Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy

  • 12.03.2009

Da je balet resnično življenjsko delo, dokazuje mlada, uspešna in že od malih nog strastna balerina Jerneja P. Zhembrovskyy. Njena pot, po kateri že od tretjega leta starosti stopiclja na prstih, je prežeta izključno z baletom, v katerega se je prvič zaljubila na predstavi Sneguljčica.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

»Balet ti hitro zleze pod kožo, in ko se pojavljajo prvi uspehi – kar se lahko zgodi relativno hitro, če si talentiran – ni več izhoda. Takrat si že zadrogiran, kot rada temu pravim sama. In to se je zgodilo tudi meni – postala sem odvisna od baleta in sem že takoj, ko je bilo mogoče, stopila v to ter začela vsakodnevno trenirati.«

Pri Jerneji je potem vse potekalo zelo ekspresno. Pri 14 letih je že honorarno delala v Operi, čez dve leti je tam spoznala svojega bodočega moža. Alexander Zhembrovskyy je bil v tistem času na prehodu med rodno Nemčijo in krajem, kjer naj bi nadaljeval svojo prav tako baletno izobraževalno pot. Skupaj sta izbrala akademijo v Amsterdamu, kjer se je njuna zgodba odvijala vse do nedavnega, čeprav sta vmes, točneje 15. aprila 2006, vseeno skočila v Slovenijo, na Bled, kjer sta si izmenjala zaobljube in prstana.

Danes je Jerneja doma, v Sloveniji, polno zaposlena kar na treh zanimivih koncih. Balet ostaja njena prioriteta in že v tem mesecu jo lahko ujamete v Cankarjevem domu na prireditvi Društva baletnih umetnikov Slovenije, kjer bo zaplesala v odlomku iz baleta Gusar. To je prav tisti Gusar, ki ji je na začetku februarja prinesel zlato na 9. državnem tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Novi Gorici. Enaindvajsetletna Jerneja je bila na tem tekmovanju v svoji profesionalni skupini najmlajša, a je to očitno ni oviralo.

Njena druga poklicna pot poteka v kazinoju Kongo, katerega obraz in zaščitni znak je, vodi pa tudi njihove največje prireditve. Pod pasom ima tudi številne izkušnje iz sveta mode, saj se je kot manekenka izkusila tako pri nas, med drugim za Lisco, kot tudi v času šolanja v Amsterdamu. Letos maja bo to pot nadaljevala kot model za novo linijo čevljev Peko by Gacho.

Si upamo sploh pomisliti, da Jerneja pozna koncept prostega časa? »Dvakrat na leto si vzamem dopust, takrat ko ima Opera počitnice in sva oba z Alexom prosta. Če je le mogoče, si v tem obdobju privoščim daljše potovanje.« Zagreta popotnica baje tudi čez leto ogromno potuje, tja, kjer jo čakajo prijatelji ali sorodniki, od Münchna do Moskve, od Pariza zanjo, ker tam dobi parfum, ki ga ne prodajajo nikjer drugje, do Benetk zanj, ker je Alex vanje preprosto zaljubljen. Toda to so le razglednice – Jerneja se najbolje počuti prav tu, med umetniškimi prijatelji, v življenju med baletom in modo, v deželi med morjem in gorami.

FOTO Aleš Bravničar

Tekst Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri