Oriana Girotto

  • 15.11.2010

Ni povsem gotovo, ali je Oriana najbolj slovenska Italijanka ali najbolj italijanska Slovenka, saj nenehno biva in ustvarja razpeta med obema državama, zato je doma tako tu kot tudi tam. Poznamo jo mi in zelo dobro jo poznajo tudi naši sosedje, saj že od rosnih najstniških let dela v medijih. Pri šestnajstih je začela kot dopisnica italijanskega dnevnika Il Gazzettino in se tako pridno urila v tiskanih medijih, šele pozneje pa jo je zamikala televizija.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Kot simpatično mlado voditeljico glasbene oddaje na italijanski lokalni televiziji jo je profesionalna pot vodila po vsej Italiji, začela pa je gojiti tudi strast do same glasbe. Najprej italijanske narodne, nato popa in ne nazadnje še plesne glasbe. Vse dokler je nekega dne ni opazil slovenski producent in jo povabil na drugo stran državne meje, k nam, v Slovenijo. Takrat je Oriana obrnila nov list v svojem življenju.

»Slovenijo sem načeloma že kar dobro poznala, moja mama je namreč Ljubljančanka, a se pred poslovno ponudbo tu nisem nikoli prav veliko zadrževala. Pravzaprav sem od nje kar nekoliko bežala, saj nisem čutila nobene navezanosti nanjo. Bila sem Italijanka po srcu, posrkana v svoj mali italijanski svet: šola, kosilo, prijateljice ...« se leta pred selitvijo v Slovenijo spominja Oriana, ki danes z družino prav uživa na slovenskih tleh. Tu pravzaprav živi že ves čas od leta 1996, ko jo je že omenjeni producent povabil k projektu na naši komercialni televiziji.

Takrat 23-letna Oriana je izziv sprejela in na Kanalu A v oddaji Atlantis spoznala razlike med italijansko in slovensko televizijsko produkcijo: »Bilo je izredno zanimivo, ker je bila produkcija na Kanalu A veliko skromnejša kot v Italiji, a smo vseeno pokrivali celotno državo in bili na vseh naslovnicah. Nisem mogla verjeti, kako veliko se lahko tudi doseže, če ni pretiranih številk v proračunu.«

Oriana pravi, da jo je delo v medijih naučilo, kako potrpeti, kadar se svet obrne proti tebi, in kako ignorirati informacije, ki bi te sicer lahko prizadele. Svoje življenje živi naprej mimo govoric, a z vednostjo, da je lahko ponosna na svoje dosežke, saj so bili pridelani s trudom in zavzetostjo. Vrnila se je h koreninam in se spet predala pisanju za tiskane medije.

Danes je dopisnica iz Slovenije za italijanski časnik Il Piccolo, pri čemer nas še spomni, da poklic novinarja v Italiji ni razvrednoten kot pri nas, ampak da so tam novinarji zelo spoštovani in tudi dobro plačani. Svojo komunikativnost in odprtost do inovativnih poslovnih rešitev Oriana uresničuje tudi pri razvoju rešitev za podjetja in pri trženju medijskega prostora.

Svobodna, zaljubljena, ponosna, trmasta in pogumna. Njena poslovna žilica utripa za medije, in tu bo tudi ostala. V naših in italijanskih. Doma živi drugačno življenje, sproščeno, skorajda mondeno, z jutranjo kavico, po kateri pripravi sina za šolo, in pozneje ob prebiranju slovenskih dnevnikov, s katerimi začne nov delovni dan.

Se beremo, Oriana.

Foto: Aleš Bravničar
Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri