Tehnikalije: Spominki, novosti in potegavščine

  • 12.11.2013

Spodobi se, da vam še pred potrošniško najbolj napornim časom v letu predstavimo naprave, zaradi katerih boste v stene svojih brlogov vstavljali nove vtičnice.

(Foto: Proizvajalci)

19 fotografij v galeriji

Že veste, v katero kategorijo potrošnikov spadate? Sodite naprave po videzu, jih torej stilsko parite s svojimi oblačili, kot spominke zbirate po predalih in naposled pozabite, da jih sploh imate? Ali ste mahnjeni na vse, kar je novega, in tisto, kar je novega, preprosto morate imeti, da takrat, ko jih s prijatelji položite na mizo, privabljate neskončne vzdihe zavisti? Mogoče pa ste le uporabnik, ki pada na poceni marketinške puhlice, kot so pametni telefoni in pametni televizorji? Na naslednjih straneh poskušajte ugotoviti, kateri primerki so vam pisani na kožo, seštejte točke in povedali vam bomo kdo ste ... Ali pa pustimo raje to za kdaj drugič.

Škatle za zijanje

Televizorje v prihodnjih nekaj letih čaka popolna preobrazba. Predvsem pri podajanju vsebine bo nujna revolucija, pa tudi televizorji sami se bodo morali razviti in prilagoditi zahtevam tehnogeneracije, ki iskalnih nizov med brkljanjem po spletu in pri uporabi aplikacij ni pripravljena pisati s klasičnim daljinskim upravljalnikom. Televizorje prihodnosti bomo upravljali z govorom in pred njimi mahali z rokami, obe tehnologiji pa izdelovalci že tiščijo v prihajajoče modele.

LG curved OLED TV ➔

Boj med južnokorejskima proizvajalcema elektronike se je neizogibno preselil tudi na nišno področje ukrivljenih zaslonov, saj je LG predstavil doslej največji model s kar 77-palčno diagonalo zaslona. Povrhu se ponaša z ločljivostjo ultra HD, odličnim videzom in ceno, zaradi katere bodo bogataši v nizkem startu čakali na njegovo splavitev. Za zdaj so pokazali zgolj prototip, zato vam predlagamo, da tisto kreditno kartico za nekaj časa še pospravite nazaj v denarnico.

Sony curved LED TV ➔

Tudi Sony je ukrivil prvega svojega, deset palcev večjega (65-palčnega) od tistega, ki ga je Samsung razkazoval pred več kot pol leta na CES-u, pa še pol cenejši bo. Zaslon modela S990A ima ločljivost 1080 pik (razmerje stranic je 16 proti 9), da bi se izognili težavam z iskanjem sladke točke gledanja (naravnost na sredini), pa z ukrivljenostjo niso pretiravali.

Philips designline in serija 9708 ➔

V Philipsu ga niso ukrivljali, so pa televizor zato v seriji Designline zapakirali v stekleno plast brez roba. Ta oblika vam omogoča, da ga naslonite na steno ali obesite nanjo, kljub temu pa uživate v tristranski ambientalni osvetlitvi, brezžični povezljivosti s spletom in drugih funkcijah, ki jih ponuja. Po drugi strani je model 65PFL9708 prvi model nove serije ultra visokoločljivostnih televizorjev (4K) s Philipsovih proizvodnih trakov. Kaj več razen tega, da jih kanijo prodajati po kar naviti ceni, pa za zdaj ni znanega.

Obzijalna igrala

Če imate dober teve, potrebujte kajpak še igralno konzolo. Naslednja vojna konzol se bo vsak čas začela, kar je dobro, slabo pa, da se bosta za prestol spopadla zgolj dva tabora, katerih marketinški kravatarji že mesece bijejo neusmiljeni boj, milijoni zelencev pa kar frčijo skozi okna. Po drugi strani smo veseli preobrazbe obeh konzol v prava središča dnevnosobne zabave. Najprej gre seveda za nažiganje špilov, a ne podcenjujte njihovega dostopa do večpredstavnostnih vsebin na zahtevo in upravljanja s tehniko prepoznavanja gibov in govora. Ko bodo proizvajalci in ponudniki teh vsebin končno na zemljevidu sveta našli še Slovenijo, bomo seveda vriskali od veselja.

Xbox one ➔

Microsoftov paradni hardverski izdelek bo integriran s televizorjem, večopravilen, omogočal bo videokomunikacijo s prijatelji prek Skypa in grafično bo kar osemkrat sposobnejši od predhodnika. Posodobljen bo tudi igralni plošček, kar je dobro, saj bi med guljenjem starega med igranjem novih iger zagotovo dobili krvave žulje na rokah. Kavč, na katerem boste preživeli naslednjih nekaj mesecev življenja, na žalost ni priložen.

Playstation 4 ➔

Kaj vse lahko pričakujete od playstationa naslednjegeneracije? Hudirjevo hiter osemjedrni procesor, zajeten kos pomnilnika, takenako prenovljen igralni plošček in usta razpirajočo grafično podobo iger, ki bodo na voljo zanj. Je cenejši od tekmeca, a nima priloženega prostoročnega igralnega sistema move. Treba ga bo dokupiti.

Tabletoračunala

Časi, ko ste si na prenosnikih iz službe nosili delo domov in povzročali ohladitve v spalnici, so nepreklicno mimo. Danes so prenosni računalniki bodisi sposobne in varčne delovne postaje bodisi povezljivi z oblačnimi storitvami in ne potrebujejo močnega hardverskega drobovja. Izdelovalci po prihodu operacijskega sistema Windows 8 kar po tekočem traku parijo med seboj tablične računalnike in prenosnike. Ti novi hibridi ponujajo najboljše iz obeh svetov: prenosljivost, uporabnost in povezljivost.

Lenovo ideapad yoga 2 pro ➔

Naslednja stopnja evolucije koncepta Yoga se ponaša z neverjetno ločljivostjo zaslona s 178-stopinjskim kotom gledanja, ki je zavidljivih 3200 krat 1800 zaslonskih točk. Do neke mere ga je mogoče upravljati tudi z govorom (to sicer vemo, kako se obnese), Lenovo pa je vanj tovarniško vgradil povezljivost widi, ki omogoča brezžično predvajanje glasbe, videa, aplikacij in fotografij z naprave na HDTV.

Asus zenbook UX301 ➔

Medtem ko podjetja tekmujejo, katero bo izdelalo zanimivejši hibridni ultrabook, ki se ga bo dalo prepogniti, če je treba, tudi po diagonali, so pri Asusu preprosto izdelali kar najboljšega, kar jih trenutno je tam zunaj. Zenbook UX301 tehta kilogram in četrt, debel je komaj 1,5 centimetra, zaslon je prevlečen s tretjo generacijo goriljega stekla, v drobovju pa tičijo Intelov procesor generacije Haswell, disk SSD s 512 gigabajti hrambnega prostora in osem gigabajtov sistemskega pomnilnika.

Sony vaio flip ➔

Konvertibilnež vaio flip je klasični prenosnik tako dolgo, dokler njegovega zaslona ne prepognete nazaj in zložite skupaj ali pustite stoječega pokonci. Takrat zaslon ločljivosti 1080 pik, ki ga ni mogoče ločiti od telesa, prevzame vlogo tablice in po njem se lahko sprehajate s prsti ali kracate s priloženim peresom.

HP envy recline ➔

Kot so nekoč morale opice splezati z dreves, da bi se naučile pokončne hoje, tako so HP-jevi inženirji med praskanjem po lasiščih morali zgruntati, da bodo računalniki vse-v-enem z možnostjo dotikanja zaslonov sami sebi namen, dokler jih ne bodo približali uporabniku na tak način, da si pri tem ne bo zlomil vratu. Namizni računalnik envy recline je logičen korak naprej v tej smeri, saj ga je mogoče uporabniku zapeljati skoraj v naročje, potem pa je tapkanje po zaslonu nekaj čisto drugega.

Gedžeti

Nišna industrija obrobnih naprav, ki spremljajo glavne panoge, iz leta v leto raste. Najrazličnejši tehnični onegaji, ki jih tako ali drugače navesimo na telesne pritikline, so namenjeni postavljanju pred drugimi ali pa z njimi poenostavimo sicer zapletene tehnične kaskaderske podvige, ki bi od nas zahtevali preveč znanja in vijačenja.

Sony cybershot QX10 in QX100 ➔

Zdaj, ko so kamere na telefonih dosegle raven, da je lepljenje fotografij kofetarskih omizij po socialnih omrežij zlezlo pod kožo že skoraj slehernemu uporabniku (le redki se temu upirajo), je prišel čas, da se izdelovalci začno ukvarjati še s kakovostjo teh fotografij. Če vam je bilo prej vseeno, kako je videti sveže poslinjen rogljiček, vam po novem ne bo več, saj je Sony izdelal fotoaparata, ki služita zgolj kot modularni komponenti, ki ju namestite na svoj pametni telefon. Napravi se med sabo povežeta, telefon pa potem služi kot daljinski upravljalnik fotoaparata, na njem si ogledujete zajeti material in ga delite s svetom. Odlična ideja!

Ricoh theta ➔

Ljudje, ki zajemajo panoramske posnetke, običajno stojijo na mestu in se trdi vrtijo okoli osi s kamero, kar je rado videti, kot da jim bo vsak čas ušlo skozi levo hlačnico. Kamera theta podjetja Ricoh vam bo pomagala, da pri zajemanju fotografij za lepljenje po zidovih socialnih omrežij ne boste videti kot nekdo,ki ima težave z lovljenjem signala.

Samsung galaxy gear ➔

Samsungova pametna ura, povezljiva s katerokoli napravo galaxy, vas bo, če se vam ne ljubi stegniti po telefon v žep, obveščala o prispelih sporočilih ali vam na zaslonu kazala, kakšno vreme je tam, kjer se sprehajate. Okej, z njo boste nadzorovali predvajanje glasbe, ima vgrajen mikrofon, pospeškomer, žiroskop, merilec korakov in kamero, kar pomeni, da se bo z njo v prihodnje dalo početi še marsikaj. Tudi čas kaže.

Binatone brick ➔

Želite izstopati v množici hipsterjev z iphoni v rokah? Potem si okoli života opasajte tole opeko podjetja Binatone. Gre za prenosni telefon, ki po videzu sedi nekam v osemdeseta. Vanj le zadegate kartico SIM in kličete. To je to. Ali pa ga povežete z modrim zobom s svojim pametnjakovičem, in medtem ko sklepate posle kar na ulici, še mahnete kakšnega tatu torbic po betici in rešite dan.

Prenosna središča zabave

Prenosni telefoni že nekaj let niso več le naprave za pošiljanje sporočil, čitanje elektronske pošte in, khm, daljinsko prekinjanje ljubezenskih zvez. Čeprav smo v službenem času radi nedosegljivi, smo se morali sprijazniti s tem, da danes pametni telefoni, ki kaj dajo nase, v sebi združujejo značilnosti, kot so povezljivost s socialnimi omrežji, prepoznavanje lokacije in predvajanje večpredstavnostnih vsebin kar iz zraka, okej, oblaka. Pa se skrijte, če se morete.

iPhone 5S in iPhone 5C ➔

Če ga je užival (in tega ni skrival) veliki jabolčni guru Steve Jobs, zakaj ga ne bi smeli tudi mi, so si rekli oblikovalci v Cuppertinu, se naužili kakšne omame in rezultat je barvita linija štiripalčnih iphonov 5C s polikarbonatnim ohišjem, ki naj bi jih poleg cene ločil od ekskluzivnejšega aluminijastega brata iphona 5S, opremljenega z novo generacijo procesorja, čitalnikom prstnih odtisov in preoblečenim operacijskim sistemom. Kot skoraj vsakič.

Samsung galaxy note III ➔

Je tablica? Je telefon? 5,7-palčni križanec med obema svetovoma je dobil svežo podobo in zadnjo plat oblečeno v imitacijo usnja, Samsung pa ga je naphal s toliko stvarmi, kolikor jih ne premore noben drug primerek mobilne vrste. Ne gre v vsak žep, če dobro pomislimo, sploh ne gre v žep, a kljub temu lahko prebavi vse, kar mu boste vrgli pod zob.

Sony xperia Z1 ➔

Tudi Sony se je odločil, da ne bo več zapletal in uporabnikom mešal glave s poimenovanjem svojih modelov telefonov. No, morda je tudi zmanjkalo črk v abecedi, japonske pismenke pa bi bile prezapletene. Naslednik odličnega mobilnika Z je torej Z1, opremljen z odlično kamero s kar 20,7 megapiksla, povrhu je vodoodporen, odziven kot strela in povezljiv z nalinijsko štacuno PlayStation Mobile. Kaj, saj vendar niste mislili, da bomo z njim telefonirali?

HTC one in HTC one mini ➔

Admiralski HTC-jev mobilnik one je najimenitnejši primerek iz vrst androidov, kar lahko v vsakem trenutku podkrepi s svojo zunanjostjo, z bliskovito hitrim delovanjem, fantastično kamero zoe, vrhunsko povezljivostjo in bombastičnim predvajanjem zvoka. Po novem je na voljo tudi v različici one mini. Za manj globoke žepe.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri