Peter Bič Project - zavzeli so tv-oglas, potem pa še svet

  • 26.04.2013

Kitarist Peter Bič, vodilni člen slovaške zasedbe Peter Bič Project (PBP),  ki je s komadom Hey Now razlog, da se obrnemo k TV-sprejemniku vsakič, ko se predvaja reklama za Škodo, letos pelje svojo zasedbo v svet. S Playboyem je pokramljal o tem, kdo Peter Bič Project so in zakaj jih bomo v prihodnosti še slišali.

Peter Bič Project

Kako se je pravzaprav začela zgodba zasedbe Peter Bič Project?

Čisti začetek je bil pred nekaj leti, ko sem se srečal s starim prijateljem Jozefom Zimo – mimogrede, zdaj v bendu igra bobne – in porodila se nama je ideja, da bi ustanovila skulirano moderno glasbeno skupino. Potem sva iskala talente, med drugim tudi leta 2006 na tekmovanju Coca Cola Popstar, kjer je pozornost pritegnil pevec Ivan Bič. Ima torej isti priimek kot jaz in je prav tako velik ljubitelj glasbe. Kot da sva si usojena. Zatem sva kmalu ugotovila, da sva pravzaprav stara izgubljena sorodnika! Nisva se videla že 17 let, vse od otroštva, in potem je naključje hotelo, da sva v skupnem bendu. Najino srečo in čustva ob snidenju smopotem izrazili tudi v glasbi, sploh v komadu Back Home in Say It Loud. Naša trenutna vokalistka Daška Kostovčik pa je le preprosto dekle, ki ni nikoli prej nastopalo v glasbenih skupinah, ker je pela le v cerkvenem zboru. In prav v cerkvi sem jo tudi našel in jo povabil v Peter Bič Project. Ko sem potem leta 2009 začel prvi studijski projekt, sem bil še vedno na preži za močnimi talenti in tako smo postopoma končno prišli do trenutne postave, ki jo zaključujeta klaviaturist Matuš Pavlik in basist Vlado Čekan.

V Sloveniji, kjer je trg izredno majhen, redki glasbeniki živijo od glasbe. Kako se s takšnimi izzivi soočate na Slovaškem? Je PBP vaš hobi ali vaša kariera?

Na vrhu glasbene scene na Slovaškem sem že 15 let. To je moj edini poklic, moja edina služba. In izzivi, ki jih imamo, so verjetno podobni, predvsem v pomanjkanju priložnosti. Trg je premajhen, zato je vsak dan boj za preživetje. Večina slovaških glasbenikov poje v domačem jeziku, zato jim je preboj čez meje vsekakor omejen. Do zdaj je Peter Bič Project s komadom Hey Now edini slovaški bend, ki je uspešen tudi zunaj Slovaške. Vendar se je bend vsekakor začel kot hobi, kar je tudi pomagalo, da smo h glasbi pristopili zelo sproščeno.

Kako se je začelo sodelovanje z avtomobilsko znamko Škoda?

Bili smo presrečni, ko je Škoda izbrala naš komad Hey Now za svojo svetovno oglasno kampanjo. To je za nas vsekakor najboljši možen PR in seveda še ena priložnost, da prestopimo slovaške meje. Zdaj nas lahko slišijo ljudje po vsem svetu.

Kakšno je sporočilo vašega novega albuma Say It Loud poslušalcem?

Glavno sporočilo je vsekakor, da na glas povejte, kaj čutite in kako čutite. Povejte ljudem, kar vam leži na srcu, in se pri tem zabavajte. Mi se vedno poskušamo zabavati, tako med koncerti kot tudi sicer v življenju. In to je tudi sporočilo – to je album spontane glasbe in idej brez meja. Želimo biti sveži in moderni. Album sicer v celoti ni plesen, je žanrsko dinamičen in združuje veliko glasbenih slogov.

Kaj poslušate, ko iščete navdih za ustvarjanje?

Poslušam bluz, staro glasbo, klasike. Navdušujejo me tudinovi trendi in ustvarjalci. Zelo sem osredotočen na mainstreamovske bende, rad odkrivam nove trende, drugačno glasbo. Najraje poslušam glasbenike, ki jim danes še uspe predstaviti kaj novega in originalnega.

Vaši načrti?

Nedavno smo podpisali pogodbo z založbo, ki nas bo predstavljala v tujini. Komad Hey Now se je prebil na številne lestvice po Evropi. Trenutno se pogovarjamo za projekte v Nemčiji, na Danskem, na Švedskem, na Poljskem, celo v Braziliji in tudi v Sloveniji. Ponosni smo tudi na nagrade, ki smo jih prejeli, recimo za najbolj predvajan komad na Slovaškem v letu 2012.

Zasedba Peter Bič Project obstaja pod tem imenom in v tej zasedbi tri leta. Lani so nastopili kot predskupina na koncertu švedskega dueta Roxette. Na Slovaškem in Češkem so na vrhu lestvic že zadnjih 17 tednov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri