Namig za film: Sedem psihopatov in šicu

  • 12.01.2013

Inteligenten, prebrisan, iz­jem­no duhovit film Sedem psihopatov in šicu (Seven Psy­chopaths) sestavi igralsko zasedbo nepričakovanih presežkov, ki delujejo kot parodije vseh naših osebnostnih devi­acij. Film, v katerem biti psihopat pomeni biti normalen.

Naj vam s predstavitvijo sodelujočih psihopatov vsaj malce razsvetlimo to kaotično gangsterijado.

Psihopat številka ena: Marty Faranan (Colin Farrell). Marty je scenarist. Slab scenarist. S skuštranimi lasmi, nizko motivacijo in slabo družbo. V glavi ima scenarij z naslovom Sedem psihopatov. Produkt njegovih sanj, ki pa bo kaj več postal le, če bo Marty našel fokus in navdih. Od vseh psihopatov v tej zgodbi je še najbolj normalen.

Sedem psihopatov

Psihopat številka dve: Billy Bickle (Sam Rockwell). Billy je Martyjev najboljši prijatelj. Billy je tudi eden od razlogov, zakaj je Marty bliže socialnemu dnu, kot bi si to želel. Vendar je Billy veliko bolj iznajdljiv kot Marty, čeprav sam nima kaj dosti sreče v svojem primarnem poklicu. Je namreč igralec, brez­poseln, kot se za številne igralce spodobi. Recimo, da je med službami. Zato ima veliko prostega časa. Del tega je osredotočen, da na vsak način pomaga Martyju, drugi del pa izkoristi za krajo psov. Ne razumite narobe – tu ni nikakršnega mučenja živali. Billy le ukrade psa in ga potem 'vrne' lastniku, češ, glejte kaj sem našel. In dobi nagrado. Denarno, kakopak. Če to ni izvrstna zamisel za krizne čase.

Sedem psihopatov

Psihopat številka tri: Hans Kieslowski (Christopher Walken). Hans je Billyjev sodelavec pri kraji psov. Hans je vse, kar bi pričakovali od odštekanega človeka, ki ga igra prav tako odštekani Christopher Walken. Upodablja izredno vernega človeka z nasilno preteklostjo. Hans se zato ne boji poškodb, bolečine ali smrti. Ko vanj namerijo nabito šibrovko in mu velijo, naj dvigne roke v zrak, Hans reče: ne. »Ne? To nima smisla. Imam hudičevo puško,« zaprepadeno odvrne Hansov nasprotnik. »Škoda,« s skorajšnjim nasmehom odvrne Hans. Hans je kul. Zelo kul.

Sedem psihopatov

Psihopat številka štiri: Charlie Costello (Woody Harrelson). Charlie ja gangster. Mafijozo težke kategorije. Ne takšen falot, kot so naši slovenski gangsterčki, ampak tiste surove, nasilne, nepredvidljive sorte. Ima tatuje in šicuja. Šicu – za tiste, ki ste bolj ljubitelji mačk kot psov – je ljubek okrasni pes z dolgo dlako in radoved­nim pogledom. Charlie ima svojega šicuja in ga ljubi kot lastnega otroka. Ko mu Billy in Hans pomotoma suneta domačega ljub­ljenčka, Charlie preklopi v polno prestavo nasilja. Pripravljen je ubiti vsakogar, ki je na kakršenkoli način povezan s tatvino.

Sedem psihopatov

Psihopat številka pet: Angela (Olga Kurilenko). Angela je Billyjevo dekle. Da je Angela v resnici seksi mrha Olga Kurilenko, nekdanje Bondovo dekle, doda tej glazuri le še dodaten sijaj. Vrhunska bejba, ki želi razumsko prepričati Billyja, da vrne psa, a se ne prebije čez njegovo vodotesno logiko: »Vrniti psa? Ne morem vrniti psa – to je v popolnem nasprotju s konceptom ugrabitve.« Angela je steber trez­nosti, a na koncu bolj ali manj le vizualno zelo privlačna podpora Billyjevi neskončni norosti.

Sedem psihopatov

Psihopat številka šest: Kaya (Abbie Cornish). Martyjevo dekle. Druga kikla v tem maničnem kaosu. Angela verjame, da lahko pomaga Billyju, Kaya je njeno nasprot­je. Je sicer lepa bejba, a nam potem nekdo prišepne: »Lepa že, a nekdo je mora potem tudi prenašati.« Pasivna agresija je njeno orožje in, kot veste, tak­šnih žensk ni lahko razorožiti.

Sedem psihopatov

Psihopat številka sedem: Zacharian Rigby (Tom Waits). Zacharian je starejši možakar v čedni poslovni obleki z belim zajčkom v naročju. »Čakate koga,« ga vpraša Billy, ko ga na ulici vidi pestovati ljubkega glodavca. »Ne,« odvrne Zach. »Okej, zdiš se normalen,« sklene Billy. Tako Zacharian postane del velike operacije Šicu.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri