Billy Childish v Londonu

  • 18.03.2010

V Londonu si lahko ogledate razstavo kultnega junaka uspešnežev, kot so (bili) Curt Cobain, P. J. Harvey in Robert Plant.

Flags (In June's Pot) Olje na platnu, 2009 Z dovoljenjem umetnika in L-13, London (Foto: Billy Childish)

2 fotografiji v galeriji

»Vse moje bivše punce so začele slikati ali peti,” je povedal Billy Childish, kultni junak za uspešneže, kot so (bili) Curt Cobain, P. J. Harvey in Robert Plant. The White Stripes so ga prosili, da bi slikal v živo na odru v oddaji Top of the Pops, Kylie Minogue je želela uporabiti naslov ene njegovih zbirk poezije.

Angleški umetnik, slikar, poet, avtor glasbe (pankrok, bluz, folk, klasično-eksperimentalna, besedna), fotograf, filmski ustvarjalec, pevec in kitarist je hiperaktiven posebnež, ki se izogiba medijski slavi (televizije ne gleda, časopisov ne bere, na koncertu, razen ko sam nastopa, ni bil že več desetletij).

Zato pa je napisal 40 zbirk poezije (dvakrat je prejel britansko nagrado za poezijo) in štiri romane, posnel sto neodvisnih glasbenih plošč ter naslikal prek 2500 slik.

Childisha mediji in kolegi umetniki opisujejo kot eno najbolj izstopajočih, a pogosto nerazumljenih osebnosti britanske umetniške scene. Znan po svojem eksplicitnem delu – veliko se ukvarja s svojim ljubezenskim življenjem in s posledicami seksualne zlorabe v otroštvu.

Zgodaj in tesno je bil povezan z umetniki, ki se jim danes reče Young British Artists – Tracy Emin, ena najvidnejših predstavnic te skupine in celo kasnejša nominiranka za Turnerjevo nagrado, je bila več let njegovo dekle.

Ko so zdaj slavno umetnico vprašali po največjem vplivu v njenem življenju, je odgovorila, da je to čas, ko je hodila na fakulteto in se družila s Childishem.

Umetnik, glasbenik in pisatelj je tudi zagovornik amaterizma in čustvene ekspresije in soustanovitelj umetniškega gibanja stukizma leta 1999 – skupaj s Charlesom Thomsonom je napisal manifest in ena od izjav se je glasila: Umetniki, ki ne slikajo, niso umetniki. Childish je iz skupine izstopil dve leti kasneje.

Razstava

Londonska razstava v Institutu za sodobno umetnost (The Institute of Contemporary Arts, ICA,) skuša zajeti 33 let njegovega ustvarjanja, vključuje umetnikove zadnje slike, tudi tihožitja, avtoportrete umetnika, ko (rad) hodi po hribih, ter dela, ki se nanašajo na življenje in delo modernističnega pisatelja Roberta Walserja.

Poleg je pregled Childishevih številnih drugih del – plošč, knjig, plakatov, ki kažejo umetnikovo dejavnost v rokenrolu, poeziji, založništvu in polemikah. Razstavo spremljajo performansi, branja in projekcije umetnikovih del in njegovih sodelovanj z drugimi ustvarjalci.

Razstava kaže, da je življenje samo lahko umetnost. In Childishevo zagotovo je. Ne nazadnje ima na levi ritnici vtetovirano pesem nemškega slikarja Kurta Schwittersa iz prve polovice 20. stoletja.

Tekst: Nina Rupel

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri