Duška Stojič

  • 09.09.2011

Dekle z lepotnih tekmovanj, ki je hodilo po mednarodnih modnih brveh, vendar je v svojem življenju ostalo neverjet­no prizemljeno.

(Foto: Aleš Bravničar)

3 fotografije v galeriji

Ko jo sprašujemo o dosežkih, skorajda pozabi na manekensko kariero in govori o študiju. O magisteriju, ki ga je že končala, in o letih študija, ki jo še čakajo. Bodoča dr. Duška Stojič? Veliko prej kot zagrizena dosmrtna manekenka, saj je bilo uspešno delo v lepotni industriji po njenih besedah zgolj zabavno in z izkušnjami prežeto živ­ljenjsko popotovanje, ki bo čez pet let najverjetneje le še simpatičen spomin.

Kam naprej? Odgovor, ob katerem se zasmeje, je televizija. Ta medij jo že od nekdaj privlači, a pot je tja še ni odnesla. Resneje nam pove, da se bo verjet­no znašla v poslovnih vodah, zasebno življenje pa bi si rada uredila po tradicionalnih merilih. »Recimo, rada bi se posvetila temu projektu: družina, služba, hiša, štiri kolesa, ograja in kuža,« s pomežikom namigne Duška, ki v svojem portfelju skriva bogate izkušnje iz sveta mode in lepote.

To je dekle, ki je nastopilo na tekmovanju za miss Universe in pred žirijo zmrznilo. »Razgovor z žirijo na tem tekmovanju me še danes spravlja v zadrego, sploh ker je takrat tam sedel fotograf, ki ga zelo cenim in spoštujem. Meni pa zaradi treme ni iz sebe uspelo spraviti niti treh smiselnih stavkov. In potem me vpraša, kdo bi si želela biti za vsaj en dan, in jaz izdavim: 'Amm, Janez Drnovšek'. V glavi sem imela temo, bila sem brez idej in sem bleknila prvo osebo, ki mi je padla na pamet.«

Ah, Duška ... pravilni odgovor je namreč Hugh Hefner! Popravni izpit je imela kmalu zatem na tekmovanju za miss Slovenije 2007, kjer začetne treme ni bilo več in se je Duška lahko sproščeno sprehodila do lente prve spremljevalke. Vendar so bila lepotna tekmovanja le del njene manekenske zgodbe. Tiste prave zmage je Duška dosegla pri uvrščanju na modne revije svetovno znanih oblikovalcev, med drugim Christiana Audigierja in Adolfa Domingueza. Delo v tujini in doma ji je dalo nov pogled na koncept lepote. »Spoznala sem raven resnice v pregovoru lepota je v očeh opazovalca in to, kako pomembna je samozavest ne glede na preizkušnje, ki jih predte postavi življenje. Izbira drugačnega poklica v času študija mi verjetno ne bi izoblikovala takšnih pogledov na lepoto in samozavest, kot jih imam danes.«

To pa je svojevrstna šola, ki ti je sedeži v predavalnicah ne morejo dati. Duški so se vrata v to življenjsko šolo odprla nepričakovano, ko so jo k manekenskemu poslu povabili skavti iz agencije na Čopovi ulici v Ljubljani. Ni minilo dolgo, ko je Duška že bila Liscina manekenka, in potem je vse steklo kar samo od sebe. V le nekaj mesecih je Duška že hodila po modnih brveh Los Angelesa.

Zdaj, ko se bodoča doktorica že skorajda poslavlja od manekenstva, nas je kljub temu zanimalo, ali ima kak drug talent, ki bi ga lahko unovčili v medijih. »Petje. Veliko pojem, ampak nisem prepričana, ali je to moj talent. Zna biti, da je zgolj nadležna navada, ki iritira vse navzoče,« se nasmeji Duška.

Te dni se vrača v Španijo (tam je preživela večino preteklega leta), kjer je s svojo sproščenostjo in komunikativnostjo že navdušila. Lokalci ji pravijo kar niňa del pueblo, dekle
z vasi. Naše dekle.

Foto: Aleš Bravničar
Tekst: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri