Retrospektivna razstava kovancev na slovenskem ozemlju do konca vladavine Habsburžanov

  • 30.11.2018

V torek, 4. decembra, ob 17. uri vljudno vabljeni v prostore družbe Moro na Dunajski 156 (WTC) v Ljubljani na odprtje retrospektivne razstave kovancev na slovenskem ozemlju od konca 15. stoletja do konca vladavine Habsburžanov.

Z razstavo želijo prikazati uvajanje in razvoj nove denarne enote na ozemlju vojvodin Koroške, Kranjske in Štajerske in kovanje tolarjev v njihovih kovnicah. Rdeča nit razstave je 1 tolar. Kovali so ga vsi cesarji in nadvojvode, ki so upravljali z vojvodinami. Predstavljeni bodo tolarji 18 cesarjev in 8 nadvojvod. Poleg tolarjev bo na ogled tudi nekaj manjših denarnih enot, da se vidi razlika med tolarji in drobižem. Razstavljeni bodo tudi prvi bakreni kovanci nove dobe, ki jih je za promet na našem ozemlju skoval cesar Karl VI. na Goriškem. Od večjih denarnih enot bo predstavljenih tudi nekaj zanimivih zlatnikov, kovanih v času vladavine Habsburžanov, med vladanjem predzadnjega cesarja Franca Jožefa I.

Razstava je enkratna priložnost za vse ljubitelje zgodovine, zbiratelje in vse, ki želite vpogled v del naše preteklosti. Gre za enkratno priložnost, saj so kovanci del zasebnih zbirk zbirateljev.

Organizator razstave je družba Moro v sodelovanju z Janezom Štiglicem, avtorjem razstave in dolgoletnim članom Numizmatičnega društva Slovenije.

Rastava bo na ogled od 4. do 19. decembra.

Kustosinja razstave in kontaktna oseba je Anja Babij, numizmatika@moro.si, (0)1 530 44 08.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri