Žana - gola na poti slave

  • 01.08.2007

Še čisto mlada, le dvajsetletna slovenska pevka Žana je na samem začetku uresničevanja svojih začrtanih ciljev. A ne pričakuje nič manj kot izpolnitev prav vseh. Je ambiciozna, pogumna, samozavestna in ravno prav predrzna, da je ne bo ustavila nobena ovira. S sproščenim pogledom na svet se je že soočila s številnimi življenjsko pomembnimi situacijami in na koncu vedno, ne glede na rezultat, odkorakala z dvignjeno glavo novim izzivom naproti. Če vam jo uspe spoznati, naj vas nikar ne zmede začetna fasada sramežljivosti. Stisnite ji roko in jo vprašajte karkoli. Verjemite, da boste na koncu ostali brez besed.

(Foto: Aleš Bravničar)

6 fotografij v galeriji

Rojena je sicer v Novem mestu, živi pa v Črnomlju, dovolj daleč od zmedenega in hektičnega epicentra vprašljive domače pop kulture, da je lahko brez pritiskov in ocenjevanja izkusila vse, kar jo je zanimale. Tako je stopala po manekenskih pistah na nekaterih modnih revijah, trenirala košarko, vestno vadila violino in na koncu pristala pri petju. Sprva se ga je dotaknila le amatersko, brez zavedanja, da se bo z njim nekoč ukvarjala profesionalno. Kot vsi mladi nadebudneži te sorte je pevski krst doživela v domači rokovski skupini. In se takoj zaljubila.

Postavitev pred mikrofon je bila zanjo le pika na i. Glasba jo spremlja že od malih nog, ko se je predajala angelskim glasovom soul in r’n’b scene, od legendarne Arethe Franklin in Whitney Houston do vedno aktualne Mariah Carey in Lauryn Hill. Glasba z bitom, s poskočnim ritmom, z življenjem in svojevrstno energijo je bila vedno njena strast, zato se je v tem odločila preizkusiti tudi sama.

Njen vestni menedžer (pod krilom ima med drugim tudi Majo Slatinšek) se ni želel ubadati z malenkostmi in zavlačevati kariere mlade gospodične, zato je Žano kar takoj potisnil med največje – in prijavljena je bila na EMO, slovenski popevkarski izbor za Eurosong.

To je bil trenutek, ko je Žana želela pokazati vse svoje adute. Nič več rocka, seveda. »V tem tipu glasbe se nisem počutila dobro. Preprosto ga tudi peti ne morem več,« pravi zdaj, ko se je popolnoma predala r’n’b in melodijam gospela. Ter nastopila tudi na lanski EMI, kjer je zapela vroč komad Požar.

Vendar izvedba ni bila po njenih pričakovanjih. »Vse je bilo narobe. Nisem bila zadovoljna z obleko, ni mi bila všeč frizura, za celotno sceno sem imela lastno idejo, ampak so potem organizacijo prevzeli drugi. Bila sem pod velikim stresom in na koncu, zdelana od vsega živciranja, sem tudi zapela napol.« Debitantski nacionalni nastop, na katerega Žana gleda kritično in v prepričanju, da bo kmalu dobila možnost, da resnično pokaže, kaj zna, pa je vseeno sprožil ogromen odziv.

Nova zvezda je bila rojena. Zadovoljna s preteklimi izkušnjami in prepričana, da svoje prinese tudi imidž, pridna pevka, ki pripravlja nov studijski album, ne gradi le na glasu, ampak tudi na stasu. Ponosno prizna, da je zadovoljna z novo, čudovito košarico 75C, kar je bila njena tiha želja že dalj časa. »Podpiram tovrstne stvari, tako operativne posege kot tudi recimo izpostavljanje v stilu fotografiranja za erotične revije, če je to nekaj, kar te veseli, kar narediš zaradi lastne zadovoljnosti in v prepričanju, da s tem gradiš tudi sebe.«

Se sprašujete, od kod samozavest in odločnost? Verjetno sta v poklicu, ki ga Žana opravlja čez dan, nujno potrebni. Kot tehnica zdravstvene nege namreč ljudem pomaga v ekipi reševalnega avtomobila.

Pri resnejših poškodbah ji še ni bilo treba asistirati, a je pripravljena na vse. V življenju jo namreč iz tira spravi le eno: pajki. In morda to, da je dan prekratek za vse, kar bi rada preizkusila. Zato ne bodite presenečeni, če boste morda nekoč nosili kakšne pisane cunje iz njene lastne kolekcije. Življenje je za Žano odprta pot. In prehoditi jo namerava po dolgem in počez.

Darjo Hrib

Ličenje: Nika Veger

Stiliranje: Boris Arivukovič, Alenka Birk

Vodja projekta: Anna Lamut

Lokacija: Grand hotel Union

Nakit, monokel in ogledalo:

Beli salon, oblikovalka Radmila Gorjanc

Perilo: Intimissimi

Nogavice: Calzedonia

Čevlji: Cesare Paciotti

Top: Tally Weil

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri