Top žurerske plaže

  • 11.09.2012

Poletje, počitnice, morje in plaže. S peščenimi ali kam­nitimi, ki so skrite in težko dostopne ni prav nič narobe, prav nasprotno, toda tokrat smo poiskali takšne, na katerih se lahko zabavate od jutra do jutra.

(Foto: Shutterstock, )

21 fotografij v galeriji

Tam doli južno ...

… ni samo vroče, ampak tudi divje. Najbliže na plaži Zrće (www.zrce.hr), hrvaški Ibizi, ki resda še ni dosegla slave svoje španske sestre, zato pa je med Slovenci najbolj znan in seveda tudi najlaže dostopen tempelj hedonizma. V začetku so na plažo Zrće v poletnih mesecih bežali le neumorni žurerji iz Zagreba, saj jih je klubsko mrtvilo v hrvaški prestolnici spravljalo v slabo voljo, danes pa Zrće pomenijo ultimativno zabavo za ljubitelje klubske glasbe po širni Evropi. Glavni trije klubi, Papaya, Kalypso in Aquarius, so odprti brez predaha. Najbolj eksotičen med njimi je klub Papaya s šestimi terasami oziroma tematskimi sklopi, VIP-predelom, masažnim bazenom in seveda zvenečimi imeni, ki si izmenjujejo didžejevski podij.

Pozabiti ne smemo niti Euphorie, ki je meka za ljubitelje elektronske glasbe.

Kako pa se na Zrćah znajti? Ob prihodu poberite vse mogoče reklame, ki vabijo na dogodke, naredite si urnik, pozabite na spanje in srečno!

Potem ko preskočimo celotno srednjo in južno Dalmacijo, pristanemo v državici, ki je morda (še) ne bi našli na svetovnih seznamih najbolj žurerskih krajev na svetu, se pa zato Črna gora s svetlobno hitrostjo vzpenja po lestvici najbolj zaželenih krajev za dobro zabavo. Vsi, ki vam je všeč zabava s sorodnimi slovanskimi dušami, morate obiskati Budvo (www.budva.com) in plaže okoli nje, saj se v poletnih mesecih zdi, da se na Budvansko riviero preseli ves Beograd in približno tretjina Rusije.

Trenutno najboljša kluba v Budvi sta Sparta in Trocadero, najbolj znan klub, ki je odprt le poleti, pa je Top Hill, v katerem so med drugim gostovali tudi Bob Sinclar, James Zabiela, Dino Merlin, Crvena jabuka, Colonia in druge zvezde nekdanje Juge. Prijetno je posedeti tudi v koktajl barih pred obzidjem, ki obkroža staro mestno jedro Budve, in v lounge barih Perla in Hacienda. Letoš­nje poletje se bodo petičneži zopet zbirali v klubu Almara beach, ki leži na plaži v bli­žini vasice Oblatno, daleč stran od preobljudenih plaž in 11 navtičnih milj od Budve (je pa do kluba mogoče priti tudi z avtom).

Za vse, ki imate dovolj debele denarnice in željo po zasebnosti, si boste zabavo na plaži privoščili pod posebnimi VIP-baldahini, kjer vas bodo stregli ves dan (in noč), če se resnično nočete družiti z drugimi bogatuni, pa vam bodo prinesli celo plazma TV. Petnajstega junija pa je koncept klubov Purobeach (www.purobeach.com), ki je svoj pohod začel leta 2004 v Španiji, odprl svojo izpostavo v Tivatu, v prekrasni Boki kotorski. Gre za presežek hedonizma, za čisti užitek.

Grčija. Kdor se ni prestrašil vseh novic in slik, kot se številni nemški turisti še vedno bojijo priti ne samo na Hrvaško, ampak tudi v Slovenijo, ker je tukaj divjala vojna, in če vam je všeč zabava na plaži z malce glamurja, naj skoči na Super Paradise (www.superparadise.com.gr), najbolj znano plažo na grškem Mikonosu. Eden najbolj obiskanih otokov v Kikladih slovi po divjem nočnem življenju, odlični ponudbi barov, klubov in restavracij, ki se drug za drugim vrstijo ob čudoviti obali. Lepi in bogati se skupaj s popotniki z nahrbtniki zgrinjajo na plažo, da se naužijejo zagotovljenega sonca in zabave do jutra.

Po nekaj urah sončenja si svoje mesto na plesišču zagotovite že v zgodnjih popoldanskih urah, da boste opaženi, ko boste Mikonosu pokazali svoje najboljše gibe. Mikonos, nekdaj znan predvsem kot gejevska destinacija, še vedno prednjači po številu moških, a na plaži Super Paradise boste lahko z veseljem uživali tudi v obilici razgaljenih ženskih teles. Tako, kot je plaža odprta vsem seksualnim orientacijam, je tolerantna tudi do nudistov in nekateri deli plaže so celo dovoljeni le tistim, ki so priprav­ljeni odvreči vse. Opečeni ali ne, goli ali oblečeni, zagotovite si mizo v Paradise Beach baru in kmalu vam bo jasno, kakšni so najnovejši trendi veseljačenja.

Dobro zabavo obljubljajo tudi na skrajnem vzhodu Cipra, v mestecu Ajia Napa (www.nissibay.com.cy), ki se ponaša z očarljivim srednjeveškim samostanom, eno najbolj čistih plaž, ki je celo označena z modro zastavo (znak za izredno čisto morje) in bla, bla, bla. Odkar je namreč angleški radio BBC leta 2002 začel v živo oddajati s plaže Nissi v bližini Ajie Nape, sta se zaliv in njegova plaža, ki sta včasih privabljala predvsem lepo zapečene angleške družine, spremenila v klubsko atrakcijo številka ena.

Britanski turisti še danes prevladujejo na otoku, kar seveda pomeni, da na plaži teče ogromno alkohola, je pa tudi zagotovilo, da zabavo usmerjajo najbolj zveneča imena elektronske glasbe. Nissi Bay Beach bar je najbolj razvpito zbirališče zabave željnih, če pa si boste zaželeli še kaj več od poplesavanja, se napotite v bližnji vodni park, ki je največji tematski vodni park v Evropi.


Zahodno od domačega raja

Začnimo v kakšnih pet ur vožnje od Ljubljane oddaljenem najbolj znanem letovišču na drugi strani Jadrana, italijanskem Riminiju. V preteklih nekaj letih je doživelo temeljite spremembe. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo znano kot udobno letovišče s peskovniki in rokavčki, idealno za družine, v zadnjih letih pa so ga številni začeli slaviti kot italijanski odgovor na Ibizo. Obsežna prenova je povrnila blišč hotelu Grand, ki je služil kot navdih in snemalna lokacija mlademu Felliniju, kar pomeni, da so bogati Italijani in George Clooney s svojo motoristično bratov­ščino spet našli svoj kotiček pod soncem tudi na zahodni jadranski obali.

Ob poletnih večerih se dogajanje z ležalnikov na plaži preseli v tako imenovane bagni (beseda dobesedno pomeni kopališča, a v tem primeru gre za bare na plaži), zapomnite pa si, da je za Italijane glamur najpomembnejše vodilo, zato resno pretresite garderobo, preden se napotite v katerega od barov. Najbolj znan in največji klub na plaži v Italiji je Turquise (www.turquoisebeachclub.com), kjer je videz očitno tako pomemben, da si v športnem centru, preden osvojite plesišče, napumpate bicepse. Med pisanjem članka je tudi Rimini stresel potres, a upamo, da se bodo tla umirila in da bo Rimini cvetel naprej.

Na francoski rivieri pa je že dolgo tega, kar je prelestna Brigitte Bardot odkrila maj­hno ribiško vasico. Danes ta zgodovinski dogodek omenjajo le še vodniki, ki firbce spustijo iz avtobusov, da le za nekaj minut vdihnejo blagi zrak riviere. Vse drugo je za navadne smrtnike predrago. Saint-Tropez (www.ot-saint-tropez.com) privablja svetovno smetano v najbolj dobesednem pomenu. Zapravljanje ogromnih količin denarja je prvo pravilo, ki mu morate slediti, da si zagotovite svoj prostor med slavnimi in bogatimi.

Če denar ni problem, potem v mestu hedonističnih zabav ne smete zamuditi obiska Cluba 55, poletnega naslova Bona, Billa Clintona in drugih plejbojev, kjer se za resno visoke zneske lenobna kosila raztegnejo v dolge, šampanjca polne večerje v družbi bejb z najnovejšo kolekcijo bikinijev (dokler jih ne odvržejo). Razkošje ponuja tudi Nikki Beach, ki ima klube tudi v Miamiju, Marbelli, Marakešu in še kje. Zabave v teh klubih veljajo za najbolj seksi na zemeljski obli in seveda sainttropejska podružnica ni izjema.

Špansko Ibizo (www.ibiza.travel) smo sicer že na veliko razgalili, toda pri izbiri žurerskih plaž moramo eno največ­jih zabavišč na planetu vsaj na kratko omeniti. Kajti ko se je besedna zveza zabava na plaži šele kovala, je španski sredozemski otok že začel uspešno tržiti svojo znamko. Za najbolj modno ozaveščeno plažo na otoku velja Las Salinas, razvrat pa je doma na plaži Playa d'en Bossa, kjer kraljuje klub Space. Zabava se začne že popoldne, klubi se napolnijo do druge ure zjutraj in zabava je v polnem teku do osmih zjutraj, ko se dogajanje preseli na plažo ali tako imenovane after hour klube, po nekaj urah spanja pa je že čas za novo rundo zabave.

Če francoska riviera in Ibiza nista za vas, razmislite o območju Algarv na jugu Portugalske, ki že leta privablja dopustnike iz širne Evrope zaradi naravnih lepot in dosegljivih cen. Jug Portugalske pa so odkrili tudi bogati in zapravljivi, ki se zbirajo v naj­večjem zasebnem turističnem kompleksu in seveda tudi najbolj prestižnem na Portugalskem. Kompleks Vilamoura (www.vila­mourauncovered.com) ponuja luksuzne hotele, zasebne vile in stanovanja na igrišču za golf, marino, igralnico in seveda zabavo na najvišjem nivoju.

Pri Črni gori omenjeni Purobeach ima klub tudi v vrtovih Tivoli Marine v Vilamouri. Bar, restavracija, masaže in vadba taj čija čez dan so le priprava za ekskluzivne zabave, ki bodo v klubu Purobeach potekale vse poletje. Mimogrede, Purobeach na Palma de Mallorci velja za enega najboljših plažnih barov na svetu. Njihov četrti bar, ki ga uživači najdete v Cadizu na obali Atlantskega oceana, pa so v reviji Elle dame ocenile za »sproščenega, elegantnega in šik«.


Severno od Alp

Res je, ko pomislimo na poletne zabave na plažah, se nam pred očmi na veliko izriše podoba sredozemskih letovišč. Severneje od nas je sicer res bolj hladno, toda to ne pomeni, da noči niso vroče. Na primer v nizozemskem obalnem središču, ki je od Amsterdama oddaljeno le 20 minut vožnje z vlakom. Kot vse druge plaže, ki poskušajo privabiti zabave in elektronske glasbe željne, si tudi majhno turistično mestece na nizozemski obali lasti ime lokalne Ibize. Klubi na plaži, kjer lahko čez dan lenobno poležavate ali razkazujete svoje mišičasto telo na šport­nih terenih, se v poznih popoldanskih urah spremenijo v eksotične templje z ogrom­nimi kipi Bude, palmami in udarnimi tehno ritmi.

Večer je najbolje začeti v minimalistično opremljenem klubu Bloomingdale (www.bloomingdalebeach.com), nadaljevanje poteka v klubu Vroeger Beach (www.beachclub­vroeger.nl), kjer prigrizke ob koktajlih grizljajo svetovljanski gostje, za resnejšo zabavo pa se je treba sprehoditi do kluba Republiek (repub­liek­bloemendaal.nl). Ker pa je Bloemendaal še vedno letovišče, kjer si oddih privoščijo tudi družine in so si vikende zgradili premožni prebivalci Amsterdama, ki ob koncu tedna pobegnejo iz preglasnega mesta, se večina zabave konča ob enih zjutraj, zabave lačne množice pa svoje romanje nadaljujejo v smeri Amsterdama ali Haarlema.

Za konec skočimo še v Skandinavijo, kajti ne boste verjeli, tudi na Švedskem je poletje vroče, Švedinje pa so že pregovorno liberalne (včasih še preveč, kakor je izkusil Julian Assange). Pomislite vendar na dolge dneve, peščene plaže, dolgonogo Inge – zakaj torej ne bi letošnjega poletja preživeli na plažah otoka Gotland (www.gotland.­info), najbolj sončnega dela Švedske. Otok leži ob vzhodni švedski obali, s prestolnico pa ga povezuje triurna trajektna linija. Na otoku gre pravzaprav za zanimivo sobivanje divje klubske scene in skritih kotičkov, kamor prihajajo častilci narave in samote. Najbolj znan klub je Kallis, ki je bil zaradi odličnih zabav, obilice gostujočih didžejev in seveda lepih in neumornih obiskovalcev celo razglašen za najboljši klub na plaži v Evropi.

Tekst: Jasmina Dvoršek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri