Ideja za film: Steve Jobs

  • 02.12.2015

Bi verjeli, da obstaja še en pogled na življenje Steva Jobsa?

(Foto: Profimedia)

Kaj vidite, če danes pogledate portret pokojnega Steva Jobsa? Genija? Morda precenjenega bogataša? Ali pa človeka, ki mu je uspelo mobilne telefone podražiti za desetkrat, pa jih še vedno vsi kupujemo?

Ne glede na perspektivo, ne glede na določila, ne glede na to, v katerem kampu ste – v tistem, ki fanatično kupi vsak Applov produkt v prepričanju, da ta tehnološki gigant ne more storiti ničesar narobe, ali pa v tistem drugem, kjer so vsi prepričani, da so Applovi uporabniki le hipsterski razvajenci s predragimi igračkami v svojih žepih – dejstvo je, da je Steve Jobs ime, ki je trajno zaznamovalo našo percepcijo tehnologije.

Bil je prvi, ki je dokazal, da je tehnologija lahko lepa. Modna. Estetska. Da ni vse, kar geeki ljubijo, po definiciji ukrivljeno v prave kote in izdelano iz reliefne plastike v umazani bež barvi. Zato mu tudi Steve Wozniak v najnovejši biografski drami tega znamenitega obraza znamke Apple sikne, da bo le čas pokazal, ali je on novi Leonardo da Vinci ali pa si le misli, da to je.

Tu je namreč STEVE JOBS, še enkrat kot film, zdaj v interpretaciji režiserja Dannya Boyla, ki nas zna s filmsko zgodbo zelo dobro razdražiti, kot je dokazal s filmom 127 ur in davno pred tem s famoz­nim Trainspottingom.

Prva zanimivost nove biografske zgodbe je vsekakor igralec, ki je stopil v čevlje Steva Jobsa – Michael Fassbender. Sprva se zdi nenavaden izbor (hej, frajerja smo gledali v Možeh X in v predzgodbi Osmega potnika), ki pa se je izkazal za zadetek v polno. Zato nismo niti za trenutek podvomili še o drugem nenavadnemu izboru – igralca za vlogo Steva Wozniaka. Igra ga nam­reč Seth Rogen, ime, ki ga asociiramo skorajda izključno z vulgarnimi komedijami o napumpanih bejbah in poženščenih biseksualnih diktatorjih, a tako kot preseneti Steve Job, je tudi Steve Wozniak tu zaigran kot še nikoli.

Seth Rogen se je pokazal v čisto novi luči, kot igralski biser, ki pretkano naplete čustveno in profesionalno vez z junakom te biografije v neverjetno iskrenem nastopu morebiti najbolj zasenčenega imena v tej pripovedi.

A njegov lik ni ključ do najbolj skritih kotičkov Steva Jobsa. Tjakaj nas popelje njegova hčerka Lisa, ki jo v treh časovnih obdobjih igrajo tri različne igralke. Z njo ta film, ki bi sicer lahko hitro postal le zehajoča enciklopedična ekskurzija po razvojni poti znamke Apple, dobi dušo, smisel, povzdignjen nivo razumevanja, ko se končno le razkrije tista prava oseba za Stevom Jobsom. Preseneti, navduši in tudi malce šokira, saj smo v zadnjih letih, ko je Apple postal Steve Jobs in je Steve Jobs postal Apple, pozabili, da je bil tudi on pod kožo krvav. Pozabili smo, da je to vendarle bil človek. Da je čutil, ko je zabolelo in da je do konca bil čisto svoje bitke - tako, kot mi vsi.

Ali se je Steve Jobs izkazal za novega Leonarda da Vincija, je seveda vprašanje, na katero si lahko odgovorimo zgolj subjektivno. Danes, ko se ga spominjamo predvsem po tem, kaj je naredil v mobilni telefoniji, mobilnosti sami in tudi seveda v svetu domačih računalnikov, lahko enoglasno potrdimo vsaj to, da je bil Steve Jobs nedvomno tudi umetnik. Da mu je uspelo v sterilnem, statičnem, grdem in nasilno funkcionalnem videti nekaj lepega. Drugačnega. Živopisnega.

In tako teče tudi ta biografija, naslovljena preprosto STEVE JOBS. To je zgodba o človeku, ki smo ga vsi videli le kot tisto podobo v kavbojkah, črni polo majici in z minimalističnimi očali na nosu, ko na odru vneto razlaga, zakaj smo zadnjih sto let glasbo poslušali narobe. To je film, ki brez pretiranih olepšav razkrije veliko drugih stvari, da se bomo lahko Steva Jobsa spominjali predvsem kot človeka.

Če želite pogledati samo eno filmsko biografijo o Stevu Jobsu, poglejte to. Ne zato, da spoznate, kdo je bil Steve Jobs v resnici, ampak zato, da spoznate, zakaj je (bil) Steve Jobs lahko samo eden.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri