Dr. Sašo Dolenc

  • 30.08.2007

Urednik Kvarkadabre, internetnega časopisa za tolmačenje znanosti, ki dokazuje, da znanost ni samo stvar piflarjev. Fizik, filozof in podoktorski raziskovalec časa, ki ve nekaj malega tudi o tem, kako deluje ekonom lonec, kaj delajo znanstveniki na počitnicah, pa tudi o znanosti v kuhinji in na filmu. Dobitnik nagrade Prometej za odličnost v komuniciranju znanosti (2006) in nagrade Futurum za inovacijsko novinarstvo (2007) ter avtor ali soavtor treh poljudnoznanstvenih knjig. Znanstvenik, ki poudarja pomen intuicije in da veliko na občutke. Proučevanja neke teme se loti samo, če ga ta resnično navdušuje.

(Foto: Ivana Krešić)

Vsi drugačni ...

"Dobro je, da ima vsak malo drugačen pogled. Uspeh je narediti skupino, ki lahko komunicira. Težko se je izogniti predsodkom na primer naravoslovcev nasproti humanistikom, težko je ljudi pripraviti, da bi se sploh lahko pogovarjali tako, da bi ven prišlo nekaj dobrega. Nam to zaenkrat zelo dobro uspeva, vsaj jaz imam tak občutek. Dobro se dopolnjujemo."

Intuicija

"Zelo pomembno je intuitivno znanje. Se ga pa premalo poudarja v našem šolskem sistemu. Lahko imaš ogromno faktičnega znanja, ampak bistvo je tisto, da v trenutku veš, da imaš idejo."

Internet

"Kvarkadabra se je začela kot internetni projekt s prihodom interneta. Internet je en tak fin medij, s katerim lahko zelo enostavno obvladaš osnovne svari, zelo enostavno prodreš do širokega kroga bralcev, ne da bi za to rabil kup enega denarja, tehnike. Več ali manj smo vse naredili sami."

Lahkotnost težkega

"Pri projektu želimo zabaven, lahkoten odnos do znanosti. Prepričani smo, da zaradi lahkotnosti ne izgubiš korektnosti. Bralca moraš najprej navdušiti, da bo sploh začel brati. Znanstveniku včasih ena enačba pomeni toliko kot deset knjig, napisanih na neko temo, sproži celoten miselni tok, povezan z intuitivnim znanjem, medtem ko je za koga drugega le črka na papirju. Zato moraš zraven povedati zgodbe."

Kvark

"Osnovni delec snovi."

Raziskovanje

"Za znanost pravijo, da ko nekaj odkriješ, se ti pokaže, odpira še več novih problemov. Ni konca. Pred nekaj leti so govorili, da je z znanostjo, fiziko, konec, da je bilo že vse povedano. Ampak to je bila zgolj modna muha ..."

Izbor

"Zmeraj je kriterij to, kar mene navduši. Če ti uspe navdušiti sebe, obstaja možnost, da boš tudi druge."

Kako se zabavajo fiziki?

"Nič drugače kot kdorkoli drug. Okej, včasih res padeš v pogovore na kakšno temo, kar je za zunanjega opazovalca malo čudno, ampak ... so takšni in drugačni, v tistem okolju to pač ni pomembno."

Razpršenost

"Naši obiskovalci so razpršeni po vsej Sloveniji in po vsem svetu. Z internetom sežeš v zadnjo slovensko vas. Takšno je tudi naše delo – veliko kolegov je razpršenih po svetu, na podoktorskih študijih v Ameriki, Izraelu, kjerkoli. Tudi knjige so tako nastajale – vse smo delali po elektronski pošti, medtem ko drug za drugega nismo točno vedeli, kje je kdo."

O času ...

"Eno od vprašanj, ki smo ga dobili po elektronski pošti, je bilo, kako hitro teče čas. Iz tega bi se dalo narediti celo zgodbo. Že samo merjenje časa. Kako vedeti, katera ura je najbolj točna. Ves sistem določanja točnega časa na Zemlji je dokaj kompleksen. Čisto natančno lahko šele za nazaj določijo, kako hitro je tekel čas v nekem trenutku. Meritve časa z vsega sveta zberejo in izračunajo v pariškem centru – za nazaj z nekim algoritmom za povprečje. Ja, koliko je bila takrat točno ura, lahko izveš šele za en teden nazaj."

Že včasih ...

"Ravno pred kratkim sem bral našega velikega fizika Jožefa Stefana. Pred 150 leti je ljubiteljsko pisal poljudnoznanstvene članke za takratne slovenske revije in bili so prav zabavni. Z arhaičnimi besedami je razlagal takratno moderno znanost, naravne pojave, iste stvari kot mi. Tudi to, zakaj je nebo modro."

Ljudje

"Pomembno je, da imajo ideje, da so živi, da se jih da motivirati oziroma da se sami motivirajo. Odprtost, da te stvari navdušujejo, hkrati pa imaš tudi jasno razdelana neka merila, kaj je dobro in kaj ni."

Nina Rupel