Inti Šraj

  • 12.02.2009

Parlez-vous Franćais? Inti zna. Tekoče. Razlog za to je njena multijezična družina – mama izhaja iz Francoske Gvajane, oče je Slovenec, med seboj se pogovarjata v angleščini, Inti z mamo govori v francoščini, nam pa na vprašanja odgovarja v slovenščini s simpatično govorno napako. Danes ima sicer stalno prebivališče v Ljubljani, a nikakor ne čuti potrebe, da bi se geografsko omejevala. Francija jo je več let gostila med študijem, dokler ni v Parizu uspešno končala študija filmske igre, zdaj pa v Sloveniji zaključuje še šolanje na Akademiji za likovno umetnost. In tu tudi dela – kot igralka, ki zadnje čase vedno bolj privablja žaromete javnega zanimanja.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Tisto, kar je Inti naredilo res prepoznavno, je nedvomno njen nastop v nacionalkini zdaj že bivši limonadi Strasti. Delo je bilo utrujajoče, pravi, konzumiralo je skoraj ves njen prosti čas, snemanja so potekala vsak dan od zjutraj do zvečer in na koncu niti sama ni več vedela, kako se odnosi med liki križajo in nadaljujejo. In ker se po vsakem obilnem zalogaju prileže še kaj sladkega, je kmalu po začetku Strasti sledila tudi premiera filma Vincija Vogua Anžlovarja Vampir z Gorjancev, v katerem je Inti odigrala lepo Lenoro.

»Ko snemaš dnevno nanizanko, ne ostane veliko časa za improvizacijo, zato mi je bilo snemanje filma bolj pisano na kožo. Dovoljeno je več kreativnosti, in šele tu ugotoviš, koliko lahko kot igralec doprineseš k neki vlogi.« Vampir pa je tudi precej vroč film: »K seksualnim scenam poskušam vedno pristopati realno. Vzpostavim kompromis med svojimi in režiserjevimi željami, vse seveda v okviru vloge, in tu je potem verjetno najopaznejša pomembnost odnosa med igralcem in režiserjem. Igralec mora režiserju zaupati, da potem ti prizori, ki jih je največkrat zelo neprijetno snemati, izpadejo intimni, pravilni in prepričljivi.«

Zdaj želi Inti svoj igralski talent testirati še v Franciji, ki »ima eno najmočnejših filmskih industrij v Evropi. Lobi je tam še močnejši, zato se je še teže prebiti na sceno. A se želim preizkusiti, ker se ne čutim vezana na le en ustvarjalni prostor.« Inti sicer slovenskemu filmu očita predvsem to, da ne da dovolj priložnosti za ustvarjanje mladim, potencialnim filmskim režiserjem, ki se morajo potem znajti prek festivalov in seminarjev. »Če se hočeš na filmski sceni razvijati, moraš snemati filme, v Sloveniji pa največkrat ni denarja. Če že kaj narediš, te pa potem še psihološko dotolčejo. Odnos se mora spremeniti.«

Ljubiteljica filmov, ki jo odnesejo, s katerimi se poistoveti, ki jo prepričajo v zgodbi in zvoku … si je v tem času zagotovo odprla številna vrata do novih, še večjih priložnosti. Na to pot stopa z vso predanostjo. Bon voyage, Inti!

FOTO Aleš Bravničar

Tekst Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri