John Carlin: Nepremagljiv

  • 01.05.2010

Najprej je bila knjiga. No, če smo še ­natančnejši: najprej je bila življenjska zgodba Nelsona Mandele. Potem je prišel športni reporter John Carlin in zabeležil tisti trenutek v Mandelovem življenju, ko mu je uspelo nemogoče: ustvariti rag­bi ekipo, ki bo povezala celotno Južno­afriško republiko in jo popeljala v prihod­nost. Najprej je bilo torej to. Življenje.

(Foto: Promocijski material)

2 fotografiji v galeriji

Potem knjiga, ki v slovenskem prevodu nosi naslov Nepremagljiv (Produkcijska hiša RED, 2010). Nakar je – kot se to rado zgodi – prišel še Hollywood in vse skupaj pretočil v filmsko uspešnico pod režisersko taktirko starega kavbojca Clinta Eastwooda, ki je za glavno vlogo vnovič rekrutiral enega svojih ljubših igralcev in navsezadnje Mandelovega dvojnika, Morgana Freemana.

Zdaj, ko smo si na jasnem glede kure in jajca, gremo lahko mirno dalje. K stvari, kot se reče. Leta 1994, ko je v 'naših koncih' še divjala vojna ob razpadu Jugoslavije, se je Južnoafriška republika z Mandelo na čelu, ki je bil ravno izvoljen za predsed­nika, spopadala z drugačnim trnom v peti. Čeprav je bilo apartheida konec, se je ­država lomila pod težo različnih silnic ­(načeto gospodarstvo, rasna nestrpnost), ki so vlekle vsaka na svojo stran.

Kar je v dani situaciji naredil Mandela, je naravnost genialno. Združiti nacijo v ragbiju, ki – vsaj na črnski strani – ragbi razume kot rasističen šport, ki pritiče belopoltim, je precej drzna, če ne že kar nora ideja. A vendar je Mandeli uspelo: z eno samo zamislijo (in veliko diplomacije) o zmagi na svetovnem pokalu je povezal tako 'mačke in pse' kot 'volkove in ovce'. Črnce, belce, novinarje – ves 47-milijonski narod.

Pod vodstvom kapetana Françoisa Pienaarja je južnoafriško ragbi moštvo proti vsem pričakovanjem (še enkrat: ragbi je za temnopolte Afričane nekaj takega kot bob za Jamajčane) 24. junija 1995 pred 62-tisočglavo množico na stadionu Ellis Park v Johannesburgu zmlelo Novo Zelandijo, vrhunec pa je bil dosežen z znamenito fotografijo, ki je postala eden najpomembnejših trenutkov v zgodovini ne le športa, temveč celotnega naroda.

Vse drugo je zgodovina, kot radi pravijo v Hollywoodu. Mandela je svoj mandat končal leta 1999 in do danes ostaja dejaven pri prizadevanjih za svetovni mir in v boju proti aidsu.

Zakaj torej brati knjigo Nepremagljiv? Najmanj zato, ker je dobro vedeti, iz kak­šnega testa so ljudje, kot je bil Gandi ali Martin Luther King, in z njima seveda Nelson Mandela, naslednik nenasilne 'tehnike' ob rokovanju z nasprotnimi silnicami (princip združevanja, ne ločevanja), kar je izvrstno uprizorjeno ravno ob okoliščinah dotične ragbi tekme. Aja, in še najmanj zato, ker se v Južnoafriški republiki pripravlja še ena pomembna tekma – tokrat nogometna.

Dijana Matković

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri