Ozdravljeni pank

  • 24.05.2007

Poleti leta 1970 so The Stooges bolj po nesreči izumili pank. Čez več kot 30 let so se odločili posneti nov album. Iggy Pop pravi, da so vendarle našli notranjo neumnost.

(Foto: *)

Leta 1970, ko so The Stooges nastopili na televiziji, se je čudaško energični Iggy Pop pognal v množico. Nato se je po telesu namazal s kikirikijevim maslom. Brez majice, suhljat, s srebrnimi rokavicami, pasjo ovratnico in z zlomljenim sekalcem je bil kot antiteza dobrodušnemu voditelju oddaje, v kateri so nastopali. Ta nastop si danes lahko ogledate na YouTube.

Iggyjev komentar: »Bil sem precej zadet.« In takrat to za Iggyja ni bil redek pojav, saj so si v sedemdesetih vsi delavci v glasbeni industriji šopali v telo drogo pa cigarete in alkohol. A to so bili ljudje, ki so o glasbi vedeli ogromno, ljudje, ki so za glasbo živeli. The Stooges so takrat imeli vso ustvarjalno svobodo in so jo tudi dodobra izkoristili.

Kakšen pa je pank zdaj, 37 let od njihovega vrhunca s komadom Fun House, ko je Iggy Pop daleč od svoje podobe v sedemdesetih? Je ozdrav­ljen, umirjen, pije kakovostno vino (le dva kozarca na dan) in je star 60 let. Deset let, preden je končno nastal novi album, sta mu brata Asheton težila z realizacijo svežega projekta Stooges, a jima je Iggy odrezavo odgovarjal, da ne bo nove plošče, dokler ne bodo sposobni sestaviti avtentičnega materiala.

Naključno koncertiranje, ki je sledilo za festival Coachella Valley organiziranemu reunionu leta 2003, jih je sedaj vendarle pripravilo do plate The Weirdness, četrtega studijskega albuma skupine The Stooges. Brez počasnega tempa, le trdi, hitri ritmi, skorajda kot bi poslušali protopank album, kot da Stooges nikoli niso prenehali delovati. No, po pravici povedano, niti niso. Imeli so le pavzo. Malce daljšo, kot jo sicer poznamo pri glasbenih bendih, a to ni bil razpad in tisto vmes ni bil reunion.

The Stooges so le evolvirali. In napisali The Weirdness. Brez vpliva drog! Pred odhodom v studio je Iggy tokrat preplaval nekaj dolžin v hotelskem bazenu. Pred leti je namesto tega pogoltnil pest adiktivnih tabletk. A pravi, da razlike pri snemanju ni bilo. Najbrž zato, ker je delati glasbo že samo po sebi nekaj, kar te popolnoma prevzame. In dvigne.

Darko Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri