Shakira: Zvezdnica, ki je zvezdništvo že prerasla

  • 12.05.2014

Ali lahko pop izvajalce danes sploh še jemljemo resno? Pravzaprav niti ne znamo več smiselno kategorizirati vseh tistih, ki se drenjajo na osrednji glasbeni sceni, in tistih, ki jih sproti naplavlja v cunamiju vedno novih pop zvezd. Pop zvezd, ki bi jih lahko mirno zapisali v narekovajih. 

Toliko jih je, da moramo nesrečneže, ki jih zadnje leto ali dve niso osončile medijske luči, preprosto pozabiti. Se še spomnite Anastacie? Bi še prepoznali skupine Westlife, S Club 7, Five? Pojdimo dlje v preteklost – kje sta Meredith Brooks in Lene Marlin, kje za vraga je recimo Cher, ki je lastnoročno uveljavila digitalno obdelavo glasu, da lahko pop zvezde postanejo tudi ljudje, ki v resnici sploh ne znajo peti (beri: will.i.am). Bolj ali manj so pozabljeni, ker preplačani menedžment z vojsko lepotnih kirurgov, vizažistov in nutricionistov ni poskrbel za njihov obstoj na tej zasičeni sceni.

Ostati dejaven in obenem ohraniti status pop zvezdnika je danes hudičevo trdo delo. Vsaj tako nas nenehno prepričujejo tisti, ki so še relevantni. Je res tako hudo? Pop zvezde so plačane milijone dolarjev, da plešejo in pojejo, vse drugo je v rokah kravatarjev v zaodrju. Tam se zavedajo, da trik ni v prodanih albumih, ampak v prodanih singlih. Triminutni šusi, ki jih ohranjajo pri življenju z rednim doziranjem na lestvice in v medije. Če nimaš hita, imej vsaj škandal. Najbolje je seveda, če imaš oboje (kot nedavno tega tudi že pozabljeni Adam Lambert). Zato so številni pop zvezdniki danes na naših radarjih zaradi vsega drugega kot svoje glasbe. Če potegnemo vzporednico z domačim vesoljem, da bo poanta še bolj jasna: skoraj so že kot Borut Pahor. O pop zvezdah na glas razmišljamo tik pred izidom desetega albuma ključne pop lepotice Shakire. Izvirno naslovljenega Shakira ga je konec zime oznanil pikantni singel Can't Remember To Forget You, kjer smo si – priznamo – bolj kot melodijo zapomnili pregrešen videospot, v katerem s prelestno Rihanno kadita cigare, si izmenjujeta strastne poglede in se v skromnih oblačilih valjata po črtasti posteljnini.

Ko Shakiro ne le gledamo, ampak tudi poslušamo, ugotavljamo, da je ena tistih redkih glasbenic, za katere naziv pop zvezda preprosto ni več dovolj. O njej se bore malo tračari, saj nas zasebnost te ambasadorke Unicefa, dobitnice dveh gremijev, latino bejbe z inteligenčnim količnikom kar 140, ne zanima toliko, kot nas zanima njena ustvarjalnost. Vsaka njena stvaritev ni vedno zagotovljen hit in včasih pač video naredi večji vtis kot sama pesem (še pomnite She Wolf?). Toda Shakira vedno pritegne pozornost kot glasbenica – k temu resda nekoliko pripomore tudi to, da se kolumbijska lepotica upogiba kot božansko izklesana želatina. Od omenjenega She Wolf, ki je bil aktualen leta 2009 in je verjetno njen zadnji hit, ki se ga spomnite, saj je vmes žvrgolela le španske popevke, se je po petih letih, ko bo znova predstavila v angleščini zapet album, vrnila, kot da ni nikoli manjkala.

Tudi če ste spregledali vse, kar je nizala med temeljnimi radijskimi hiti, vam je Shakira zagotovo ostala v spominu. Za to ji ni bilo treba izdati seks videa (čeprav se ga ne bi branili), za to ji ni bilo treba razgaljati nians svojega zasebnega življenja in ni ji bilo treba spet od začetka prepričevati ljudi, da ima talent. Brez škandalov, brez potrebe, da se razprodaja po žanrih, ki ji niso domači, in brez priklapljanja na žaromete koga drugega (Victoria Beckham, še ena pozabljena pop stvaritev, je danes denimo znana le še kot žena Davida Beckhama). Shakira pride in mi pokimamo. Prav zato Shakira ni pop zvezda. Ta status je namreč že prerasla.

Shakira je z več kot 125 milijoni prodanih singlov in 70 milijoni prodanih albumov najuspešnejša kolumbijska umetnica vseh časov. Leta 2011 je na stezi slavnih v Hollywoodu dobila celo čisto svojo zvezdo.

Foto: Promocijska fotografija

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri