Sodniške napake, o katerih športna javnost govori še danes

  • 15.10.2012

Včasih je najšibkejši člen na igrišču pravzaprav sodnik.

 

(Foto: stephenjbell1 / Shutterstock)

Utah Jazz : Chicago Bulls (NBA)

Zadnji met košarkaške legende Michaela Jordana v tekmi proti Utah Jazz za naslov prvaka leta 1998. Počasni posnetki pokažejo, da naj bi Jordan v zadnjih sekundah tekme, ko je bil rezultat na neodločenem nihanju, porinil Byrona Russella s potiskom v stegno. Russell je padel, Jordan je zadel koš. Ena točka prednosti.

Utah Jazz so zatem dobili še zadnjo žogo in zgrešili met, finale pa se je zapisal v zgodovino NBA kot eden najbolj markatnih trenutkov. Nekateri pravijo, da bi se zadeve odvile zelo drugače, če bi kateri od treh sodnikov piskal prekršek.

Buffalo Sabres : Dallas Stars (NHL)

Pisalo se je leto 1999, Buffalo Sabres in Dallas Stars so se prerivali za Stanleyev pokal. Tretji podaljšek. 23 sekund do trenutka, ko bi ta tekma lahko postala najdaljši finalni hokejski obračun v zgodovini NHLa. Nakar se zgodi gol, ki še danes buri športne duhove.

Brett Hull zabije zmagovalni gol. Dallas Stars eksplodirajo v ekstazo veselja. A Brett Bull naj bi bil v prepovedanem položaju - problem naj bi bil položaj njegove drsalke, medtem ko je imel, izgubil in si ponovno pridobil oblast nad pakom. 

Po končani tekmi so Buffalo Sabres jezno protestirali v garderobi, analitiki so združili glave, sodniki pa so določili - Dallas Stars so zmagovalci. Kmalu po tej tekmi so iz hokejskega pravilnika umaknili pravilo o položaju drsalke.

V spodnjem videu poskušajo razložiti to kompleksno problematiko:

Pittsburgh Steelers : Detroit Lions (NFL)

"Zakličite, ko je kovanec v zraku," veli sodnik Phil Luckett NFL igralcu Jeromu Bettisu iz moštva Pittsburgh Steelers. "Tails," zakliče Jerome. Kot, če bi pri nas zaklicali "cifra", naprimer. Z metom kovanca se že tradicionalno prične vsaka NFL tekma, da se odloči, katera stran prva dobi žogo.

Nič drugače ni bilo na tej tekmi za časa velikonočnih praznikov leta 1998. Le, da ko je Jerome zaklical "tails", je sodnik kojci pridel "rekel je heads". Kako prosim? Ko ga poskušajo popraviti vzkliki soigralcev, sodnik vztraja, da je Jerome želel grb in ne cifre. In padla ja cifra. Tails. Prvo žogo so tako potem, ko so sodniku očitno odpovedali vsi slušni receptorji, dobili Detroit Lions.

In tisto tekmo so Pittsburgh Steelers izgubili v podaljšku.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri