Razstava Emona: mit in resničnost

Do konca leta 2010 je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava Emona: mit in resničnost.

Informacije o dogodku
Kdo: Emona: mit in resničnost
Kje: Mestni muzej, Ljubljana
Kdaj: 18.05.2010 ob 12:00 do 31.12.2010 ob 19:00
Cena:
Domača stran: http://www.mestnimuzej.si/

Razstava pripoveduje o vsakdanu v Emoni, o zgodovinskih prelomnicah tega mesta ter o mitičnem izročilu njegovega nastanka. 2000 let od ustanovitve Emone prikazujejo nekatera najnovejša odkritja aktualnih arheoloških raziskav v Ljubljani.

Kot nakazuje že podnaslov 'mit in resničnost', je razstava dvodelna.

V prvem, večjem delu, prikazujejo »resnično« Emono; poudarek je na vsakdanjem življenju Emočanov, na njihovih dnevnih opravkih, kot so nakupovanje, obisk foruma in javnega kopališča ali priprava večerje.

Tu obravnavajo tudi življenjske prelomnice posameznika v rimski družbi, kot so rojstvo, poroka in smrt. Vidik posameznika in njegovega doživljanja je vpeljan tudi v prestavitev zgodovinskih prelomnic mesta Emone, kot so gradnja mesta, obisk rimskega cesarja Teodozija v letu 388 ter zamrtje življenja v mestu ob propadu rimskega imperija 500 let po njegovem nastanku.

Zgodovinska dejstva v drugem, manjšem delu razstave, dopolnjujejo z mitičnim izročilom o nastanku Emone. To naj bi na svojem popotovanju in Grčije ustanovili Argonavti, pod vodstvom Jazona. Zgodba, ki je v 17. stoletju še veljala za zgodovinsko resnico, je bila in je še danes inspiracija številnim raziskovalcem in umetnikom, ki s svojo interpretacijo pomagajo  vtkati dediščino Emone v sodobno Ljubljano.

Kot je dejala mag. Bernarda Županek, vodja projekta in soavtorica razstave: »Emona in čas antike, ki ga pooseblja, sta v vsakdanjem življenju navzoča še danes. Kulturne in civilizacijske pridobitve rimske/emonske dobe vplivajo na našo sedanjost v umetnosti, arhitekturi, literaturi in politiki. Dediščina Emone je vtkana v urbanistično tkivo današnje Ljubljane, emonska preteklost pa je del identitete Ljubljančanov.«

Razstava obiskovalcem ponuja tudi nekatera najnovejša odkritja o Emoni, rezultatov zadnjih arheoloških izkopavanj na več lokacijah v Ljubljani. V muzejski zakladnici je tako prvič na ogled najstarejši emonski grob, odkrit na Kongresnem trgu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri