Elektronska Glasba: Reševanje nekega žanra

  • 26.05.2017

Nekaj se dogaja z elektronsko glasbo. Če bi verjeli številkam, bi rekli, da je žanr po dolgoletni dominaciji začel dosegati točko stagnacije, ki bi v naslednjih letih lahko prešla v počasen zaton tega žanra. Vsaj v obliki, kot ga poznamo danes.

Tako namreč ocenjujejo analitiki glasbene industrije, ki so nekoliko zatrepetali, potem ko je elektronska glasba v zadnjem letu izkazala zgolj triodstotno rast in s tem 'le' 200 milijonov več obrnjenih dolarjev kot leto prej. Številke so še vedno pozitivne, a niso primerljive z dogajanjem na sceni v letih 201 2do 2015, ko je rast dobička v žanru iz leta v leto poskakovala tudi za več kot 50 odstotkov. Večje vprašanje pa je, kako se lahko elektronska glasba še razvija. Ob skorajšnjem izidu albuma elektronskega dueta THE CHAINSMOKERS (AlexPall in Andrew Taggart), se še najbolj izrazito pokaže, da sta morebiti prav The Chainsmokersvse, kar je danes narobe z elektronsko glasbo. Njuna zgodba se je začela leta 2014 s pomenljivim singlom#Selfie. Morda ste ga poslušali ironično, morda pa ste ga poslušali kot milenijsko himnodigitalnemu narcisizmu. V času, ko ljudje glasbo uživajo le kot ozadje, kot kuliso, zgodba takoali tako ni več pomembna. Vsajne za lestvice. A trendi kažejo, da ljudje zdaj hočejo nekaj drugega .Sta potemtakem The Chainsmokersše zadnji resnejši vzdihljajobstoječe forme tega žanra? Sama se kaj dosti s tem niti ne obremenjujeta. Izražata se kotnetaktna pobalina.

Na domači strani sta oglaševala velikosti svojih penisov, v intervjuju pa dejala, da sta že pred uspehom »pičko vedno postavljala na prvo mesto«. Pičko kot organ, kakopak.»Zakaj poskušam zaslužiti toliko denarja?« razloži Pall. »Ker se hočem dobivati z najbolj seksi bejbami. Ker hočem na zmenek z manekenko.«Več očitkov sta prejela, ko sta za svoj slab nastop na podelitvi nagrad VMA krivila druge ljudi, češ da tehniki niso pravilno miksali vokala in da je bilo že od začetka namenjeno, da izpadeta kilavo. Prepotentna mladeniča, ki se hvalita tudi s tem,da se znata odlično alkoholizirati, se na vse očitke seveda ne odzivata drugače kot s skomiganjem. Ko v enem letu tvoj komad trikrat postane platinast, se ti pač ni treba obremenjevati s tistimi, ki te ne marajo.V tem koktajlu očitkov inpomislekov pa je vendarlenastopil čas, ko se bosta TheChainsmokers predstavila tudi s prvim pravim albumom. Memories... Do Not Open se imenuje in seveda ne vključuje vsega, kar smo od njiju že poznali, saj sta do zdaj predvsem kovala sodelujoče projekte, ki so jih nosili izkušeni ženski vokali in generične PandoraEDM sete, v katerih so se pletli sposojeni elementi Aviciija, Calvina Harrisa in Deadmau5a. Debitantski album bo tako prvi pokazatelj njune lastne ustvarjalnosti in obenem lakmus za obstoječo elektronsko formo. Kritična točka, s kakršno se je rok scena soočila na prelomu tisočletja, je zdaj doletela tudi elektronsko glasbo. To seveda ne označuje njenega konca, leto, da se mora zvok, ki si je že desetletje med enim in drugim izvajalcem strašljivo podoben, začeti razvijati. Kam? Verjetno v drugačno smer, kot sta si jo zamislila The Chainsmokers.

TEKST Darjo Hrib
FOTO Profimedia