Trije zgodovinski trenutki, ki so jih nekateri kar prespali

  • 11.12.2012

Spanec ima vedno svoj načrt. Včasih nikakor ne moremo zaspati niti na najbolj spokojno noč, drugič pa lahko mirno smrčimo tudi, če se okoli nas podira svet.

(Foto: Mayer George / Shutterstock)

Deček, ki je prespal potop Titanika

Če lahko vsaj malce zaupamo filmu, ki je bil posnet po zgodovinsko najbolj opevanem potopu potniške ladje,  je večina potnikov na Titaniku tisti usodni večer, ko je monumentalna barka pojahala plavajočo ledeno kocko gorskih razsežnosti, ravno sedela pri razkošni večerji, plesala ali pa v zasebnosti kabin slikala gola telesa aristokratskih deklet.

Posledice trčenja sta tisti večer odhitela opazovati tudi Frederic in Daisy Spedden, ena od številnih premožnežev na Titaniku. Ko sta prišla do palube, je bil Titanik že nagnjen in jasno je bilo, da gre ta plovba k vragu. Daisy in Frederic sta odhitela v svojo kabino in tam našla njunega sina Douglasa, ki je mirno spal in se ni zmenil za ropotajoče umiranje pompoznega Titanika.

Mali Douglas je imel namreč svojo varuško, ki ga je pred karambolom vestno nagnala spat in mali se ni dal zmotiti, ko je Titanik pričel pisati zgodovino. Starša sta ga morala prebuditi, da so se lahko potem skupaj podali na rešilni čoln, rekoč, da gredo "gledati zvezde". Douglas je spal ko so ga nesli na čoln in se tudi na čolnu ni zbudil vse do jutra, ko je le nedolžno rekel: "Glej, kako lep severni pol, ampak nikjer Božička!".

Družina je preživela, daljni Douglasov sorodnik pa je leta kasneje odkril knjigo, ki ga je za Douglasa spisala njegova mati. Knjiga je bila leta 1994 tudi izdana. V njej Douglasova mati skozi oči medvedka, s katerim je njen sin spal, opisuje trenutke pred in med potopom Titanika.

Napoleon presmrčal mnoge bitke

Napoleonovi oficirji so mnogokrat trdili, da mali francoski bojevitež nikoli ne spi - da nima niti časa, saj je neprestano na bojiščih. A se je kasneje izkazalo, da se Napoloeon ni nikoli branil popoldanskega počitka. Večkrat si ga je privoščil kar med bitko - zavlekel se je v svoj šotor in ob zvoku donečih topov in bobnečih pušk spočil težke veke.

Imel je celo izjemno sposobnost, da je kadarkoli je želel, takoj zaspal. Nič premetavanja po postelji, nič štetja ovac. Mirno je dremal v dometu sovražnikovih krogel, v središču bitke, medtem, ko so njegovi vojščaki zunaj umirali za slavo velike Francije.

 Mladenič, ki je prespal upor na ladji Bounty

Upor na ladji Bounty je vsekakor eden najbolj znanih uporov v zgodovini. Povod je bila nenehnega žaljenja in sramočenja naveličana posadka, ki jo je kapitan William Bligh poniževal pred svojimi oficirji. Nakar je užalil tudi njih. O uporu je Hollywood posnel kar pet filmov, v katerih so med drugim upor uprizarjali tudi Errol Flynn, Clark Gable, Marlon Brando in Anthony Hopkins.

28. aprila 1789 je član posadke Fletcher Christian v zgodnjih jutranjih urah na straži razrešil mladega Edwarda Younga. Takoj zatem, je Christian pričel zbirati podpornike za upor, Young pa se je, kot se po celonočni straži spodobi, odpral spat. In tako je prespal celoten upor.

Ko se je zjutraj zbudil, je ladja že imela novega poveljnika, Young pa je storil edino situaciji primerno stvar - postavil se je na stran zmagovalcev.

Posadka ladje Bounty se je kasneje izkrcala na otoku Pitcairn, kjer je - sodeč po zapisih - Young bil izredno pribljubljen pri lokalnih dekletih, četudi sta mu manjkala prednja zoba, ostale pa je imel bolj ali manj zgnite. Na otoku je zaplodil celo sedem otrok (tri mu je rodila celo vdova vodje upora Fletcherja Christiana!), a jim podrobnosti o uporu na ladji Bounty ni znal razložiti. Verjetno jim je le rekel: "Počakajte na film."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri