Dramatičnost v notah

  • 16.10.2017

Kdo: Nick Cave
Kdaj: 30. oktobra
Kje: Dvorana Tivoli, Ljubljana

(Foto: Profimedia)

3 fotografije v galeriji

Le dober mesec po svojem 60. rojstnem dnevu Nick Cave, Avstralec, ki večino svojega življenja živi v Veliki Britaniji, prihaja na koncertni oder ljubljanske dvorane Tivoli. Da je to pomemben dogodek, ni treba poudariti, saj je Nick Cave esencialen mejnik postpankerske melanholije. V svoji rokerski fuziji eksperimentiranja, čiste alternative in grandžersko-garažnih vplivov se je izčistil v popoln glasbeni unikat. Nick Cave je sam svoj spomenik, prezenca, tako vizualna kot tudi glasbena, ki je ni mogoče zamenjati z ničimer, kar trenutno še obstaja na sceni. Ko je Nick Cave lani s svojim bendom Nick Cave and the Bad Seeds izdal že 16. studijski album, naslovljen Skeleton Tree, nam je postalo jasno, kako zelo daljnosežen in brezčasen je njegov odtis, ki ga je pustil od osemdesetih prejšnjega stoletja pa vse do danes. On raste s svojo glasbo tako, kot glasba raste z njim. Medtem ko je recimo prav Skeleton Tree temačnejši album, saj se dotika smrti, pogube in žalosti, kamor ga je vodila smrt njegovega sina (enega od štirih), pa prejšnji albumi odražajo široko paleto njegove duše. Da, njegova glasba je v vsaki noti preslikava njegove duše in je vedno nadvse globoka, večplastna. Svojo avantgardno specifiko bo vključno z vsemi nujnimi komadi, ki definirajo njegovo karierno pot, od začetnega In the Ghetto prek Do You Love Me?, Loverman in seveda Where the Wild Roses Grow, ki so markirali devetdeseta, vse do novejših Dig, Lazarus, Dig!!!, Nature Boy in Give Us a Kiss, tokrat prinesel pred slovensko publiko, da bomo vse tisto, kar je nekoč hranilo našo jezno dušo, spet doživeli v živo.

Glasbenik, ki je pisatelj, režiser in igralec

Ustvarjalni domet Nicka Cava skorajda ne pozna meja. To je postalo še bolj očitno, ko smo si leta 2005 pogledali brutalen vestern Ponudba (The Proposition) – no, uradno smo ga videli leta 2007, ko je končno prišel v naše kinematografe –, ki ga je scenaristično izpeljal prav Nick Cave. Pod režijskim vodilom Johna Hillcoata je film prepričal tako publiko kot tudi kritike. Legenda poleg scenarijev piše tudi romane. Pri naslovih si dovoli biti čudaški. Naslov prvenca je And the Ass Saw the Angel in drugega The Death of Bunny Munro. Tu in tam stopi tudi pred objektiv filmske kamere. Tako se je leta 1987 z The Bad Seeds pojavil v kultnem filmu Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin) režiserja Wima Wendersa, nato smo ga leta 1989 videli v filmu Ghost … of the Civil Dead in leta 1991 ob Bradu Pittu v filmu Johnny Suede.

TEKST: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri