Kia je svoj najbolj prodajani model naredila še večji, udobnejši in prestižnejši

  • 05.05.2016

Kia je temeljito prenovila svoj najbolje prodajani in najbolj prepoznavni model sportage. Cestnoterenski križanec je na ceste zapeljal daljnega leta 1993, nato je leta 2004 luč sveta ugledala druga generacija, po šestih letih pa še tretja. Po šestih letih je čas za novo, torej četrto generacijo, ki se oblikovno precej razlikuje od predhodnika.

(Foto: Tovarna)

Po­vsem nova zunanost sledi sodobnim trendom v razredu športnih terencev. Toda za Kio je najpomem­bneje, da prepriča celota. Tudi zato je nova generacija večja, daljša in prostornejša. A prenova ni zgolj oblikovna, saj številne novosti voznika čakajo tudi v notranjosti avtomo­bila. Ta je očiščena odvečnih gumbov in stikal, tudi v prid novega sedem- ali osempalčnega zaslona, občutljivega za dotik.

Novi sportage pa se ne ponaša le z vidnimi izboljšavami, temeljito je izboljšana tudi zvočna zaščita potniške kabine, na voljo so številni varnostno-asistenčni sistemi. Med drugimi moramo poudariti samodejno zaviranje v sili, sistem za zaznavanje nenadne spremembe voznega pasu, asistenco za dolge luči, prikaz omejitve hitrosti in zaznavanje vozil v mrtvem kotu.

Pod motornim pokrovom so dva bencinska motorja in trije dizelski. Šibkejši 1,6-litrski bencinski je mogoč le s prednjim pogonom in ročnim šeststopenjskim menjalnikom, močnejši, prav tako 1,6-litrski (177 'konj'), pa tudi s štirikolesnim pogonom in novim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Osnovni 1,7-litrski dizelski ima prednji pogon in ročni šeststopinjski menjalnik, šibkejši dvolitrski (136 'konj') bo na voljo z obema pogonoma in pa tudi s samodejnim menjalnikom.

A za prave playboyje niso skoparili pri opremi in moči ter so dvolitrskemu dizlu s 185 'konji' dodali štirikolesni pogon in ročni ali samodejni menjalnik. Sneg ali blato pod kolesi? Ah, pa kaj potem!

Kia sportage