Iva Krajnc

  • 24.05.2007

Začelo se je pri njenih osemnajstih. Takrat se je Iva Krajnc odločila, da ne bo zdravnica, kot si je sprva želela, in začela študirati na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Danes Iva redno dokazuje, da je bila odločitev pravilna, uspehi, ki jih niza, pa so vedno bolj opaženi tudi onkraj meja naše domovine. Igrala je v dveh slovenskih celovečercih (Varuh meje in Ljubljana je ljubljena), nastopila v številnih študentskih filmih, sodelovala s tujim režiserjem v avstrijsko-nemški produkciji, obenem pa osvojila tudi gledališke odre in v Mestnem gledališču ljubljanskem že četrto leto stopa po uspešni igralski profesionalni poti.

(Foto: Aleš Bravničar)

Dokaz njene nadarjenosti so tudi številne nagrade: leta 1999 je prejela študentsko Severjevo nagrado, leto zatem celo mednarodno nagrado na reškem festivalu komornega gledališča, nato leta 2000 nagrado vesna in Stopovo nagrado za vlogo Simone v filmu Varuh meje, letos pa je pobrala še nagrado za najboljšo komediantko v gledališki komediji Beneška dvojčka. In potem je tu še Berlinale, Ivin največji dosežek in hkrati najmočnejša vzpodbuda za nadaljnje delo, nagrada shooting star za obetavno mlado igralko.

Berlin je bil za Ivo tudi korak naprej v igralski karieri, saj je z uvrstitvijo filma Ljubljana je ljubljena na Berlinale sama dobila vstopnico na festival, kjer si mladi filmski ustvarjalci širijo mrežo znanstev in si odpirajo nove priložnosti. Pravi, da je takrat spoznala kakšnih 300 ljudi in uvidela, da je pravi filmski šovbiznis veliko kompleksnejši, kot si to predstavljamo v Sloveniji.

Plavolasa Ptujčanka srečno poročena živi v Ljubljani in trenutno nastopa v gledališkem mjuziklu Kabaret, ki je pod taktirko češkega režiserja Stanislava Moša na rednem sporedu Mestnega gledališča ljubljanskega.

Foto: Aleš Bravničar

Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri