Pravljice o pitju, v katere celo verjamemo

  • 23.08.2012

Alkohol je resda slaba razvada, a nekateri miti, ki so napletli skozi generacije, preprosto ne držijo.

(Foto: lev dolgachov / Shutterstock)

PRAVLJICA O PIVSKEM TREBUHU

Od nas nekoliko pametnejši ljudje so si vzeli čas in se na akademski način lotili raziskovanja povezave med pivom in debelostjo. Ugotovili so, da je koncept "pivskega trebuha" samo mit. Res je, da pivo vsebuje kalorije in res je, da vnos kalorij v telo pomeni višjo težo, če jih ne pokurimo, a to ni nič drugače, kot kalorije, ki jih sicer vnašamo s hrano.

Ergo, samo pivo vam nad pasom ne bo zaredilo gajstnega vampa - to vam bo naredil vaš celoten prehrambeni sistem, če boste jedli predvsem hrano, ki redi. A obstaja še ena zanka!

Znanstveniki pravijo, da se vendarle soočamo s t.i. genom pivskega trebuha. Kar pomeni - če imate genetsko predispozicijo za pivski trebuh, ga boste pridelali če boste pili pivo ali pa ne. Seveda, v kolikor se tej usodi ne boste uprli z redno rekreacijo in zdravo prehrano.

Tako da ... na zdravje!

PRAVLJICA O KOZARČKU ZA LAHKO NOČ

Ko nisi več star osem let, kozarec toplega mleka za lažje spanje tu in tam zamenja kozarec več let gojenega viskija. Naš nono je vedno ruknil dva deci rujnega, preden je odložil protezo in odsmrčal v sanje o trtah in modri galici.

Iz generacije v generacijo se očitno prenaša mit o ideji, da nekaj požirkov alkohola pred spanjem zagotovi težje veke in globji spanec. Kar je čisto res - v prvi polovici noči, ko se telo zaposli s presnavljanjem zaužitega alkohola. Potem pa pride drugi del noči...

Če ste kdaj padli v posteljo od alkohola zabetonirani do skorajšnje nezavesti, se verjetno spomnite, kako nenadno se potem zbudite kakšne štiri ure kasneje. In se počutite, kot da vas je med spanjem nekdo z lopato tepel po glavi.

Tisti srečnejši, ki jih alkohol ne pahne iz prijetnega spanca, se lahko veselijo nočnih mor, smrčanja, glavobola, prebavnih motenj, potenja in podobnih svinjarij, ki bodo izredno navdušile seksi ulov v postelji zraven vas.

Ostanite torej pri toplem mleku.

PRAVLJICA O NEOZDRAVLJIVEM MAČKU

Tistem alkoholnem, seveda.

Kadarkoli se po pijančevanju zatečete k jamranju prijateljem, vedno vam postrežejo s številnimi idejami kako pregnati mačka. Aspirini, vitamini, voda, paradižnikov sok, masturbacija, počepi... vsak ima kakšen nasvet in čisto noben ne deluje. Kar so potrdili tudi britanski ljudje v belih haljah.

A to ni čisto res.

Obstaja zdravilo. Sendvič s pečeno slanino. Ko so zgoraj omeneni britanski ljudje v belih haljah odkrili, da ni zdravila za mačka, so drugi britanski ljudje v belih haljah naredili dodatne raziskave in našli prvo pomoč v sendviču s pečeno slanino. Razlog: kruh in slanina. Ogljikovi hidrati in proteini. Pri razgradnji teh namreč telo proizvaja aminokisline, ki so ključne pri našem dobrem počutju.

Povedno drugače: ko imate mačka, ga utopite v zajetnem sendviču.

PRAVLJICA O ALKOHOLU, KI UBIJA MOŽGANSKE CELICE

Ni res. Alkohol bo dodobra načel mnogo vaših organov, možganskih celic pa vam ne bo uničil. Le ugonobi dendrite na nevronih, ki prenašajo sporočila po možganih, zaradi česar potem govorite. kot da bi vas v usta sunila kap in se opotekate, kot da imate sposojene noge.

Tako se po letih popivanja raje povprašajte o stanju vaših jeter, namesto, da se živcirate, kako zaradi alkohola ne boste mogli več reševati križank.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri