Poznani športi v izredno nevsakdanjih izvedbah

  • 23.02.2013

Kaj dobiš, če združiš tenis, ogenj in neskočno brezno človeške neumnosti?

"Daj glavco, te potem pogasimo!" (Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock)

FIREBALL - Ognjena žogica

Bolj domiselni moški so verjetno že večkrat prišli na idejo, da bi raznorazne igre z žogo bile veliko bolj zanimive, če bi ta žoga gorela.

Seveda potem ni preteklo veliko časa, preden je to idejo nekdo tudi uresničil (in seveda ne mislimo na Chandlerja in Joeya iz Prijateljev, če se morda spomnite tiste konkretne epizode, kjer je ta ideja bila omenjena). Nekaj gorilne tekočine, popolna odsotnost osebne varnosti in rezultat je čudovita igra po imenu Fireball

Čudovita, če vas ne motijo opekline in ožganine, tisti, ki so se spomnili to čudo in preizkusili "ognjeni tenis", pa pravijo, da so teniške žogice že same po sebi precej vnetljive. Večji problem imajo z nogometnimi žogami  in kegljaškimi kuglami. To razložijo medtem, ko polčas preživijo na urgenci v upanju, da bodo s svojimi prsti lahko še kdaj pustili prstni odtis.
 

V Fireball izvedbo so tisti z obsežnejšim zdravstvenim zavarovanjem in nižjo stopnjo predvidevanj nevarnosti prevedli poleg zgoraj videnega tenisa še košarko (to driblanje bi radi videli), keglanje in nogomet. Mi pa si poglejmo še eno rundo ognjenega tenisa.

MINDBLAST

V objemu hladne Švedske so idejni avtorji igre Mindball očitno spremljali profesionalne igre namiznega tenisa in razmišljali, kako to igro narediti še bolj odštekano. Ping pong je namreč že tako ali tako eden najhitrejših in najintenzivnejših športov (če ga ne igrajo pijani ljudje ali pa otroci), saj igralca žogico, ki potuje s hitrostjo tja do 160km/h, v eni minuti čez mrežo spravita tudi 175-krat.

In Švedi so rekli: "Kaj, če v ping pong vključimo nadzor misli!"

Če bi to rekli v Hollywoodu, bi danes že imeli grozljivko, v kateri ping pong žogice zazvamejo naš planet, na Švedskem pa se je zgodil Mindball - igra, v kateri žogico igralca premikata s pomočjo možganskega valovanja.

Namreč, koncentracija, fokus, misli - vse sproža različne miselne valove, ki se potem prevedejo v predelano ping pong mizo, na kateri se žogica premika od igralca z boljšo koncentracijo k tistemu, ki ima misli zbegane s podobami Iris Mulej v Riu.

Povedano drugače: zmagovalec je tisti, ki je bolj sproščen. Končno šport, kjer leni ljudje lahko zmagujejo vse povprek. 

Primer v spodnjem videu, ki je žal posnet v izredno slabi kvaliteti, a je dovolj nazoren, da boste vedeli, o čem govorimo.

EKSTREMNI GOLF

Golf sam po sebi ni pretirano ekstremen šport. Je tudi edini šport, po katerem so izdelali miniaturno različico, ki so jo morali zavoljo zanimanja popestriti z ovirami, mlini na veter in kucljastimi zavoji.

Miniaturni golf ima ponavadi še 19. luknjo - zadnja v vrsti, po navadi z najtežjim poligonom, ki vam, če jo zadanete v prvo, prinese brezplačno igro. Normalni golf, ki ga ne igrajo ljudje v japankah in sončnimi opeklinami, te luknje ni imel, dokler niso izumili ekstremni golf.

V rezervatu Legend Golf v Južni Afriki, lahko golfisti igrajo golf z devetnajstimi luknjami, le da igralcu zadetek v prvo pri 19. luknji ne prinese brezplačne igre ali gajbe piva, temveč milijon dolarjev.

Ja, milijon dolarjev. 

Da teh milijon dolarjev ne bi delili kar vse povprek, je 19. luknja veliko več kot tradicionalno poganjanje žogice čez mivko ali ribnike. Lokacija za udarec je namreč postavljena na rob 430 metrov globokega prepada, od koder ciljate 19. luknjo v neskočni daljavi.

Če ste želite pomeriti v tem ekstremnem udarcu, vas do lokacije udarca pripeljejo s helikopterjem (drugega dostopa namreč sploh ni), kjer žogico namestite na klinček, postavljen 30 centimetrov od roba prepada.

PUSHBALL

Pravijo, da je Pusball ekstremna različica ragbija (le kako narediš ekstremno različico igre, kjer se ljudje zaletavajo drug v drugega brez ščitnikov?), a na prvi pogled deluje le kot ekstremna različica prerivanja.

 Na igrišče zberete poljubno število ljudi, med njih zakotalite skoraj dva metra visoko in okoli 23kg težko kroglo, ki jo morajo potem sodelujoči s porivanjem spraviti preko končne linije nasprotnega moštva.

In če vsesplošno prerivanje okoli ogromne žoge, ki na daleč izgleda kot nasilne demonstracije, ni dovolj čudaško, se Pushball igra tudi na konjih. 

 

Torej je bilo le vprašanje časa, preden se nekomu ne posveti različica tega športa in se izumi...

NOGOMET Z AVTOMOBILI

V osnovi ista pravila kot pri tradicionalnem nogometu, le da se med igro razbije okoli ducat avtomobilov. Za uvodno demonstracijo smo našli video v japonščini, tako da vam prevodov navdušenih komentatorjev žal ne moremo posredovati.

So pa ga demonstrirali tudi v oddaji Top Gear...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri