Elementarno, doktor Watson

  • 26.01.2012

Genij, kakršnega bi si v teh časih zagotovo želeli ob Merklovi in Sarkozyju.

(Foto: promocijska fotografija)

Arthur Conan Doyle je Sherlocka Holmesa zasnoval ob koncu 19. stoletja, ne vedoč, da ustvarja brezčasni lik, ki je zdaj že več kot 120 let kalup literarnega lika, v katerega številni moderni avtorji z veseljem vlijejo osebnosti novih junakov.

Kaj je drugega fantastični Gregory House kot moderni Sherlock Holmes, ki je detektivski nos zamenjal za stetoskop? Sherlockova privlačnost je brez dvoma vedno bila v njegovi izjem­ni sposobnosti, da iz še tako nepomem­bne malenkosti izvede in deduktivno razloži zgodovino vsake osebe.

Kar House diagnosticira tako, da poveže simptome, Sherlock Holmes izvoha z uporabo nevidnih dokazov.

Ko se je Sherlo­cka Holmesa leta 2009 prvič lotil britanski pobalin Guy Ritchie, smo si v naslovni vlogi sprva težko predstavljali divjega hollywoodskega džankija Roberta Downeyja mlajšega. Sherlock je lik, ki ima po svetu preveč ljubiteljev in preveč poznavalcev, da bi si filmarji lahko privoščili skrunitev Doylove zapuščine. A Rith­chieju je uspelo tam, kjer je številnim režiserjem prej spodletelo – Sherlocka mu je navkljub popkornovski vsebini, prilagojeni občinstvu s skromnejšo pozornostjo, uspelo zelo iskreno manifestirati v elementih, ki poprej niso bili izpostavljeni.

Sherlock, sicer eleganten, genialen, bister in analitičen, ima tudi številne negativne lastnosti. Ima težko osebnost kot številni briljantni umi v človeški zgodovini, živi z odvisnostjo, ker je realnost prebanalna, da bi v njej lahko normalno deloval, spet kot številni drugi možganski trusti, je übermensch, ujet v svetu povprečja, z veliko bolj realističnim Watsonom ob strani kot edinim svetilnikom, ki ga še vodi stran od čeri norosti. Meja med blaznostjo in genialnostjo je tanka, zato so že naše none včasih kakšnemu preveč prebrisanemu politiku kar v televizijo zažugale, da je tako pameten, da mu kar škodi. Tako tudi Sherlock na Watsonovo vprašanje, kaj vidi, odgovori kar nekako otožno: »Vidim vse. To je moje prekletstvo.«

Te besede označujejo drugo inštalacijo Ritchijevega Sherlocka na velikem platnu.

Pogodbo za pričujoči film so studii Ritchieju pomolili pod nos takoj po premiernem tednu prvega dela, saj je uspeh filma kar klical po nadaljevanju. 524 milijonov zaslužka za film, ki je nastal z 'le' 90-milijonskim proračunom, je kravatarjem v studiih Warnes Bros v trenutku pognal kri v nežne predele.

Ritchiejev Sherlock je zlata jama. Upravičeno, seveda, saj gre za resnično zabavno in dinamično interpretacijo, pri kateri gre verjetno za najimpulzivnejši akcijski poklon temu izjemnemu literarnemu junaku. Sherlock tokrat Watsonove medene tedne prekategorizira v nov detektivski podvig, ko v umoru avstrijskega princa zavoha tesno stkano mrežo zarot, razkritje katere Sherlock označi kot najpomembnejšo nalogo svojega življenja.

Da mora zato Watson najlepše dni s svojo novo ženo namesto z vročim seksom zapolnjevati s strelskimi obračuni in kore­ografiranimi kungfujevskimi boji, se Sherlocku seveda nikakor ne zdi nenaravno. Še več, je dovolj aroganten, da se mu Watsonova pomoč zdi popolnoma samo­umevna.

Konflikti med njima so za nas, gledalce, zabavna mešanica dialogov in bistroumnih žalitev, vedoč, da pod opazkami ždi neuničljivo prijateljstvo in kopica dobrih nasvetov, ki nam lahko pomagajo tudi v tej kilavi ekonomiji: prvič, bodite zaljubljeni v podrobnosti, ker je le eksaktno znanje resnično uporabno, drugič, ne bojte si umazati rok in, tretjič, zaupajte dokumentiranim informacijam, preden zaupate vprašljivim nasvetom. Ja, Sherlock bi res bil fantastičen mandatar.

Film Sherlock Holmes: Igra senc si lahko ogledate v kinodvoranah po vsej Sloveniji.

TEKST Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri