Podelitev nagrad gremi - čas, ko se glasbeniki zahvalijo Bogu, staršem in temu, da jih izbere strokovna žirija

  • 18.01.2016

Vsako leto, ko razkrijejo nominacije za gremije, se ljudje sprašujejo, koliko smisla je sploh še v teh glasbenih oskarjih. Čeprav naj bi to bila najprestižnejša glasbena nagrada, merodajna valuta za vrhunski talent v svetu glasbenega ustvarjanja, pa so to vendarle tisti vedno tako vprašljivi gremiji.

(Foto: Profimedia)

Gremiji, ki so na začetku devetdesetih izbrali Milli Vanilli za najboljša glasbena novinca (in jima potem seveda kipec urno odvzeli, ko se je razkrila verjetno najodmevnejša glasbena prevara) in ki so leta 1988 odločili, da naj Jethro Tull v kategoriji najboljšega metalskega nastopa premagajo Metallico, pa čeprav se Jethro Tull še sami težko prepričajo, da so zaresni težki rokerji, in zato to pišejo v narekovajih.

Letošnje nominacije, ki so že začele polemično diskusijo o potencialnih zmagovalcih – za te bomo izvedeli 15. februarja na vsekakor zelo svečani podelitvi – med največjimi favoriti sicer ne presenečajo.

Kendrick Lamar s kar 11 nominacijami in Weeknd s sedmimi sta čisto smela kandidata z očitnim glasbenim pečatom v 2015. Ker je vmes pomešana še obvezna Taylor Swift (sedem nominacij), se zdi nabor imen ravno pravšnji za celostno povzemanje sicer nič kaj dramatičnega dogajanja na osrednji glasbeni sceni.

Tudi med kipci za drugo godbo se zdi, da so tokrat marljivo pobrskali po vseh kotičkih bolj eklektičnih glasbenih nians, da lahko med nominiranci z aplavzom pozdravimo imena, kot so Bjork, Patti Smith (ne za glasbo, ampak kar za branje Jo Nesbojevega noir romana Kri na snegu) in Tame Impala.

Se pa je, kot je običajno, zapletlo pri nominacijah za najboljše glasbene novince. Kategorija, kjer je ved­no največ skomigov, smeha in začudenja.

Kategorija za najboljšega glasbenega novinca ima namreč neka čisto svoja pravila, ki niso nikomur popolnoma jasna. Sodeč tako po letošnjih nominacijah kot po nominacijah preteklih let, je to bolj kategorija, kjer nagradijo glasbenike, ki so lani končno le postali komercialno relevantni.Novinci med milijonarji, torej prej kot res pravi novinci na glasbeni sceni. Leta 2014 je to nagrado na primer pobral Macklemore, pa čeprav je bil pred tem dejaven že približno osem let. Leta 2012 je recimo dotični kipec pripadel Bonu Iverju, četudi je njegov debitantski album izšel leta 2008. Letos pa dvom in nestrinjanje med kandidati zbuja Meghan Trainor.

Meghan Trainor vsekakor ni lanski pridelek pop scene. Kot glasbenica funkcionira že od leta 2009, ko je izšel njen prvi album, je pa res, da je tisti All About That Bass okužil lestvice (in internet) nekoliko kasneje – leta 2014. Zakaj je letos med nominiranci za glasbeno novinko, ne ve nihče. Podobno bi se lahko vprašali za Tori Kelly, prav tako nominirano za top novinko, pa čeprav žinga že od 2004. Da je pojem novinca precej relativen, je torej jasno, a zakaj je prav Meghan dvignila več prahu kot drugi?

Po malce globljem raziskovanju te spiralne debate se razkrije, da je problem pri Meghan njena neprilagojena ideološka poza. Ljudem gre namreč bolj kot dejstvo, da dekle ni novinka, ki je premier­no vzklila v preteklem letu, v nos njena kontinuirana razklanost med včasih feminističnimi, spet drugič antifemi­nističnimi sporočili. Medtem ko na eni strani navija za brisanje meja med spolnimi vlogami, že v naslednjem komadu prepeva, kako si želi moškega, ki bo vihtel macolo, ji kupoval nakit in sledil njenim ukazom kot ponižen cucek. A le koliko gremijev bi lahko potem lahko sploh podelili, če bi morali upoštevati še potencialno ideološko labilnost nominiranih?

Koga pogrešamo?

Letošnje nominacije so presenetljivo izčrpne, vsekakor pa se je pričakovalo, da ne bodo popolnoma ignorirali odlično Lano Del Rey in dejstvo, da je Nick Jonas zrasel v legitimnega glasbenika, kar je zadnje poletje demonstriral tudi s tem, da kar niso nehali vrteti njegovega Jealous.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri