Tijana bASS

  • 04.10.2010

»Če ne bi doživela vojne in begunstva, mogoče Chucka D-ja nikoli ne bi spoznala.« Tijana bASS, kot se umetniško podpisuje mednarodna raperka, uradno zasidrana v Mariboru, se je v Slovenijo sicer preselila leta 1991, pregnana zaradi tragične balkanske vojne, v kateri danes vidi prav ta žarek smisla, vodilo, ki jo je pripeljalo najprej v Slovenijo in nato v svet.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Je glasbena aktivistka, ki konceptualizira rap v tradicionalni obliki, kot glasbo, ki sporoča, prebuja, opozarja in spominja. Chuck D, ki ga je spoznala v Beogradu, je ključni igralec v njeni zgodbi o uspehu. Je oče legendarnega ameriškega orkestra Public Enemy, glasnih raperskih gverilcev, ki se jih boji še Cia, in kot ustanovitelj založbe SLAMjamz Records tisti, ki je Tijani ponudil priložnost v Ameriki. »Danes voditelji uspešnih založb hrepenijo po inovativnosti. Drugačnost je dobrodošla.« In Tijana, evropska raperka, je bila prav ta unikatnost, ki so jo potrebovali.

Tako se je rodil njen prvenec, album Playground, ki razkriva vse ustvarjalne in miselne plasti mlade Tijane. »Igrišče v naslovu označuje moje domače igrišče, brezskrbno, polno nasmejanih in ljubezni polnih otrok, v katerem so čez noč prevladali sovraštvo, diskriminacija, ksenofobija in trpljenje. Oblaki megalomanskih politikov in naivnega, primitivnega ljudstva so na žalost nekoč srečnim otrokom zakrili sonce.« A njeni grenki spomini na konflikt se praviloma stapljajo tudi s tistimi drugimi, lepšimi slikami. »Pred črnimi oblaki in nevihto je sijalo sonce, zato moj album govori tudi o lepi strani igre življenja. Tako kot ves moj obstoj je tudi album temu primerno zelo jin-jangovski.« Tijana je namreč izredno čutna, strastna in ljubeča.

»Veliko govorim tudi o seksu in erotiki, o zlomljenem ženskem srcu, emancipaciji in egu. Imam izredno ljubezen do erotike in poguma v njeni eskpresiji. Človeško telo ni tabu in ženska, ki dobro izgleda, obenem pa uporablja pamet, je pravo bojno orožje. Jaz živim za dan, ko bomo imeli žensko za predsednico, pravo, emancipirano masajko, žensko, ki je ne bosta ustrahovali lastna erotičnost in pamet!« Iz tvojih ust v parapolitična slovenska ušesa, Tijana!

V tej zagretosti do razumevanja in ustvarjanja Tijana potrdi, da ima Slovenija veliko dobrih raperjev, messengerjev, kot jim pravi sama, ki jim sporoča, naj pridejo na plan in rušijo meje med undergroundom in mainstreamom. Tako kot je sama zrušila mejo med njimi in nami, ko ji je s sodelovanjem v pesmi Face Of Freedom s skupino Public Enemy in zagrebškim producentom Babyjem Dooksom uspelo zmešati Balkan in Ameriko, ameriški bit in srbsko-romske trubače, s sporočilom, da je glasba resnično univerzalni jezik.

Zdaj Tijana načrtuje obširen dobrodelni projekt, pripravlja se na skupno turnejo s skupino Public Enemy in upa, da bo nekoč, nedavno od tega, »preživela vojne ego manijakov in pristala na neki mavrici, kjer ne bo pomembno, kak­šno barvo kože imaš, v katerega boga verjameš in koliko stanejo tvoji čevlji«.

Foto: Aleš Bravničar
Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri