Manca Špik

  • 23.05.2007

Manca Špik, 25-letna lepotica, ki se je šele zdaj odločila za svoj studijski album, je že vrsto let aktivna glasbenica. Njen glas je spremljal že skoraj vse naše popevkarje, od Čukov, Nuške Drašček, BePopov in Roka Kosmača do Domna Kumra, Brigite Šuler, Anžeja Dežana in celo Helene Blagne. Po EMI leta 2004, ko je spremljala Natalijo Verboten, pa se je v Manci začelo nekaj premikati. Začutila je željo po soloprojektu, in ko je na EMI naslednje leto pela spremljevalni vokal poskočni Alyi, je odločitev padla.

(Foto: Aleš Bravničar)

Na dveh zaporednih festivalih MMS je Manca dosegla zavidljivo tretje in čez leto dni drugo mesto ter pokazala ambicioznost, predvsem pa nadarjenost, znanje in strast. Čeprav ne skriva, da je odraščala kot rokerica, se pri ustvarjanju vseeno bolje znajde v pop vodah. »Pop je zelo široka zvrst, dopušča veliko raziskovanja in mi zato tudi bolj ustreza,« pravi Manca, ki po uspešnem začetku sanja predvsem o sodelovanju z njej najljubšima moškima vokaloma na Balkanu: Tonijem Cetinskim in Tošejem Proeskim. Pravi, da bi sodelovanje s tako eminentnima ustvarjalcema zanjo pomenilo osebno in profesionalno zmago.

Ko ne poje, Manca kuha. Strast do dobre hrane se staplja z njenim delno podedovanim balkanskim temperamentom. In ko ne kuha? Posluša. In to slovensko glasbo. Že kot deklica je vztrajno sledila razvoju in smernicam domače glasbe in še danes trdi, da si preveč zatiskamo oči (in ušesa), da bi lahko opazili pravo kakovost slovenske produkcije, saj imamo na sceni kar nekaj zelo nadarjenih glasbenikov. Manca, ki je sodelovala skoraj z vsemi, verjetno že ve.

Njena prihodnost je trenutno skrbno začrtana: v začetku leta 2007 bo izdala svoj prvi samostojni studijski album, poleg intervjujev in studijskih snemanj pa jo čakajo še številni njej najljubši užitki v svetu glasbe – nastopi. Več o Manci na www.mancaspik.com.

Foto: Aleš Bravničar

Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri