Z Almo v savni

  • 30.01.2011

"Oh, kako to paše!" je zažgolela Alma. Z Ivano sva se samo spogledali in bruhnili v krohot. Punca je vsekakor imela prav. Savnanju in namakanju v masažnem bazenu s kozarčkom šampanjca v roki bi res težko rekli trpljenje. Edino težavo smo imele s tem, da se nikakor nismo mogle odločiti, katera je najboljša. Savna seveda.

(Foto: Ivana Krešić)

6 fotografij v galeriji

Finska savna

Finsko savno najpreprosteje opišemo kot sobo, v kateri na eni strani kraljuje peč, na kateri je naložen kup kamenja, ob preostalih dveh stenah pa stojijo klopi, na katerih sedijo 'kopalci'. V finsko savno sodita tudi vedro vode in metlica iz svežih, voljnih brezovih vejic. Ko ogreto kamenje poliješ z vodo, ta v trenutku izpari, pri tem navlaži zrak in dodatno ogreje prostor.

Z mokrimi brezovimi vejicami si kopalci poživijo krvni obtok in sprostijo napetost v mišicah, kar povzroči še obilnejše potenje. "Savna brez metlice iz svežih brezovih vejic je kot hrana brez soli," pravi star finski pregovor. Finsko savno imenujejo tudi suha savna, saj je relativna vlažnost zraka med vsemi savnami najnižja, med 10 in 15 odstotki, njena temperatura pa se giblje med 80 in 100 stopinjami Celzija.

Po savnanju si Finci najraje privoščijo skok v hladno jezero. Ko v zimskem času jezero zaledeni, preprosto naredijo luknjo. Če se jim slučajno ne da teči do bližnjega jezera, si privoščijo le skakanje in valjanje po snegu. Tekočino, ki so jo izgubili s potenjem, pa Finci raje kot s kozarcem penine ali z zelenjavnim sokom nadoknadijo z vrčki hladnega piva.

Turška kopel ali hamam

Parna oziroma turška kopel je ena najstarejših oblik sproščanja in čiščenja telesa. Zanjo je značilna zelo visoka relativna vlažnost (nad 90 odstotki) in temperatura med 45 in 55 stopinjami Celzija. Obisk savne odpre pore, poveča cirkulacijo in s tem očisti kožo, ki tako postane mladostnejša in bolj napeta. Para, prežeta z aromami različnih zelišč, pa vzpodbuja tudi čiščenje pljuč. Zlasti je primerna za ženske z neelastičnim perifernim ožiljem (kapilarami) in za vse, ki ne marajo previsokih temperatur. Vendar pa turška savna zagotovo ne sodi v kategorijo najpreprostejših. Tudi Alma, ki je sicer redna obiskovalka savn, se do nje vedno vede spoštljivo. Na skrivaj vam bo tudi priznala, da jo je magično zvezdnato nebo v turški savni popolnoma očaralo.

Nikar v to savno ne nosite brisače! Pričakovati, da bo ostala suha, je enako kot verjeti, da boste celo brez nakupa loterijskega lističa prav vi zadeli glavno nagrado. Ko vstopite v savno, s hladno prho, ki je običajno nekje v bližini vhoda, najprej splaknite sedalo. S tem ga boste očistili in hkrati tudi ohladili. Šele takrat sledi uživanje! Lahko bi rekli, da je življenje moških v Sloveniji res čudovito. Prednost pred mnogimi drugimi državami je gotovo tudi v tem, da v naših savnah še vedno mnogo pogosteje srečate prikupne predstavnice nežnejšega spola kot pa moške.

Nekaj nasvetov

Za obisk savne pravzaprav ne potrebujete nič drugega kot čas in željo po sprostitvi. No, med tehtne razloge za obisk savne gotovo sodi tudi vztrajno nagovarjanje in prigovarjanje vašega dekleta. Vsi razmisleki o tem, kaj za vraga morate imeti s seboj, so danes stvar preteklosti, saj ima večina savn

v svoji ponudbi tako brisače kot kopalne plašče in natikače. Na recepciji vas bodo pričakala prijazna in nasmejana dekleta, ki vam bodo poskušala čim bolje pojasniti in pokazati, kje je kakšna savna. Preden vstopite v katero od njih, se vsekakor oprhajte. Človek nikoli ne ve, kje ga sreča čaka. Saj si ne želite, da bi v savni zagledali šarmantno blondinko, od vas pa bi se širil vonj po tri dni stari čebuli? V savno seveda pojdite goli. Kopalke so za na plažo, pa še o tem bi lahko razpravljali. Če ste namenjeni v finsko ali biosavno, s seboj vzemite tudi brisačo. Veliko udobneje je ležati ali sedeti na njej kot pa direktno na klopi. Poleg tega sta higiena in čistoča v savni izjemno pomembni.

Če želite resnično narediti vtis na mično gospodično, potem se za začetek raje parkirajte na najnižji klopi. Šele v naslednjem krogu se prestavite više proti stropu, kjer je temperatura občutno višja. Savna ni namenjena kakršnemukoli dokazovanju oziroma petelinjenju. V njej ste tako dolgo, kot vam ustreza. Če pridete z večjo družbo, savno zapustite takrat, ko vam prija, ne čakajte na druge. Nato stopite pod hladno prho ali v bazen in si zatem privoščite počitek in skodelico ali dve čaja, vode ali drugega napitka. No, če bi bili na Finskem, bi vam morda kdo ponudil celo pivo. Število ponovitev savnanja pa tudi čas bivanja v savni nista določena. Oboje je odvisno le od vas.

Biosavna

Biosavna je podobna finski, le da je relativna vlažnost zraka višja, giblje se okoli 45 odstotkov, temperatura pa je precej nižja, le okoli 60 stopinj Celzija. Zrak je prežet z zeliščnimi aromami, meto, meliso in sivko. Biosavna je manj naporna od finske in primerna za vse, ki teže prenašajo visoke temperature. Zaradi njenega nežnega značaja si jo mnogi izberejo za savno,

s katero najraje začnejo savnanje.

Ko savna postane del modernega stanovanja

Finska je država s 5,3 milijona prebivalcev in več kot dvema milijonoma savn, pri čemer jih je skoraj 1,4 milijona v zasebnih stanovanjih, preostale pa so v poletnih počitniških hišicah in na javnih kopališčih (podatki za leto 2005). Leta 2003 je bilo registriranih 2,6 milijona gospodinjstev, vsako drugo pa je imelo svojo lastno savno.

Če bi pogledali za slabih sto let v preteklost, bi bila slika popolnoma drugačna. V mesta je prišla elektrika, postavili so prve kamnite hiše, kanalizacijo in kopalnice. Priljubljenost savn je začela upadati.

Po mnenju meščanov so tako ali tako sodile v zgodovino in na deželo, nikakor ne v mesto in meščanska stanovanja. Tako se je začelo obdobje kopalnic in javnih savn za stanovalce prvih večstanovanjskih hiš. Ob koncu druge svetovne vojne je bilo v Helsinkih 150 javnih savn, leta 2000 pa le še dve. Pokopal jih je izum električnega grelnika za savne, ki je omogočil, da so savne lahko začeli postavljati tudi v stanovanja. Danes so savne, tako kot kopalnica ali kuhinja, sestavni del stanovanja vseh novejših stanovanjskih zgradb na Finskem. Čisto Fincem podobno!

V stanovanju si tudi vi lahko postavite vse od finske do trenutno najbolj priljubljene infrardeče savne, vendar za to potrebujete nekaj dodatnega prostora. Če pa vas z zadovoljstvom navdaja parna savna, lahko le malenkostno osvežite kopalnico, vanjo postavite najnovejši model italijanskega proizvajalca Teuca in … vsi vam bomo zavidali!

Savna kot del hiše ali kot samostojna enota

Če nameravate postaviti savno na domačem vrtu oziroma dvorišču, potem naj bo to v njegovem najmirnejšem vogalu, savno pa obrnite proti zahodu. Nihče si ne želi, medtem ko spokojno uživa v čudovitem sončnem zahodu in pri tem sreba osvežilni napitek, s kotičkom očesa gledati, kako mu ravnokar odvažajo smeti, ali opazovati in vonjati najnovejše kuharske mojstrovine prve sosede.

Sproščanje po savnanju je tako pomembno kot savnanje samo. Če vam na vrtu ne uspe najti primernega mesta in ste se odločili, da boste savno vseeno imeli v hiši, potem jo skušajte postaviti tako, da se bodo stanovalci in kopalci med seboj čim manj motili. Predstavljajte si, da srebate ledeno hladno pivo, vaše vidno polje pa zakrije zadnjica vaše tašče. Prav to je eden najpomembnejših razlogov, da človek še enkrat razmisli, ali savne le ne bi stisnil v tisto luknjo na levi strani vrta, kjer se trenutno šopiri že napol posušena češplja. Najbolje je, če imata savna in hiša ločena vhoda. Če bo naslednjo zimo le padel sneg, si boste lahko v njem tako kot Finci privoščili ledeno osvežitev.

Fino je, če sosedova hiša nima vseh oken obrnjenih na vašo zelenico oziroma zunanji bazen. Da se Finci še strinjajo s tem, da na vrtu ali v hiši dejansko postavijo savno, mora njena površina meriti vsaj štiri do pet kvadratnih metrov ter prostornina deset kubičnih metrov. Kopalnica naj bo vsaj malo večja od savne in v njej naj bosta vsaj dve prhi. Veliko prijetneje je, če lahko z dekletom ali prijateljem pogovor, ki sta ga začela v savni, nadaljujeta tudi pod prho, kot pa če morata drug na drugega čakati v izmeni. Soba za počitek naj bo vsaj dvakrat tolikšna, kot je savna. Četudi imajo finske savne običajno klopi samo na zadnji steni, je veliko prijetneje klepetati, če so postavljene v obliki črke U.

Stranišče naj bo ločeno od savne z dvojnimi vrati, tako da zvoki narave ne motijo drugih uživačev. Voda, ki jo uporabljate za polivanje kamnov, naj bo čista pitna. Deževnica in morska voda nista najbolj pametna izbira.

Zdravje in savna

"Če te savna, alkohol in eterična olja ne morejo pozdraviti, potem ti resnično ni več pomoči," pravi star finski pregovor.

Redno savnanje ima zdravilen vpliv tako na telo kot na duha. Zmanjša napetost in stres, ki se dnevno kopičita v telesu (to bo najverjetneje tudi prvi pozitivni učinek, ki ga boste občutili), sproš­ča napetost in bolečine v mišicah, pomaga pri zmanjševanju in odstranjevanju nakopičenih toksinov ter v boju z zimskimi prehladnimi obolenji, tako da povečuje odpornost imunskega sistema, pri krepitvi srčno-žilnega sistema in izboljša cirkulacijo krvi. Pomaga tudi pri izgorevanju kalorij, osveži in globinsko očisti kožo in prinese veliko mirnejši in globlji spanec.

Savna blagodejno vpliva na vsakega zdravega človeka. Pazljivejši naj bodo le tisti, ki imajo kakšno kožno ali srčno obolenje, visok krvni pritisk in astmo. Za večino ljudi, ki sodijo v katero od naštetih skupin, savnanje pri temperaturi pod 90 stopinjami Celzija ne prinaša nikakršnega zdravstvenega tveganja. Izogibajo naj se le hitrim spremembam temperature prostora (vroča savna – hladna prha oziroma ledeno jezero in nasprotno). Savni naj se v velikem loku ognejo ljudje, ki imajo vročino, in seveda vinjeni. Na tem svetu resnično ni dokaza, da bi savna pomagala pri zdravljenju mačka. Ljudje z nalezljivimi boleznimi naj uporabljajo le svojo savno.

Kako pogosto se odpravite v priljubljeno savno, je odvisno predvsem od vas samih. Omejitev ni. V starih časih so si jo ljudje na Finskem privoščili vsak dan oziroma enkrat na teden. Odvisno je bilo predvsem od letnega časa. Danes jo običajno obiščejo enkrat ali dvakrat na teden. Če se odločite za dnevne obiske, bodite z milom zmerni, da si ne boste preveč izsušili kože!

Seks v savni

Za Fince je bila savna že od nekdaj najbolj sveto mesto v hiši.

V njej so se rojevali otroci, zdravili bolniki in na zadnjo pot pripravljali pokojni. Različne oblike hrupa, kot so klepetanje, petje ter v sodobnem času glasno poslušanje glasbe ali telefoniranje, niso nikoli sodile vanjo.

Po mnenju Fincev tudi spolnost nikakor ne sodi tja. Ideja je sicer mamljiva in ob pogledu na zapeljivo Almo, ki v savni neizmerno uživa, tudi popolnoma razumljiva. Toda spolne radosti na leseni klopi pri skoraj 100 stopinjah Celzija morda le niso najboljša zamisel. Nikar ne pozabite, da v savni krvni pritisk normalno pade, srce začne delati s krepko povišanimi obrati, telesna temperatura se že brez vročih pogledov zviša, znoj pa z vas lije v potokih. Savnanje in masažne bazene bi bilo bolje jemati kot uverturo v kasnejšo posteljno aktivnost.

Tekst: Margita Zrimšek

Foto: Ivana Krešić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri