Independence Day 2 ali kako Amerika pokaže, zakaj je fino biti ves čas oborožen do zob. In še čez.

  • 22.06.2016

Leta 1996 so precej nejevoljni vesoljčki z velikanskimi medplanetarnimi uničevalci napadli Zem­ljo. Takrat je Amerika v obrambo zmetala vse, kar je bilo na voljo, od nukleark in Willa Smitha do zvočne diplomacije in patriotskega predsednika, dokler na koncu niso odkrili, da je pravo orožje dejansko računalniški virus. Vesoljci so s svojimi uničevalci zgrmeli v pogubo, Amerika pa si je že drugič v zgodovini izborila dan neodvisnosti.

(Foto: Profimedia)

2 fotografiji v galeriji

Zdaj, po 20 letih, Amerika dobiva možnost, da še enkrat obeleži ta svobodnjaški praznik. Nad naš ubogi planet se za DAN NEODVISNOSTI 2 (Independence Day 2: Resurgence) spet zgrne nezemeljska sila, tokrat s še nekajkrat več­jo uničevalno opremo in celo napravo, s katero želijo zjebati kar naš najosnovnejši fizikalni koncept – gravitacijo. Ker pa je od prve invazije vendarle minilo 20 let, smo se nadgradili tudi mi, in to kar s tehnologijo, ki nam je po zmagi v prvem Dnevu neodvisnosti strmoglavila v naročje.

Impresivne vesoljske pokalice bodo prišle zelo prav, ker je na drugi strani zmanjkalo precej drugega arzenala. Drugi Dan neodvisnosti se bo namreč proslavil brez Willa Smitha v simpatični vlogi stotnika Stevena Hillerja (bo pa poskakoval naokoli Jessie Usher, ki bo igral njegovega sina Dylana Hillerja), prav tako se iz originalne zasedbe ne bo pridružil Randy Quaid. To je vplivalo tudi na odločitev Susan Sarandon, ki je bila povabljena k filmu, a je na koncu ponudbo zavrnila, češ da ji po branju scenarija ni bilo niti malo jasno, kaj želi film povedati.

Independence Day 2: Resurgence

In kaj res želi povedati? Da je Amerika, ne glede na to, kako zelo se ji spahuje ob vseh tegobah s terorizmom, polarizacijo glede lastništva orožja po drugem amandmaju ter vso slabo reklamo, ki jim jo po federalnih odrih dela Donald Trump, v bistvu še vedno najboljša država na planetu. Zakaj? Ker ima neomajen patriotizem. Kar je, če bi nas kdaj res poskušala posiliti kakšna zlobna bitja z drugega konca galaksije, približ­no tako uporabno kot ameriški javni izobraževalni sistem. Dobro bo le za štetje trupel. Patriotizem je tu namreč le šminka.

Namig, zakaj je Amerika najboljša, je v filmu nekoliko bolj subtilen – ker imajo največ orožja. In ker imajo jajca to orožje tudi uporabiti. Ko v drugem Dnevu neodvisnosti pade London, je to simbolični padec Evrope in tako kot v drugi svetovni mora Amerika spet reševati našo nesposobno rit. V vesoljce ponovno zmečejo vse, kar imajo. Tako jim vendarle veli drugi amandma. Kakopak vse pod sijajem patriotizma in pod ponosnim vodstvom Billa Pullmana v vlogi herojskega predsednika, ki je že v prvi obrambi vodil naskok nad invazivne vesoljce.

Če mi gledamo, kako naš predsednik zvija higienske vložke in kosi travo, Amerika svojega predsednika gleda, kako v bojnem letalu drvi v boj za svet. Kar pač seveda pomeni le to, da ima ameriški Hollywood več denarja kot slovenski Hollywood, na nas je le, da presodimo, katera igra se nam zdi prepričljivejša.

Da se je Roland Emmerich odločil režisersko speljati to nadaljevanje, je vsekakor pogumna poteza. Dvestomilijonski budžet, ki mu je v film vrnil še Jeffa Goldbluma (ni presenetljivo, ker frajer sicer v prostem času prodaja žarnice) in dodal srednje znanega od treh bratov Hemsworth (tistega, ki ni Thor, je pa kresnil Miley Cyrus), ne more utišati dvomov tako med kritiki kot med publiko.

Mi film vzemimo kot še en dokaz, kako srečni smo lahko, da živimo v Sloveniji – vsej simboliki Dneva neodvisnosti navkljub je namreč pomirjujoče vedeti, da če nismo zanimivi za človeške barabine, bi bili verjetno za uničevalne vesoljce še toliko manj. Kar naj se s tem jebe Amerika. Toda kaj, ko smo mi tako pogosto mala poje... kolateralna žrtev ...

  • Ob filmu so izšle še kratke novele, stripi in kmalu bodo tudi videoigre. Neuradno se namreč razmišlja, da bi Dan neodvisnosti postal kar celostna filmska franšiza. En napad vesoljcev na leto, torej?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri