Natečaj za mlade fotografe: Pij drugače

  • 30.09.2015

Od 18. septembra dalje se lahko mladi fotografi med 15. in 25. letom prijavijo na natečaj za sodelovanje v prav posebnem doživetju, fotografski delavnici, ki jo bo vodila priznana ameriška, natančneje newyorška fotografinja Cheryl Dunn. Natečaj poteka pod imenom Pij drugače, saj bo deset na natečaju izbranih mladenk in mladeničev s fotografskimi objektivi na ljubljanskih ulicah med 16. in 18. oktobrom beležilo sledi, ki jih v okolju pušča pretirano in neodgovorno uživanje alkohola.

(Foto: promocijsko gradivo)

V okviru natečaja Pij drugače bodo mladi od 16. do 18. oktobra beležili prostorske vplive pretiranega opijanja svojih vrstnikov

"Uživanje alkohola pušča sledi. Ko gremo v urbanem prostoru mimo njih, nas zbodejo, a nanje hitro pozabimo. Če jih nekdo trajno zabeleži in javno objavi, pa jih je težje spregledati in še težje nanje kar pozabiti," je povedala Barbara Čeferin, vodja Galerije Fotografija, ki natečaj organizira in ki veliko svojih aktivnosti tudi sicer namenja prav mladim. "Ideja, da mladi svojim vrstnikom s pomočjo fotografije odprejo oči o tem, da pretirano opijanje ni videti niti glamurozno niti kul, ki je za projekt Pij drugače prišla s strani Pivovarne Union, mi je bila zato takoj všeč," je ozadje in namen natečaja Pij drugače opisala Barbara Čeferin.

Za mentorstvo delavnice je izbrala Cheryl Dunn, ameriško konceptualno in ulično fotografinjo, režiserko dokumentarnih filmov in ljubiteljico grafitov, ki jo takrat, ko hočejo nekaj res posebnega in pristnega, najamejo tudi znamke, kot so Adidas, Qucksilver, Nike, Ray Ban in Desperados. "Ulična fotografija je zares težka in zahteva noro veliko potrpežljivosti. Tu scene ne moreš ustvariti. Lahko jo pričakuješ in greš tja, kjer misliš, da se bo najverjetneje zgodila, nikoli pa je ne moreš sam pripraviti. Biti moraš prilagodljiv, slediti svojim instinktom in biti hiter, zelo hiter," je nekaj nasvetov mladim fotografom takoj naštela Cheryl, ki bo skozi vizualno pojavnost alkohola na ljubljanskih ulicah vodila na natečaju izbrane mlade fotografe.

Natečaj je sicer nastal na predlog Pivovarne Union, ki je letos sprejela dolgoročno zavezo za spreminjanje pivskih navad med mladimi. Pri 15. letih je alkohol namreč poskusilo že dobrih 80 % mladih, vsaj dvakrat pa je bilo do 15. leta opitih dobrih 30 % mladih. "Žal druženje ob alkoholu v parku ali na ulici mladim zaradi starosti ali zaradi denarja pogosto predstavlja edino obliko zabave stran od računalnika. Zato želimo zanje pripravljati aktivnosti, preko katerih bodo sami, brez našega pridiganja, spoznavali škodljivost pretiranega opijanja; aktivnosti, preko katerih se bo slišal njihov kreativni glas in aktivnosti, preko katerih se bodo lahko vključili v širšo družbeno debato o tej problematiki," je ob tej priložnosti povedal Jernej Smisl, vodja korporativnega marketinga in odnosov z javnostmi Skupine Laško.

Fotografije, ki jih bodo na terenski delavnici posneli na natečaju izbrani mladi fotografi, bodo kot zapis nekega časa, neke ulične mladosti od 26. novembra do 5. decembra razstavljene v Galeriji Fotografija na Levstikovem trgu 7 Ljubljani.

Prijava na natečaj je na možna na spletnih straneh galerijafotografija.si ter radler.si, in sicer najkasneje do 2. oktobra 2015.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri