Svetlana Makarovič in Katalena

Svetlana Makarovič bo v sredo, 17. marca 2010, na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma predstavila svojo zadnjo baladno pripovedko Katalena, ki je izšla v zbirki Aleph ob koncu leta 2009.

Informacije o dogodku
Kdo: Svetlana Makarovič in Katalena
Kje: Cankarjev Dom, Linhartova dvorana, 1000 Ljubljana
Kdaj: 17.03.2010 ob 20:00
Cena: 18, 15, 12, 10 EUR
Domača stran: http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0201&Predstava=1935

Za glasbeni del večera bo poskrbela skupina Katalena, ki je uglasbila nekatere tekste Makarovičeve, podobno kot avtorica pa avtorsko preoblikuje ljudsko izročilo.

Svetlana Makarovič je v zadnjem času začela ustvarjati serijo baladnih pripovedk za odrasle, v katerih preoblikuje stare ljudske motive, teme in forme. Po Rdečem jabolku in Mesečinski struni, ki je bila lansko leto prevedena v madžarščino, je ob koncu l. 2009 izšla še Katalena.

Slednja se opira na staroslovansko balado Kata, Ktalena, ki se pri nas pojavlja v Prekmurju in Porabju. Gre za motiv dekleta, ki se poroči z razbojnikom in morilcem. Na Črnem Vogrinu je namreč nekaj neznansko privlačnega, zaradi česar zapusti svojo družino in dom.

Svetlana Makarovič je to temo razvila v srhljivo pripoved o človeški naravi, o tem, kako mora posameznik sprejeti posledice in odgovornost za svoja dejanja. Po drugi strani gre za vprašanje, do kod lahko sočloveka prižene nenehno hrepenenje in nezadovoljstvo.

Odgovor bo mogoče slišati na odru Linhartove dvorane v sredo, 17. marca, ob 20. uri, ko bo Kataleno interpretirala Svetlana Makarovič. Njeno pripoved bodo prekinjale pesmi v izvedbi ansambla Katalena, ki reinterpretira ljudsko glasbo in ji daje novo življenje.

Svetlana Makarovič, Vesna Zornik, Polona Janežič, Boštjan Gombač, Tibor Mihelič Syed, Boštjan Narat in Robert Rebolj bodo ustvarili odličen literarno-glasbeni večer, ki ga ne gre zamuditi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri