Red Bull gre 9. oktobra v stratosfero

Adrenalinski odpuljenec Felix 'Neustrašni' Baumgartner se bo 8. oktobra v kapsuli z balonom dvignil na višino 36 kilometrov in pol, od tam pa skočil s padalom nazaj proti materi Zemlji. Še preden bo padalo odprl namerava padati tako hitro, da bo s telesom prebil zvočni zid. Mala malica. Ki jo bomo v živo prenašali tudi na našem portalu.

Informacije o dogodku
Kdo: Red Bull Stratos
Kje: Roswell, ZDA
Kdaj: 09.10.2012 ob 15:30
Cena: Vstop prost
Domača stran: http://www.redbullstratos.com/

Kaj imajo kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru, stolp Taipei 101, stolpa Petronas in še na stotine drugih precej visokih, pa tudi nevarnih lokacij skupnega? Baumgartnerja, tistega 43-letnega ne čisto navadnega Avstrijca, ki naravnost obožuje nore izzive, za katere verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so na robu človeških zmogljivosti in smrtno nevarni. Ker mu tozemeljski odskočni poligoni po 25 letih, odkar je zasvojen z adrenalinom, ne dogajajo več, se je namenil skočiti iz stratosfere iz višine 36 kilometrov in pol (ali 120.000 čevljev, če želite, da bo številka izgledala še bolj strašljiva).

Pred tem je že opravil dva skoka za trening, prvega iz višine 20 in nekaj kilometrov, drugega pa iz višine 29 kilometrov. No, pri slednjem se je kapsula poškodovala, potrebno jo je bilo obnoviti in šele prejšnji teden so pri Red Bullu, natančneje njihov tehnični direktor Art Thompson dal zeleno luč za naslednji skok. Padel je datum 8. oktober.

Red Bull

Mislili bi, da je Baumgartner v vmesnem času ležal doma na kavču in čakal na klic, a temu ni tako. Priprave na skok so zahtevne in če želi neustrašni Avstrijec porušiti 52 let stari rekord upokojenega pilota iz Floride Joa Kittingerja, se bo moral v kapsuli težki 1300 kilogramov s 55 nadstropij visokim balonom povzpeti prek 102.800 čevljev, skočiti ven, prosto padati vsaj 5 minut (še en rekord, ki ga namerava spotoma postaviti) in prebiti zvočni zid s hitrostjo okoli 1126 km/h. Če mu bo uspelo, bo (brez letala) prebil zvočni zid le slab teden dni prej, kot ga je slavni Chuck Yeager prebil (z letalom) pred 65 leti.

Oglejte si zgodovinski skok v živo

Dogodek poimenovan Red Bull Stratos si boste lahko ogledali V ŽIVO (live stream) tudi na našem portalu.

Vabimo vas, da se 9. oktobra udobno namestite ter Baumgartnerjev podvig spremljate na playboy.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri