Vse dimenzije Pijevega življenja

  • 19.12.2012

20. decembra prihaja na velika platna težko pričakovana pustolovska drama Pijevo življenje, ki si ga boste lahko ogledali tudi v 3D.

»Nikoli ne posnemite filma z otroki, živalmi in vodo v 3D-tehniki,« se je na začetku predsta­vitve verjetno najlepšega filma po modrini ganljive Pandore v zdaj že tri leta starem Avatarju pošalil režiser Pijevega življenja ANG LEE . Kot protagonist v filmu je tudi ta monumentalni filmski projekt šel čez številna neurja in poskuse, dokler ni končno pristal v zavetju ustvarjalnosti kitajskega režiserja, četrtega po vrsti, ki so držali v rokah to knjiž­no uspešnico in jo poskusili spraviti na veliko platno.

ANG LEE

Prva izbira je bil M. Night Shyamalan, ki ga je k projektu pritegnilo to, da je Pi, čigar življenjski boj sprem­ljamo, Indijec iz Pondičerija, nekdanjega dela francoske Indije. Shyamalan bi moral Pijevo življenje začeti snemati že kojci po izidu svoje strašljivke Vas ob gozdu leta 2004, a se je projektu odrekel.

»Konec filma ima presenetljiv preobrat, moje ime na režiserskem stolu pa bi gledalcem dalo napačna pričakovanja,« so bile besede, s katerimi se je poslovil od Pija, studii pa so nato knjigo dali v roke še mehiškemu režiserju Alfonsu Cuaronu, ki se je raje odločil snemati film Otroci človeštva, pa Jean-Pierru Jeunetu, sicer režiserju četrtega Osmega potnika in Amelie, dokler ni na koncu, po petih letih, ta izjemna zgodba vendarle končala na delovni mizi Anga Leeja.

Ta je leta 2010 s polno paro začel svetovno knjižno uspešnico pretvarjati v epski celovečerec.

Zdaj se zdi, da je usoda hotela takšen zaplet. In kakšen razplet: Ang Lee je iz besedne mojstrovine naredil vizualno mojstrovino. Pijevo življenje je njegov debitantski 3D-projekt in zato je poskrbel, da ima čisto vsaka slikovna pika v njem svojo vlogo.

Režiser pravljične epopeje Prežeči tiger, skriti zmaj in kontroverznega vesterna Gora Brokeback (obenem pa redni gost na rdeči oskarjevski preprogi) je Pijevo življenje zgradil v filmsko povest, ki mu bo skoraj zagotovo tudi na medna­rodni ravni prinesla toliko poklonov, kot jih je prejel na pre­mi­eri na filmskem festivalu v New Yorku, če ne celo še enega re­žiserskega oskarja.

Pijevo življenje

Kakšno je torej Pijevo življenje?

To je zgodba o dečku iz Indije, ki živi v senci svojega očeta, lastnika živalskega vrta. Odrašča v družbi živali, ki domujejo v omenjenem ujetništvu. Oče Pija uči, da živali niso kot ljudje in da je prijateljevanje z njimi nespametno, saj so to zveri, ki se zlahka obrnejo proti tebi, če se jim pustiš preveč približati. »Čeprav je tiger lep, ni tvoj prijatelj,« pouči Pija oče, ko ga prisili gledati, kako prele­pa divja mačka raztrga betežno kozo.

Pi lahko te lekcije kmalu preveri na lastni koži, ko tovorno ladjo, s katero se želi družina z živalmi preseliti iz Indije v Kanado, ujame nevihta in jo potopi, Pi pa kot edini preživeli brodolomec konča na provizoričnem splavu ob rešilnem čolnu, v katerem je zatočišče med drugim našel njemu že poznani divji bengalski tiger.

Pijevo življenje

Tu se pustolovščina šele začne. Popelje nas na potovanje čustev in življenjskih lekcij. Človek in žival, zgodba o preživetju, zgodba o prijateljstvu, zgodba o raziskovanju.

Film, ki ga krojijo filozofski podtoni, bistroumnost mladega dečka, ki nima zaman imena po matematični konstanti in 16. grški črki, in celo religijske razprave. Pi namreč zbira religije, kot drugi otroci zbirajo frnikole, božanstva iz religij dojema kot superheroje. Njegov odnos do sveta na začetku je glavni dejavnik njegovega preživetja pozneje, na rešilnem čolnu, v družbi živali in v boju za preživetje, ujet med čudovitim modrim nebom in kristalno gladino Pacifika.

Ang Lee je ustvaril film, ki nas nahrani z zgodbo in razvaja s podobami. Verjetno se še spomnite barv in kontrastov iz njegovega Prežečega tigra, kjer je bila ze­lena električno zelena, kjer se je gladina vode odzivala na vsak dotik, kjer je bil še veter bolj viden kot slišen.

Pijevo življenje je prav to, a v 3D-tehniki (tudi 2D bo na voljo, mimogrede). Zdi se, da čoln drsi le z dotikom po gladini oceana, sončni zahod na obzorju je kolaž vseh toplih barv in prijateljstvo med tigrom in dečkom se razvije v čustveni presežek, ki bi ga težko uprizorili celo med človekoma.

»Zdaj imate Pijevo življenje kot knjigo in kot film,« je na zaključku festivala v New Yorku še dodal Ang Lee. »Kateri vam je ljubši?«

Pijevo življenje

Tekst: Darjo Hrib, foto: promocijske fotografije

Pijevo življenje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri