Tom Cruise: mali mož velikih proračunov

  • 15.12.2011

Sto dvainsedemdeset centimetrov čiste hollywoodske magije. Tom Cruise morda ni anatomski velikan, je pa nesporno gigant, ko stopi na svojo denarnico.

(Foto: promocijska fotografija)

4 fotografije v galeriji

Ko se je leta 1986 pojavil v filmu Top Gun kot čedni pilot bojnega letala, so dekleta po svetu cepetajoče salutirala novi zvezdi filmskih platen. Imel je nekaj, kar se je dobro prodalo. Tisti Colgatov nasmeh za milijon dolarjev sredi geometrično pravilnega pravokotnega obraza kapitana Amerike. Deček iz New Yorka, ki ga je v začetku osemdesetih sam Francis Ford Coppola pahnil na filmski radar, je danes vsekakor svojevrsten pajac zvezdniških proporcev.

V zadnjem času smo nanj spet postali pozorni. Po eni strani zato, ker bo ravno ob koncu leta na nas tresnila že četrta inštalacija megabudžetne akcije Misija: Nemogoče, tokrat podnaslovljena Protokol duh (Ghost Protocol). Po drugi strani je Tom Cruise povzdignil nekaj obrvi, ko se je znašel na Forbsovem seznamu preplačanih igralcev. Ni bil sicer na vrhu lestvice – tam kraljujejo Drew Barrymore, Eddie Murphy in Will Ferrell –, je pa zasedel prav tako vidno deveto mesto. Presenečenje, saj naj bi Cruisovi filmi že skoraj pregovorno ustvarjali zajetne dobičke.

Seznam so sestavili po nič kaj zahtevni enačbi: brihtne glave pri reviji Forbes preračunajo, koliko dolarskih enot je pri zadnjih treh filmih zvezdniško ime vrnilo glede na vloženi denar. Drew Barrymore je 'častno' prvo mesto zasedla zato, ker za vsak dolar, ki ga zapravijo, da se dekle pojavi v filmu, ona zasluži zgolj 40 centov. S tem rezultatom je tudi edina na seznamu, ki filmom ustvarja izgubo.

Če skočimo nazaj h gospodu Cruisu, številke niti niso tako strašljive, saj ustvari blizu pet dolarjev za vsak dolar, ki ga namenijo za njegovo plačo. Povprečje Cruise ohranja z dobro izbranimi vlogami, od akcijske zafrkancije Kot noč in dan (Knight and Day; film je ustvaril 261 milijonov dobička), tretjega nadaljevanja Misija: Nemogoče (skoraj 400 milijonov dobička) in intrigantne vojne drame Operacija Valkira (Valkyrie; 200 milijonov dobička).

To, kar je Cruisa spodneslo, zanimivo, ni njegova že kar nekoliko čudaška privrženost scientologiji niti ne njegovi tu in tam nerazumljeni iz­bruhi v intervjujih (prestol v teh bo bržkone še kar nekaj časa zasedal Charlie Sheen), ampak preprosto slab rezultat filma Jagenjčki in levi (Lions for Lambs), v katerem je Cruise nastopil leta 2007. To je bil njegov edini zaslužkarski lapsus zadnjih nekaj let, obenem kar nekoliko nepričakovan, saj je za (in pred) kamero stvari vodil sam Robert Redford, a iz napetega, kontroverznega scenarija mu je uspelo ustvariti prepočasno in dremajočo serijo dialogov. Rezultat: 63 milijonov dolarjev zaslužka. V Hollywoodu je to drobiž.

Tu se potem ciklično vrnemo na začetek. Četrta Misija: Nemogoče, ta bombastični Protokol duh, je po mnenju analitikov brez dvoma film, ki bo Cruisa hitro umaknil s seznama preplačanih igralcev. Vroče železo vedno uspešne serije bodo kovali kot do zdaj: z veliko jamesbondov­skega futurizma, ljubezni do preganjanja z vrhunskimi prevoznimi sredstvi in mežikanja seksi, a nevarnim bambinam z mamljivimi naglasi. To vlogo je tokrat za­sedla 26-letna francoska manekenka in igralka Lea Seydoux.

Kako inovativno se bo Tom Cruise, spet kot Ethan Hunt, soočil s tem, da so celotno ekipo IMF označili za teroristično in jih zdaj preganjajo po vseh kotičkih sveta kot stekle pse, medtem ko se tresejo temelji Kremlja in Huntove agencije, bo obenem tudi zagotovilo, da bomo Cruisa spet začeli sprejemati zgolj kot resnično nadarjenega igralca in mu ob­časne, tako ideološke kot tudi poklicne zablode, preprosto spregledali.

Darijo Hrib

Filmski napovednik:

Več o filmu tudi na spletni strani Kolosej.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri