Test: Honor 5X in Honor 7

  • 22.07.2016

Pametna mobilnika Honor 5X in Honor 7 sta spodobna predstavnika Androidne flote. S ceno okoli 200 evrov ponujata skoraj vse, kar imajo precej dražji mobilniki, pri čemer imamo v mislih tudi že sicer poceni naprave istega kitajskega proizvajalca Huawei.

5 fotografij v galeriji

Skoraj vse pa ne pomeni, da sta Honor 5X in Honor 7 brez napak, začenši s prestižnostjo. Videz obeh naprav sicer obeta veliko, a občutek pri rokovanju z aluminijasto-plastičnim ohišjem le ni tako prepričljiv. O okusih se sicer ne razpravlja, a uporabniški vmesnik, bi lahko bil bolj pregleden.

Kar se slabosti tiče pa je to več ali manj vse. Honor 5X in njegov starejši brat Honor 7 (predstavljen lansko leto) sicer delujeta hitro, trajanje baterije je v mejah pričakovanega, tudi zaslonu nimamo kaj očitati. Na zadnji strani ohišja je Huawei pritaknil tudi senzor za prstni odtis, ki mu lahko nastavite poljuben ukaz (recimo za odklep zaslona ali preklop med aplikacijami). Sicer senzor deluje hitro in zanesljivo, le navaditi se je potrebno nanj in ga ne sprožati pomotoma. Pohvaliti gre tudi dejstvo, da imata oba mobilnika relativno veliko delovnega spomina za ta cenovni razred (2GB je v Honor 5X oz. 3 GB je v Honor 7).

Oba modela se ponašata z dobrih 5 palcev velikim zaslonom in ločljivostjo FullHD oz. 1080p. Za mobilnika tega cenovnega razreda je kakovost zaslona in tudi njuna velikost kar presenetljiva.

V naših krajih dvojne SIM kartice v telefonih niso ravno tista lastnost, zaradi katere bi se mobilniki prodajali, a vendar. Honor 5X in Honor 7 imata oba možnost sprejemanja signala dveh operaterjev, pri čemer lahko vanju vstavite SIM kartice velikosti microSIM ali nanoSIM (torej obe novejši različici).

Poleg vgrajenega 16GB pomnilnika (kar je za kopico fotografij in aplikacij kaj kmalu premalo) je prostor za shranjevanje moč razširiti z vstavitvijo pomnilniške kartice microSD ali pa z izbiro dražje različice modela, ki ima 64 GB pomnilnika.

Od kamere na obeh telefonih ne pričakujte preveč. Sicer je ločljivost relativno visoka (13 MP pri Honor 5X oz. 20 MP pri Honor 7), a kakovost slike ni ravno na nivoju dražjih modelov. Podobno velja za sprednjo kamero, relativno visoka resolucija (5MP na Honor 5X in 8 MP na večjem Honor 7 je za selfije že kar pretiravanje), a ne tako prepričljiva kakovost posnetkov.

Veliko v velikem ohišju

Honor 5X s ceno dveh stotakov in Honor 7 za malce več zagotovo ponujata veliko za to ceno. A nikar ne prezrite, da gre za mobilnika velikih dimenzij, ki ne bosta ravno sedla v vsako dlan. Če pa iščete poceni Androidni mobilnik in nameravate njuno velikost pogosto izkoriščati pa nakup katerega od Huawei Honor modelov samo priporočamo, še posebej to velja za cenejšega in novejšega od obeh. Pohvalno pa je tudi, da Huawei skrbi za programsko posodobitev naprave, saj je v času tega testa že na voljo nadgradnja na Android 6.