Merilke podvodnega diha

  • 18.07.2016

Čas je pod vodno gladino še pomem­bnejši kot nad njo in tega se potapljači še kako dobro zavedajo. Resnici na ljubo imajo danes na voljo digitalne ure, ki so pravi potapljaški računalniki, zato so tukaj predstavljene naj­novejše mehanske potapljaške ure za koga bolj stvar imidža kot pa potapljaški pripomoček. Prav vse pa so seveda namenjene resnemu tavhanju.

1. Khaki navy frogman

Hamiltonova ura s titanovim ohišjem premera 46 ali 42 milimetrov ima helijev ventil za izenačitev notranjega in zunanjega tlaka. Krona ja zaščitena v obliki čepa vojaške čutarice. Kazalci in oznake ur s premazom superluminova zagotavljajo odlično berljivost številčnice v črni ali modri barv. Vrteča se luneta je črne, modre ali rdeče barve. Etin kaliber H-10 ima za 80 ur rezerve navitja. Ura s premerom 46 milimetrov stane okrog 1290 evrov, z 42 pa 970 evrov. Pas je platnen ali jeklen.

2. Seamaster planet ocean chronograph

V Omegini kolekciji seamaster planet ocean so štirje modeli. Všeč nam je največ­ji seamaster planet ocean chronograph s premerom ohišja 45,5 milimetra in črno številčnico. Mehanizem je master chronometer 9900, ki ima za 60 ur rezerve navitja. Skromno smo izbrali najcenejšo med desetimi različicami ure, ki stane okrog 7900 evrov. Najdražja ima ohišje iz zlata sedna, ki je posebna Omegina zlata zlitina. To z usnjenim pasom dobite za približno 27.000 evrov.

3. Royal oak offshore diver chronograph

Audemars Piguet je v eno združil kronograf in potap­ljaško uro ter dobil čudovit časomer z 42-milimetrskim jeklenim ohišjem. Izbirate med modro, zeleno, črno ali rumeno barvo z notranjo vrtljivo luneto v ustrezi barvi. Zunanja luneta je osemkot­na z osmimi vijaki. Gumbi so iz črne keramike, pasovi so gumijasti v barvi številčnice. Na zadnji strani ure je safirni kristal, skozi katerega se vidi mehanizem z najmanj 50 ur rezerve navitja. Cena? Okrog 25.000 evrov.

4. Heritage black bay bronze

Tudorjeva krasna potapljaška ura heritage black bay bronze, ki stane okrog 3500 evrov, ima ohišje premera 43 milimetrov narejeno iz zlitine bakra in aluminija, kar da uri svojevrsten vintidž pridih. Hišni mehanski mehanizem MT5601 ima za 70 ur rezerve navitja, torej dovolj za potope. Za to uro so naredili tudi poseben pas, za katerega so navdih našli v svoji bogati zgodovini, in sicer je elastičen. Brez skrbi, zraven dobite tudi rjav usnjen pas.

5. Aquaracer 300M ceramic

TAG Heuerjevo lepotico s premerom ohišja 43 milimetrov se takoj prepozna po 12-fasetnem ohišju s šestimi zakovicami in po privijačeni kroni ter keramični luneti. Na datumskem okencu je povečevalo. Moški aquaracer iz jekla in s keramično luneto stane okrog 2400 evrov, s črnim gumijastim pasom 2250 evrov in z jekleno luneto 2000 evrov. Ženski model s 35-milimetrskim ohišjem stane okrog 2400 evrov, z zlato luneto 3300 evrov in z diamantno okrog 3500 evrov.

Tekst: Borut Omerzel
Foto: proizvajalci

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri