Rufus Wainwright: Zvezda, rojena v kavarni Sarajevo

  • 12.04.2014

Lansko poletje je Rufus Wainwright, ameriško-kanadski pevec, pisec pesmi in skladatelj, ki je med drugim celo Shakespearjeve sonete predelal v glasbo za gledališča, praznoval okroglih 40 let. Zdaj se lahko spominja, kako se je vse začelo, takrat davnega leta 1993, ko se je v njegovem rodnem Montrealu odprla simpatična kavarnica Sarajevo.

(Foto: promocijske fotografije)

Cafe Sarajevo in Rufus Wainwright sta začela delovati isto leto in njuna pot je bila nemudoma povezana. Rufus je imel namreč prav v Cafe Sarajevo tedenske nastope, ki so ga pozneje popeljali po drugih kanadskih klubih, dokler ni njegovih uvodnih posnetkov slišal Van Dyke Parks, ameriški skladatelj, aranžer, producent, inštrumentalist in celo igralec, ki je Rufusu tlakoval pot v Ameriko. Leta 1996 je tako Montreal zamenjal za New York in čez dve leti izdal album Rufus Wainwright, ki ga je revija Rolling Stone označila za enega najboljših albumov leta. Tako se je začel pisati uspeh nevsakdanjega ustvarjalca, ki ustvarja nevsakdanje pop skladbe. Baročne, operetne, drugačne, živopisne, glamurozne, kakršne najbolj ustrezajo tudi njegovi razburkani osebnosti.

Out of the Game je njegov zadnji, sedmi album. Spet nekoliko odklonski, poprokerski, a s pričakovano mero sofisticiranosti. »Želel sem ustvariti glasbo, ki jo poslušaš, ko se voziš naokoli z avtomobilom, ali pa se ji popolnoma prepustiš na plesišču. Nekaj, kar nam bo kot serenada v teh zelo, zelo težavnih časih.« Nemška izdaja revije Rolling Stone je o albumu zapisala zelo zgovoren stavek: »Presunljiva izjemnost nas je pustila zadihane. Poslušali smo genija.«

Rufus Wainwright je vsekakor ustvarjalec s pisanimi življenjskimi izkušnjami. Politično opredeljen kot svobodnjak, ki trdi, da se politika ne bi smela vmešavati v naše spalnice. Poročen z moškim, Jornom Weisbrodtom, in samooklicani nekdanji ljubitelj »promiskuitetne in bizarne scene Oscarja Wilda«. Kreativno tudi igralec – med drugim je nastopil v filmu Aviator – in pisec pesmi za filme. Svoje note je dodal hollywoodskim hitom Gora Brokeback, Jaz sem Sam, Moulin Rouge, Zoolander, Veliki očka in nekaterim drugim. Ljubitelj komedije in kakovostnih šal na račun politike. Je človek prefinjene elegance in sproščenega duha. Glasbenik, ki je dokazal, da te lahko definira samo tisto, kar si ustvaril s ponosom in talentom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri