James Bond z joški

  • 16.12.2014

Smo leto pred povsem novim, že 24. filmskim JAMESOM BONDOM, zato se nam zdi smotrno, da vam zaupamo nadvse zanimivo skrivnost. A začnimo na začetku – kaj pravzaprav vemo o Jamesu Bondu? No, pri Playboyu vemo o njem vse. Je legendarna pop ikona, šarmanten špijon, specializiran za ubijanje in ejakulacijo. Vemo, da je ideal plejboja, eleganten skrivnostnež, ki ljubi močne pijače, lepe ženske in hitre avtomobile. James Bond je lahko samo James Bond. Kajne?

3 fotografije v galeriji

Kaj pa, če vam povemo, da bi James Bond skorajda bil Jane Bond. Ženska. Ridikulozno? Vsaj tako ridikulozno, kot je ridikulozen sam James Bond. Vsaj tako se je leta 1955 zdelo Lorenzu Semplu, ko je Ian Flemingov Casino Royale poskušal spisati v filmski scenarij. Po skrbni študiji je namreč dognal, da je James Bond »nekoliko trapast«. Točno s temi besedami je namreč opisal lik Jamesa Bonda, ki se mu je zdel neprepričljiv, ker je bil s svojim šovinizmom in zapeljivostjo, ki je podirala vse mednarodne lepotice, tako neverjeten, da je bil že – hja – malce nesmiseln. Zato je Lorenzo s producentom Gregoryjem Ratoffom resno razmišljal, da bi bil James morda raje Jane. Da bi ideja meso postala, sta kojci poklicala svojo igralsko prijateljico, famozno starleto Susan Hayward, ki si je takrat kariero gradila skorajda izključno z vlogami zakajenih alkoholičark. Kar pa je pravzaprav ženska različica Jamesa Bonda, mar ne?

A preden je Susan lahko postala Jane Bond, sta Harry Saltzman in Albert Broccoli pokazala bondiado Dr. No s Seanom Conneryjem in s tem poteptala vsako možnost, da Bonda kdajkoli asociiramo s čimerkoli drugim kot z masivnim, kosmatim in – deduktivno sklepamo – raznovrstnimi spolnimi boleznimi okuženim penisom na dveh nogah. James Bond pa ni edini filmski lik, ki so ga v začetnih fazah poskušali predstaviti v ženski različici.

Eden teh je tudi SPOCK, racionalist iz Zvezdnih stez, ki je na ladji Enterprise vir logičnih razlogov, zakaj naj kapitan Kirk ne naskoči čisto vsake nezemeljske luknje – pa razumite to, kakorkoli hočete. Tudi Spock je bil sprva lik, ki naj bi ga igrala ženska. Prav ženska bi zagotovo nadvse prepričljivo odigrala lik, poln razuma, ki nenehno prepoveduje glavnemu junaku, da v svojem življenju naredi karkoli zabavnega? Avtor serije Gene Roddenberry je tako v prvem delu namesto Spocka že predstavil ženski lik Number One (vlogo je prevzela Majel Barrett), ki je bila točno to, kar je danes Spock, le z drugo frizuro in drugimi genitalijami. A tega dela TVmreža ni nikoli sprejela, zato ni bil nikoli prikazan, v prenovljenem pilotu pa se je potem že pojavil pravi Spock in postal nepogrešljiv del zgodovine znanstvene fantastike.

Še en filmski junak bi skorajda končal z bujnim oprsjem in piskajočim glasom. LUKE SKYWALKER – no, on od te opredelitve sicer niti ne odstopa tako zelo. V originalu naj bi Vojna zvezd imela precej več žensk, kot jih je pristalo v končnem scenariju, protagonist pa naj bi bilo v Han Sola do ušes zaljubljeno 16-letno dekle po imenu Luka Starkiller. Ko je George Lucas ponovno premislil, je ugotovil, da se občinstvo v filmih s herojskimi dogodivščinami verjetno laže asociira s protagonistom, ki je povprečni nihče, kot pa z najstnico, ki se navlaži na veliko starejšega tipa. In tako jih imamo, moške heroje, ki so postali pop ikone.

Čakajoč na Jamesa Bonda, pa nam vseeno ne da spati misel – kaj pa, če je resnično čas, da dobimo tudi prvo pravo žensko plejbojevko?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri