Velika prevara - eden od desetih najboljših filmov leta 2015

  • 13.01.2016

Dolgo smo ugibali, kakšen bo film, ki bo uprizoril gospodarski kolaps leta 2008. In če verjamete ali ne, gleda se skorajda kot komedija. VELIKA PREVARA (The Big Short) namreč ni film o megalomanskih finančnikih, ki so masturbirali na dividende in si jih izplačevali s krvjo kreditojemalcev, ampak duhovita štorija o štirih gumpcih na drugi strani sistema.

(Foto: Profimedia)

Štirje navadni nihčeti, ki bi jih moral sistem požreti, kakor je preostalih 99 odstotkov, so pretkano uvideli ne le to, da se gospodarski zlom bo zgodil, ampak da lahko v trenutkih pred tem stavijo vse in dobijo še več.

Brez skrbi. Da lahko gledate Veliko prevaro, vam ni treba imeti kaj več od zadostne ocene iz osnov ekonomije in vsaj splošno zanimanje za delovanje finančnih trgov. Oziroma ameriškega finančnega trga, kjer se je domino efekt gospodarske krize začel.

Da lahko razumete premiso, je namreč potrebna predvsem enostavna kmečka logika. Ta pravi, da so nas skozi desetletja in desetletja poslovanja z našimi prej tekočimi, zdaj pa transakcijskimi računi na eni in osladnimi nasmehi z barvitih oglasov na drugi strani banke dodobra programirale, da jim zaupamo. Češ, bom dal denar v banko, da bo varen.

In kaj dobimo v zameno? Nečloveške obrestne mere, kopico skorajda komično zamišljenih stroškov, ki jih moramo plačevati samo zato, da naš denar počiva v njihovih žepih, in kreditne programe, iz katerih se običajni smrtnik pogosto ne izkoplje vse tja do počitka na smrtni postelji.

A bankam vseeno verjamemo. Verjamemo, da vedo, zakaj se stvari delajo tako, kot se delajo. Da vedo, kako je prav.

Da je to prepričanje dobesedno na hudičevo majavih nogah, nam dokažejo štirje finančni rekreativci, ki so leta 2008, preden je ves prej omenjeni verjetnostni sistem klecnil skoraj čez noč, ugotovili in izkoristili tako, da so stavili proti trgu, proti zadolžnicam, zavarovanim z dolgom, in tako jim je sistem, ki skrbi za naše preživetje, uspelo ujeti s spuščenimi hlačami in v napol zaspanem stanju. Kajti dogajalo se je marsikaj, le pozoren ni bil nihče.

Zakaj? Kot nas ponovno naučijo v Veliki prevari – banke poganja samo ena predpostavka: pohlep. Zato so slepi za vse preostalo.

Kaj točno je bil pravi razlog za sprožitev gospodarske krize, za pok nepremičninskega in kreditnega mehurčka, film ne razkrije. Morda niti ne želi razkriti. Pusti, da se odločimo sami, glede na to, kaj nam je prikazano.

Sklepa sta le dva: ali nepotešljivi pohlep ali pa neverjetna neumnost. Zelo velika možnost je, da smo v gospodarsko krizo zabredli zaradi vnetljive mešanice obeh teh dveh tako simpatičnih pojavov.

In zakaj bi nas to moralo zanimati sedem let kas­neje?

Prvič zato, ker se Slovenija še kar pobira od tega ekonomskega šoka. Hm, smo bili preveč pohlepni ali preveč neumni? Oboje?

Drugič zato, ker vam bo izjemna moška zvezdniška postava modernega Hollywooda (Steve Carell, Brad Pitt, Christian Bale in Ryan Gosling) na najbrž najbolj pronicljiv način predstavila bržda največjo zablodo sodobne finančne infrastrukture, ki ni na koncu uničila le nešteto življenj, ampak za vselej zaznamovala moderno zgodovino.

In tretjič, da se skupaj naučimo biti nekoliko bolj kritični do sistema, ki mu tako slepo verjamemo. Smo tako zelo pohlepni ali tako zelo neumni? Oboje?

Ameriški filmski inštitut je Veliko prevaro izbral za enega od desetih najboljših filmov leta 2015. Posnet je po istoimenski knjigi Michaela Lewisa, ki izpostav­lja tudi ljudi, ki so v krizi izgubili ajveč denarja – med njimi je Joseph Cassano, ki je imel v času krize kar 99 milijard dolarjev izgube. Samo mimogrede se vprašajmo, od kod modelu toliko denarja ...

Film prihaja v slovenske kinematografe 21. januarja 2016.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri