Neisha

  • 13.05.2011

Pred šestimi leti je Neža Buh postala Neisha, izdala svoj prvi album in domala čez noč vzklila kot ena najbolj prepoznavnih, iskanih in oboževanih pevk na slovenski sceni.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Njen studijski prvenec z naslovom Neisha je razkril izjemen talent mlade, takrat komaj 23-letne Ljubljančanke, ki z glasbo živi in diha že vse od malih nog. Rojena v glasbeni družini je svojo predanost glasbi kovala že v šolskih letih in se postopoma pripravljala na veliki met.

»Ne bi šlo tako, kot je šlo, brez dolgih let prakse, ki so za mano. Treba se je najti in profilirati. Presrečna sem, da sem spoznala prave ljudi ob pravem času na pravem kraju. Dejan Radičević je namreč čisto po naključju slišal in zatem založbi pokazal posnetek moje pesmi 2bad2sad, ki sem jo enkrat čisto mimogrede posnela kot demo. In potem, bam, september 2005. Tukaj sem. Po vseh letih sem končno našla sebe, svoj mir. To je to, kar hočem delati, dokler me ne zmanjka. Muzika.«

Leta 2005 je bil njen album najbolje prodajan album na domačem trgu in ni bilo radijske postaje, ki ne bi vztrajno vrtela njenega prvega singla Planet za zadet. Še več, pograbil jo je tudi MTV – spot za komad Planet za zadet je bil prvi slovenski spot, ki se je zavrtel na lokaliziranem programu MTV Adria.

Danes njen vlak ustvarjalnosti še vedno drvi s polno paro. Trenutno se predajamo njenemu tretjemu studijskemu albumu Krila ali pa jo poskušamo ujeti na katerem od njenih strastnih nastopov, saj se je, kot pravi sama, v teh letih zasvojila z odrskim adrenalinom. Najraje se znajde v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, to je njen kotiček pod žarometi. »Križanke pa imajo sploh svoj čar in imam občutek, da bi bilo naslednjo pomlad tam spet fino zakuhati kaj velikega,« še namigne.

Ko jo povprašamo po stanju na domači glasbeni sceni, le skomigne. »Glasbo preostalih poslušam kot poslušalka, izogibam se situacij, kjer bi spet govorili o tem, da kvantiteta zbija kvaliteto. Jaz delam zase, da uživam v svoji glasbi, ker šele potem lahko uživate tudi vi ... Seveda, ko gledate mene, kako uživam,« s prešernim nasmeškom pove Neisha in doda: »Sem sama sebi konkurenca. Zanima me zgolj vrhunskost. Izziva iz okolice tukaj ne dobim dovolj, je pa svet velik in z veseljem tešim svoj apetit in širim obzorje s sodelovanjem s tujimi glasbeniki.«

Zdaj, ko je pomladna kreativa »udarila na polno«, se Neisha že pripravlja na udejanjanje vsega tistega, kar ji silno vrši po glavi. »Z Dejanom imava veliko želez v ognju. Prihaja novi val svežine, stavim, da vam bo všeč. Zelo se veselim tudi snemanja z Nerminom Puškarjem v Sarajevu, kmalu pa začnem tečnariti po radijskih valovih z novim singlom Alarm srca.« In tako Neisha nadaljuje svojo pot, na katero smo vsi povabljeni. Za zabavo bo brez dvoma poskrbela. »Če znam s čim delati, znam s trenutkom, z vzdušjem. Ga upognem, prepolovim, zložim v kuverto in dam v žep. In je moj.« Glasbenica, ki nas resnično zadene.

Foto: Aleš Bravničar
Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri