Srednjeveški vikend

Izjemna izvedba srednjeveške glasbe ta petek v Gradu in v soboto v Litiji!

Informacije o dogodku
Kdo: Música Antiga da UFF
Kje: Slovenija, Grad in Litija
Kdaj: 19.07.2013 ob 20:30 do 20.07.2013 ob 22:00
Cena: 20 €

Glasba na dvoru portugalskega kralja Manuela I
KJE: Grad, Grad (GPS LOKACIJE: N 46.8002 E 16.0958)
KDAJ: petek, 19. 7. 2013 ob 20:30
Vstopnina: 20 €
Festibus: odhod ob 17. uri izpred hale Tivoli v Ljubljani ob 17. uri (10 €)

V času velikih odkritij je bila Portugalska trgovska velesila Evrope, portugalski kralj Manuel I. pa si je močno prizadeval za trdnost imperija. Lizbona, največje mesto, je vzbujala pozornost s svojim neizmernim bogastvom, ki je izhajalo iz trgovanja z Vzhodom. Repertoar portugalskih renesančnih pesmi daje občutek duha tistega časa. Ohranile so se v nekaj notnih rokopisih, ki jih hranijo v knjižnicah na Portugalskem in v Franciji. Vsi rokopisi so šli skozi roke inkvizitorjev, ki pa jih iz neznanih razlogov niso uničili. Iz teh rokopisov je ansambel izbral skladbe, ki predstavljajo najboljše, kar lahko ponudi portugalska polifonija.

Čudeži Svete Marije
KJE: LITIJA, Cerkev Sv. Nikolaja (GPS LOKACIJE: N 46.056251 E 14.829671)
KDAJ: sobota, 20. 7. 2013, ob 20:30
Vstopnina: 20 €
Festibus: odhod ob 19. uri izpred hale Tivoli v Ljubljani odhod 19:00 (10 €)

V srednjem veku so bile zapisane mnoge pesmarice, ki vsebujejo marijanske čudeže in kažejo, kako pomembna je bila Devica Marija za srednjeveške ljudi. Med njimi je tudi rokopis, ki sedaj nosi ime Llibre Vermell (Rdeča knjiga) in vsebuje romarske pesmi iz katalonske katedrale Montserrat. Zbirka Laudas Marianas iz 14. stoletja predstavlja izraz frančiškanske pobožnosti, ki se je razvila v Italiji in skozi glasbo slavila Devico Marijo. Cantigas de Santa Maria (Hvalnice Sveti Mariji), ki jih je uredil kralj Alfonz X. Modri, obsegajo veliko zgodb o čudežih Device Marije na področju Iberskega polotoka in po vsej Evropi.

KDO: Música Antiga da UFF (Velika Britanija)
Leandro Mendes (glas, kljunaste flavte, krivi rog / voice, recorders and krummhorn), Lenora Mendes (kljunaste flavte, krivi rog, viole da gamba, gamsov rog, viela, rebek / recorders, gemmshorn, krummhorn, viols, medieval fiddle, rebec), Mario Orlando (basovska viola da gamba, tolkala, glas / bass viol, percussion and voice), Marcio Selles (glas, basovska viola da gamba, krivi rog, kljunasta flavta / voice, bass viol, krummhorn and recorder), Sonia Wegenast (glas, psalterij, tolkala / voice, psaltery, percussion), Virginia Van der Linden (flavte, lajna, kornamuza, gamsov rog, krivi rog / flute, hurdy gurdy, cornamuse, gemmshorn, krummhorn)
www.facebook.com/musicaantigauff

Festibus info:
Obiskovalcem koncertov je na voljo avtobusni prevoz iz Ljubljane. Odhod Festibusa je ob izpred Hale Tivoli, po koncertu se avtobus vrača v Ljubljano. Zaradi omejenega prostora je obvezna rezervacija najkasneje do 12. ure na dan koncerta.

Vstopnice lahko rezervirate na:

Ars Ramovš zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje, Ljubljana
T: (+386 1) 242 08 12 (pon - pet, 10:00 - 15:00)
M: (+386 51) 30 30 40
E: info@k-ramovs.si

www.seviqc-brezice.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri