Recenzija filma: Atlas oblakov

  • 07.12.2012

Se boste pustili prepričati, da je to najbolj epska znanstvena fantastika po Avatarju?

V Torontu so 9. septembra pred množico novinarjev stopili trije možje. Oziroma dva moška in en moški, ki ni več moški.

A o tem nekoliko pozneje. Trojica je predstavila svoj najnovejši film, znanstvenofantastično dramo ATLAS OBLAKOV, film, ki je čez 164 minut, ko se je začela vrteti odjavna špica, prejel desetminutne ovacije.

Seveda nas je nadvse zanimalo, kaj so na 37. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu videli, da so tako dolgo zdržali v aplavzu, predvidevajoč, da je po skoraj tri ure in pol dolgem filmu številne verjetno bolj zanimalo, kje je najbližje stranišče.

Prvi vtisi: Atlas oblakov je naslednja epska senzacija po Avatarju. Je 'bratoma' Wachowski uspela nova Matrica?

Aha, seveda, tisti trije, ki so pred začetkom filma prišli po­zdravit filmoljube v Torontu, so bili Larry in Andy Wachowski ter njun soustvarjalec te epopeje Tom Tykwer. Le da Larry ni več Larry, ampak Lana in brata Wachowski sta tako zdaj brat in sestra Wachowski.

Sprememba spola dela režiserskega dvojca Wachowski je požela vsaj toliko zanimanja kot film sam, saj ni bilo mogoče skrivati, da si ljudje želijo videti novega Larryja. Larry, zdaj Lana, je tako povedal: »Da kar takoj podebatiramo o tem, da sem zdaj Lana. Moja zunanjost je s tem postala bolj združ­ljiva z mojo notran­jostjo.« Sledil je aplavz, ki so ga Lani želeli nakloniti že ob nedavni poroki – z žensko.

Kolikor je dinamična ta kombinatorika spolov, je dinamičen tudi Atlas oblakov. Po pričakovanjih.
Zdaj, ko Atlas oblakov kaplja na programe kinemato­grafov po svetu se razkriva tančica nad stomilijonskim projektom, ki sta ga duet Wachowski in Tom Tykwer, sicer avtor uspešnice Teci, Lola, teci, posnela kot neodvisni film nepredstavljivih proporcev. Kaj torej je Atlas oblakov?

Atlas oblakov

Film, poimenovan po meteorološkem piktografskem ključu za poimenovanje oblakov, je preplet šestih zgodb s šestimi glavnimi liki, ki v šestih različnih časovnih obdobjih počno šest popolnoma različnih stvari, a se njihova dejanja in posledice nepričakovano prepletajo skozi čas od 19. pa tja do 22. stoletja.

Da se mozaik časovnih zank še popestri, se isti igralci pojavljajo v različnih vlogah, v različnih rasah, v različnih spolih. Tu je Tom Hanks, ki nastopi v kar petih vlogah, Hally Berry, ki jo vidimo v treh obdobjih, Hugo Weaving, ki je duet Wachowski popolnoma prevzel z vlogo agenta Smitha v njuni Matrici, pa Susan Sarandon in Hugh Grant, če omenimo le najbolj znana imena.

Zmes vrhunskih zvezdnikov, ki od doktorja do kiborškega dekleta ustvarjajo edinstven konglomerat dejanj in posledic, kot jih je leta 2004 v svojem romanu nastavil David Mitchell. Film leta? Skorajda. Odzivi kritikov so bili namreč vse prej kot desetminutne stoječe ovacije. Kje je Atlas oblakov
kljub vsemu zgrešil?

Atlas oblakov

Je mogoče, da je bila tako zajetna zgodba prevelik zalogaj za prenos na filmsko platno? Nekateri komentarji se nanašajo na trilogijo Matrica, ključno delo zasedbe Wachowski, ki je vsekakor svojevrsten vrhunec znanstvenofantastičnega žanra, le da drugi in tretji del popolnoma izzvenita, ko ju postavimo ob bok prvemu.

Toliko nerganja in odkimavanja, kot sta ju ustvarila druga in tretja Matrica, ni doživel niti Costnerjev Potopljeni svet. Tako naj bi uvodni del filma Atlas oblakov do­dobra navil pričakovanja, v zadnji tretjini pa se izteče v kup neuslišanih gledalčevih želja.

To seveda ne pomeni, da je Atlas oblakov precenjen film.

Je izjemen filmski dosežek, je razbijanje meja filmskih zgodb, je uresničitev drzne literarne predelave. Poglejte ga že zato, da preverite, ali ga boste tudi vi nagradili s stoječo ovacijo.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri