FIFA 14: Čisti zadetek

  • 29.10.2013

Novi del v dolgoletni EA-jevi seriji se bolj kot revoluciji posveti evoluciji že znanega. Torej poliranju že tako odlične 'trinajstice', ki je izšla pred letom dni. Izkaže se, da na boljše. FIFA 14 ostaja najdovršenejša izkušnja virtualnega žogobrca tam zunaj.

(Foto: EA Sports)

8 fotografij v galeriji

Platforme: xbox 360, PS3, PC, Vita, PSP, 3DS, wii

Razvijalec: EA Canada

Založnik: EA Sports

Pristaši Konamijevega PES-a (Pro Evolution Soccerja) bi na zgornji uvod imeli marsikaj pripomniti. S tehničnega vidika je japonska simulacija s prenovo igrinega pogona (in bolj realističnimi podobami žogobrcarjev) letos spet pridobila nekaj korakov pred zahodnjaško in boj med franšizama je spet postal enakovrednejši. A FIFA 14 je vseeno dostopnejša, bolj razširjena in začetniku prijaznejša, predvsem na rovaš odlične prezentacije in števila igralnih načinov, ki so igralcu na voljo. 

Igralnost & nadzor

Izboljšave fizikalnega pogona in interakcije med igralci so vidne na vsakem koraku. Igralci podstavljajo noge, se obračajo, šprintajo, pa tudi med sabo zaletavajo in spotikajo z večjo mero realizma, kot kdajkoli prej. Zajetno število novih tekočih animacij pač poskrbi za to, da se vam bo zdelo, da je vsak igralec na igrišču opremljen z lastnim naborom preigravanj, strelov na gol in negodovanj nad odločitvami sodnika. Temu sicer ni tako, a občutek med igranjem je dober, naravnejši. Velik vpliv na to ima tudi počasnejši tempo igre, kar pripomore k bolj taktični igri. Poznavanje ekipe in igralcev je tu velikega pomena, v dani situaciji na igrišču se morate tudi glede na to, komu ste podali žogo v noge, odločiti, kakšna bo vaša naslednja poteza. Boste s hitrim krilnim igralcem potegnili po boku in skušali z visoko ali nizko podajo v šestnajstmetrovko izsiliti priložnost? Mogoče pa se boste ogradili, nase potegnili dva nasprotnikova obrambna igralca, nato pa soigralcu skozi luknjo podali žogo v prostor in streljali proti vratom? Pomembno je, da vam igra v vsakem trenutku na voljo ponudi več možnosti, ki jih lahko izkoristite. Seveda pri tem ni pametno pozabiti, da nasprotnik medtem igra obrambo in da vam bo žogo, če boste predlogo mečkali, skušal in naposled tudi vzel. Novost je tudi v nadzoru: zdaj za izvajanje trikov ni več potrebno tiščati levega 'triggerja' - pod pogojem, da je nogometaš sploh dovolj vešč, lahko finte izvajate samo s premikanjem desne gobice. Omenjeni levi 'trigger' pa po novem služi temu, da z njim ščitite žogo pred nasprotnikom. Kar pride prav tako v napadu, kot obrambi, saj s tem omogočite ekipi, da se priključi napadu ali pa vrne nazaj na svoje položaje.

Na podajanje in streljanje vpliva več dejavnikov, kar dodatno okrepi občutek simulacije prave nogometne igre. Zamujenih, zgrešenih priložnosti bo veliko in včasih se vam bo zdelo (sploh tistim, ki se boste odpovedali pomoči umetne pameti ter moč in smer podaj in udarcev odmerjali 'manualno' s pomočjo gobice in gumbov na ploščku), da postaja vse skupaj res podobno igranju domače reprezentance, kjer streli letijo visoko čez gol, visoke podaje nenatančno zgrešijo cel šestnajstmetrski prostor, podaje v prostor pa so predolge in prehitre, da bi jih vaš izbrani golgeter lahko sploh dosegel, kaj šele usmeril proti golu. Med samim streljanjem proti golu bo na Birso vplival cel kup dejavnikov. Njegov položaj telesa, način in kot, na katerega je sprejel žogo, hitrost njegovega gibanja in moč brce po usnju bodo odločali o tem, kam bo poletelo - proti najvišjim sedežem na tribuni ali proti golu.

Rezultat obvladovanja nadzora so seveda goli, ki si jih lahko ogledate v spodnjih posnetkih in ki jih EA Sports vsak teden izbere izmed tisočih naloženih na njihove strežnike. Kdo ve, mogoče bo kdaj med njimi pristal tudi kakšen vaš in boste pred boljšo polovico lahko vsaj delno opravičili ves tisti čas, ki ste ga porabili za "ležanje na kavču in igranje igric".

Pod črto: prilagoditve fizikalnega pogona v kombinaciji z vzdušjem na stadionih (pogrešamo več raznolikega navijanja in himne navijačev) in komentarjem primorejo k pristnemu vzdušju, ki ga od športnih simulacij ne preseže nobena druga športna simulacija (zelo blizu je sicer NBA 2K14).

Načini igranja & Ultimate Team

FIFA 14 sleherniku poleg ustvarjanja svojega profesionalnega nogometaša, udejstvovanja v spletnih igrah proti enemu ali v sodelovalnem načinu tudi celi ekipi živih nasprotnikov (11 vs 11) in poleg igranja z omiljenim klubom in igralci (če se le nahajajo med vsemi 33 licenčnimi ligami (ne, slovenske ni med njimi) in več kot 600 klubi z več kot 16000 igralci, kolikor jih je na voljo v igri) ponuja tudi možnost igranja v kariernem načinu in načinu Ultimate Team. Pri prvem se postavite bodisi v kopačke mladega profesionalnega igralca, ki si mora šele ustvariti ime in prebiti v katerega izmed klubskih velikanov, bodisi si zavozljate okoli vratu kravato menedžerja, ki skrbi za svoj klub, išče mlade talente, skrbi za prestope igralcev in ekipo popelje do svetovnega klubskega vrha. Boste novi Messi ali novi Žuze? Odločitev je vaša.

Ultimate Team je po drugi strani način, kjer lahko svojo ekipo sestavite popolnoma sami. Sestavite jo iz nogometašev, trenerja in drugih pripadnikov kluba, ki jih prej dobite v pokcih. Uganili ste, pokce je potrebno kupovati, za pravi denar. To in pa trgovanje v spletni tržnici igralcev je pravzaprav edini način (drugi je, da pustite službo, familijo in še kaj za sabo ter 20 ur na dan igrate fifo, da boste imeli dovolj virtualnih novcev za nakup boljših nogometašev), kako priti do najboljših fuzbalerjev našega časa, kot so Ronaldo, Rooney, Messi, Ribery, Neymar in podobni.

Novost, ki jo letos uvaja način Ultimate Team je prenovljen sistem kemije med igralci. Če smo še lansko leto morali paziti na prave pozicije, narodnost (ali klubsko pripadnost) in ustreznost izbrani taktični postavitvi na igrišču, je letos potrebno vzeti v obzir še lojalnost nogometašev klubu in stil igre, kateremu so bolj naklonjeni. Obstaja šest kategorij stilov, v njih pa skupno 23 stilov (štirje so namenjeni golmanom), vsak igralec pa začne z osnovnim. Nadgradite ga lahko z drugimi, efekt pa je permanenten. Na kemiji ekipe je vredno graditi, kajti neposredno vpliva na učinkovitost igralcev na igrišču. 

Vas za konec zanima še, kako bo FIFA 14 izgledala na novih konzolah PlayStation 4 in Xbox One? Tako, da se bo izplačalo razbiti pujsa. In ne skrbite, vsi žogobrcarji, ki ste jih mukoma pridobili v svojo 'ultimativno ekipo', vas bodo čakali.

Končna razsodba

Medtem ko smo zadnji dve leti tarnali, da naš najljubši digitalni nogomet postaja vse bolj arkaden in hitrejši, smo letos prav prijetno presenečeni nad tem, da so razvijalci zategnili zavoro in upočasnili tempo. Zdaj igra kliče po pametnejših odločitvah na zelenici, kar je dobro, podaja Ronaldu, tiščanje gumba za sprint in strel z roba kazenskega prostora tako nista več recept za zicer in zmago. 

+ pametnejši soigralci in počasnejši tempo

+ nalezljivo zbiranje igralcev

+ vzdušje med igranjem

+ cel kup igralnih načinov

Igro nam je posodilo podjetje Colby, d. o. o. (www.igabiba.si).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri