Stave, ki so spremenile svet

  • 17.09.2012

Zgodovinski dosežki, ki so se rodili iz stavnih izzivov.

(Foto: LucasArts / StarWars.com)

STEVEN SPIELBERG in GEORGE LUCAS

Kot je Steven Spielberg povedal v intervjuju, je nekega dne George Lucas obiskal snemalno lokacijo Spielbergovega filma Bližnja srečanja tretje vrste (Close Encounters of the Third Kind). Ko je opazoval za tisti čas fantastične napredke v snemanju znanstvene-fantastike, ki jih je pionirsko izkoriščal Spielberg, je Lucas ob tem tarnal, kako bo njegova Vojna zvezd popoln flop, ker se film ne odvija po viziji, ki naj bi jo Lucas imel.

Lucas je bil celo tako zelo prepričan v propad Vojne zvezd, da je Spielbergu predlagal stavo: če njegovo sranje od Vojne zvezd zasluži več denarja kot filmska fantazija, ki jo je pripravljal Spielberg, bo Spielberg dobil 2.5% filmskega dobička in obratno.

To je, 2.5% dobička do konca življenja.

Kako se je končalo verjetno veste. Bližnja srečanja so takrat zaslužila konkretnih 337 milijonov dolarjev. Vojna zvezd je zaslužila 65-krat več. Spielberg prizna, da še danes dobiva zajetne čeke od Lucasa, saj je Vojna zvezd seveda neskočna jama zlatih cekinov.

In tako je Spielberg postal 2.5% lastnik Vojne zvezd.

ISAAC NEWTON in CHRISTOPHER WREN

Leta 1683 se je Christopher Wren pogovarjal z naključnim poznavalcem takratnih razlag vesolja in ga vprašal, zakaj se planeti okoli Sonca vrtijo v eliptičnih krogih in ne pravilnih krogih. Šolski odgovor v tistih letih na to vprašanje je bil: "Pojma nimam." Zato je Christopher Wren podal stavo, da mu v dveh mesecih noben znanstvenik ne bo uspel najti odgovora na to vprašanje. Višina stave: 40 šilingov (nekje okoli 100 današnjih evrov).

Za stavo je slišal Isaac Newton, ki si je teh 40 šilingov očitno zelo želel. A je za odgovor potreboval nekaj več kot par mesecev. Pravzaprav je odgovor iskal kar nekaj let, zato stave ni moral pobrati, se je pa odločil, da če je že vrgel toliko časa v iskanje odgovora, bo tej uganki prišel do dna.

Ker se je končno želel vrniti k svoji pravi strasti - študiju religijskih tekstov - je rešitev, do katere je do tistega trenutka prišel, spisal na papir, dodal nekaj svojih razmišljanj o fiziki in vse skupaj objavil pod naslovom Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Matematična načela naravoslovja), bolj poznano kot Principia.

Vključujoč tri zakone gibanja, zaradi česar je Principia danes Biblija fizikov.

THEODOR SEUSS GEISEL in BENNETT CERF

Theodor Seuss Geisel je zgodovinski pisatelj otroških pravljic v zbirki Dr. Seuss. Danes praktično ni ameriškega otroka, rojenega po letu 1957, ki ni odraščal ob branju njegovih pravljic.

Bennett Cerf je bil Seussov založnik in prijatelj. Nekega dne, leta 1960, je Cerf v šali predlagal stavo: stavil je 50 dolarjev, da Seuss ne more spisati spodobne zgodbe z le 50 različnimi besedami.

Seuss je stavo sprejel in v manj kot uri spisal zgodbo Green Eggs and Ham, ki sicer ni daljša kot malce obsežnejši SMS, a zmago je dobil. Še več, Green Eggs and Ham je ena najbolj poznanim ameriških pravljic vseh časov: zgodba je po zadnjem štetju leta 2001, na četrtem mestu najbolje prodajanih otroških knjig vseh časov.

ERNEST HEMINGWAY in NEK NAKLJUČNI PIJANEC

Hemingway je bil vsaj tako legendaren alkoholik, kot je bil legendaren pisatelj. Tako mu je nek večer, ko so se bradati dedci tradicionalno utapljali v opojnih substancah, pivski kolega ponudil zanimiv izziv: stavil je, da Hemingway ne more napisati zgodbe z uporabo le šestih (6) besed. Ja, podobna zgodba kot zgoraj, le nekoliko bolj ekonomična uporaba besed.

Hemingway je potem napisal sledeče:

For sale: Baby shoes, never worn. (Naprodaj: otroški čeveljci, nikoli nošeni)

In dobil stavo. Ki jo je kojci spušil na naslednji rundi. Nakar je to "zgodbo" oklical za svoje najboljše delo.

Danes je iz te stave nastala svojevrstna inspiracija, kjer mladi literarni talenti poskušajo in celo tekmujejo v sestavljanju "zgodb" iz le šestih besed.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri