Sanjska Katarina Štamulak

  • 21.11.2015

Najprej pove, da je bila svojeglav otrok. Da že od nekdaj težko prenaša avtoriteto. Zato se ji je pri 20 letih življenje obrnilo na glavo. Stopila je v kaos vsakdana neodvisne osebe in se začela iskati.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Ko je padla, se je morala pobrati. Sama. »S poglabljanjem vase in analiziranjem svojega življenja, situacij, dogodkov in stanj zavesti sem ugotovila, da me zanimata psihologija in filozofija, zato sem se končno z navdušenjem odločila za študij psihoterapije, ki ga danes uspešno zaključujem. Nekje na poti so se mi izoblikovali osebnost, želje, cilji.« Danes gleda naprej, v začrtano prihodnost, ki jo vodi predvsem želja pomagati ljudem.

PB: Kdo je Katarina Štamulak? Kdo živi za tvojo podobo?

: Sem ekstremist, ki v dveh ekstremih najde ravnovesje. Mislim, da gre v življenju nasploh za iskanje ravnovesja. Če nekaj izgubiš, nekaj dobiš. Zadnja možnost ne obstaja. Zavedam se minljivosti, nič ne traja večno. Počnem samo tisto, v čemer uživam. Čas in energijo posvečam samo ljudem, ki mi v življenju nekaj pomenijo. Ko izgubiš spontanost in čar mladosti, nehaš živeti. Mislim, da v resnici ni nobenih meja, meje so samo v naših glavah. Mislim, da nihče ne bi smel soditi, kaj je prav in kaj je narobe, kaj je nor­malno in kaj ni. Objektivna realnost ne obstaja, vsak od nas je svoj svet. Kronološka starost ne narekuje pravil obnašanja in sloga oblačenja. Kličejo me Kuki. Visokih pet ne nosim, ker imam raje udobje. Uživam v kaosu. Parkiram na neoznačenih mestih. Grešim. Ljubim življenje. Kadim z užitkom. Zaupam ljudem. Hranim se s srečo in živim s strastjo.

PB: Na katere dosežke v svojem življenju si najbolj ponosna?

: Na ugotovitev, kaj je v življenju pomembno in kaj ne, ter s tem odkritje smisla svoje eksistence.

PB: Katera življenjska izkušnja ti je bila tudi največja lekcija?

: Odcepitev od svojih staršev in s tem spoznanje, kakšno življenje si želim živeti.

PB: Playboy te povabi na zmenek – katerih tem se moramo izogibati?

: Na zmenke pravzaprav sploh ne hodim, ker jih doživljam kot prisi­­l­jene situacije. Ljudje v moje življenje prihajajo drugače, bolj spontano.

PB: Za kateri del svojega telesa prejmeš največ pohval?

: Za možgane, seveda. [smeh]

PB: Katere tri stvari te na moškem najbolj prepričajo?

: Tri stvari so premalo, ampak s karizmo zajamem vse.

PB: Kakšni so sicer tvoji kratkoročni in dolgoročni načrti?

: Ohraniti čar mladosti, uživati življenje in ostati srečna, obdana z ljubljenimi ljudmi. Kratkoročno želim diplomirati, vpisati magisterij, končati tretjo stopnjo bioterapije in ustanoviti center za holistično zdravljenje ljudi.

FOTO Aleš Bravničar
Tekst Darjo Hrib