FIFA 16: Z Messijem, Oblakom in najboljšimi žogobrcarkami sveta

  • 18.10.2015

Nova simulacija preganjanja žoge po travnatem igrišču prinaša ravno dovolj novega, da smo pogodbo z njo podaljšali še za eno sezono.

(Foto: EA Sports)

6 fotografij v galeriji

Platforme: xbox 360, PS3, PC, Vita, PSP, 3DS, wii

Razvijalec: EA Canada

Založnik: EA Sports

Faca letošnje promocijske kampanje najpopularnejše simulacije žogobrca za računalnike in dnevnosobne konzole je postal legendarni brazilski nogometaš in doživljenski ambasador tega športa Pele. Je sicer v polomljeni angleščini ponavljal "Play beautiful", a človeku, ki je v karieri dosegel prek tisoč golov, ne kaže gledati pod jezik.

Prvič po dvajestih letih, odkar smo fifo prvič začeli igrati na računalnikih, pa so se v njej pojavile tudi punce, no ženske nogometašice, s katerimi se lahko v namišljenem turnirju spopadete za naslov najboljše ženske reprezentance na svetu. Razlog je vedno večja popularizacija ženskega nogometa, česar pa se ne branimo: gledati potne športnice, med katerimi je kar nekaj lepotic, kako tekajo in brcajo, je tako ali tako eden izmed naših priljubljenih športov. Poguglajte Alex Morgan, Jonelle Filigno, Stephanie Catley in golmanko Hope Solo ter se prepričajte, o čem pišemo.

Poleg izboljšav igralnosti se je letos v fifo prikradlo nekaj novosti, ki igralno izkušnjo napravijo še boljšo. Dribling brez žoge pomeni, da se lahko tudi brez žoge s fejkanjem gibov svojega igralca spravite v ugoden položaj za podajo ali strel, vmes pa obrambne igralce vržete iz ritma. S tehnologijo zajema gibanja je svoje poteze za implementacijo v igro posodil prav Lionel Messi, ki je mojster v polaganju obrambnih kegljev, ki so njegovi pretkanosti in hitrosti velikokrat nesposobni slediti. Povrhu napadalni igralci, vaši soigralci sedaj bolje in večkrat utekajo v prostor in se odkrivajo za podaje, zaradi česar je obrambno igranje še na večji preizkušnji. Prav obrambe se boste morali privaditi na novo, saj zgolj s tiščanjem gumbov vaši igralci ne bodo več odvzemali žoge nasprotniku, jih bodo zgolj pokrivali, vi pa jim boste v pravem trenutku morali poskušati žogo odvzeti, velikokrat z drsečimi štarti, pri čemer pa boste seveda tvegali bes sodnikov in parado kartonov. Zategadlej je v seriji dobrodošla novost FIFA trenerja, ki vam bo, kadar ga boste imeli vključenega, spotoma svetoval, katere akcije so vam v danem trenutku na voljo. Koristna reč, dokler vam določene stvari ne pridejo v kri. 

Eden izmed fifinih najopevanejših in najdonosnejših igralnih načinov je seveda Ultimate Team, kjer z igranjem iger proti umetni ali živi pameti prek spleta dobivate novce s katerimi kupujete pokce nogometašev. Ti so razdeljeni v različne kakovostne razrede, ciljali pa boste seveda na tiste zlate nogometaše, ki igrajo v največjih klubih. Pri sestavljanju ekipe je pomembno, kakšna je kemija med igralci, pa tudi kemija s trenerjem, pri čemer je odločilno to ali igralec dejansko igra na svoji poziciji in če so njegovi soigralci bodisi iz istega kluba, iste lige ali iste narodnosti, da med njimi lažje teče komunikacija na igrišču. slaba kemija med igralci v grobem pomeni, da bodo podaje letele v prazno, utekanja v prostor bodo redkejša, predstavljajte si pač, da ste med seboj zmešali igralce od Urala do Škotske in pričakujete, da bodo kar znali igrati skupaj.

Kul novost letošnjega Ultimate Teama pa je način draftanja igralcev. FUT Draft je popolnoma nov način igranja Ultimate Teama. Igra vam za vsako pozicijo igralca na igrišču ponudi nov pokec kart, ki jih odprete in nato izberete nogometaša, ki vam je najbolj pri srcu. a pozor, odločitev ne sprejemajte samo glede na kakovost igralcev. Šur, Ronaldo, Rooney, Ibrahimovič in še kdo od ta velikih bi fino sedli v vsako ekipo, a njihova kemija na igrišču bi verjetno bila podobna kemiji med trenerjema Mourinhom in Wengerjem, ki bi drug drugemu ob vsakem srečanju najraje zavila vrat. Omenjeni igralci igrajo v različnih ligah in so različne narodnosti, zato skupaj verjetno ne bi dobro shajali. No, na koncu boste ekipo, takšno ali drugačno vseeno sestavili in podali se boste v boj za nagrade z drugimi igralci. Nagrade so kajpak v obliki kovancev za nakup novih pokcev, ki jih odpirate, igralcev, ki jih ne potrebujete pa se potem skušate znebiti na ogromni nogometni tržnici, kjer vsak dan poteka na milijone transakcij.

Končna razsodba

+ ženski fuzbal

+ nalezljivo zbiranje nogometašev v Ultimate Teamu

+ način FUT Draft

+ kreiranje svojega nogometaša ter kariera trenerja

+ vzdušje

+ smo omenili ženski fuzbal?

Igro nam je posodilo podjetje Colby, d. o. o. (www.igabiba.si).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri