Zoran Milivojević: Formule ljubezni

  • 04.03.2010

Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo pri nas že znanega dr. Zorana Milivojevića, enega najbolj priznanih strokovnjakov za transakcijsko analizo in psihologijo odnosov.

(Foto: Goran Antley)

2 fotografiji v galeriji

Ko pravim, da ga že poznamo, imam v mislih najmanj knjigo Emocije ali knjigo Igre, ki jih igrajo narkomani. Na novo v slovenščino prevedena knjiga (prvič je izšla 2002 pri neki manjši založbi, pa je bil očitno potreben nov prevod) je bila, kot trdi založnik, že v prvih dneh prodana v več kot dvesto izvodih, kar je lep prodajni uspeh, po drugi strani pa dokaz, da so ravno ljubezenski odnosi tisti, ki so nam najmanj jasni.

Naj se še tako trudimo razumeti sebe in svojega partnerja, nam nekako nikoli zares ne uspe. Če kaj, nam je prav dejstvo, da nam je ljubezen bolj ali manj neznanka, vsem skupno.

V nasprotju z večino pa se je Milivojević, sicer prebivalec Novega Sada, ki se pogosto zadržuje v Ljubljani in predava tudi v Avstriji, ob prvem srečanju z nadlogami zaljubljenosti odločil, da bo stvari prišel do dna.

»V osmem razredu osnovne šole mi je nasproti prišla moja Valentina in takrat prvič nisem mogel spati. Začelo me je zanimati, kaj je tisto, zaradi česar tako trpim,« je povedal na tiskovni konferenci. Eno od spoznanj, ki je sledilo, je Milivojević ubesedil takole:

»Ljudje si zelo zgodaj zgradimo predstavo o ljubezni. Prvi model, po katerem se zgledujemo, je, na kakšen način me imajo starši radi. Potem opazujemo, kako se imata rada starša med sabo. Nekje v osnovni šoli dobivamo neko svojo predstavo o tem, kaj je ljubezen, na koncu osnovne šole pa si že mislimo, da smo odrasla bitja, ki vstopajo v ta svet ljubezni.«

Ravno ideje o tem, kaj naj bi ljubezen bila, so vodilo knjige Formule ljubezni. Ideje, ki povzročajo težave. Ali kot je dejal Milivojević: »Na žalost se kot psihoterapevt srečujem s tisto drugo platjo ljubezni: z nesrečno ljubeznijo, uničujočimi odnosi in razvezami. Sem strokovnjak za negativno stran ljubezni.«

Zato nam v knjigi razgrne tiste vzroke oziroma tiste ideje, ki takšne negativnosti ustvarjajo. Ena najbolj uničujočih idej je 'ljubezen je smisel življenja' ali pa 'prava ljubezen je brezpogojna'. Vas že vidim moške, ki tole berete. Zmajujete z glavo in trdite, da so takšne ideje domena žensk. Morda, povečini. Kajti: »Večji del konstrukta ljubezni je pri moških seks. Moški so pod vplivom testosterona, ki ga ne gre podcenjevati.«

A glede na to, da raven testosterona pri moških zaradi pesticidov vztrajno upada, najbrž drži tudi naslednja avtorjeva misel: »Mislim, da prihaja do obrata in da se zadnjih 50 let pomikamo k matriarhatu.« V praksi to ne pomeni nič drugega kot to, da se ideje o tem, kaj je ljubezen, tudi pri moških spreminjajo, zaradi česar postajajo odnosi bolj zapleteni, kot so kdajkoli bili. Skrajni čas za majhno intro- in retrospektivo s knjigo v roki.

Dijana Matković

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri