Oktoberfest ni za vsakogar

  • 24.09.2007

Letošnji Oktoberfest v Münchnu je odlično startal prejšnji vikend. Svetovno znani dvotedenski bavarski pivski festival je prvič priredil princ Ludwig (kasneje kralj Ludwig II.) leta 1810. No, pravzaprav je šlo za konjske dirke, seveda poplaknjene z veliko piva. Sodobni pir, se pravi gostija, kakršno poznamo danes, poteka od leta 1950. Takrat so uvedli tradicionalni začetek s salvo iz 12 pušk, odpiranje prvega sodčka ob poldnevu in krik "O'zapft is!", kar pomeni, da je sodček dobil pipico.

(Foto: *)

Tragedija, ki kot črni madež še danes ždi nad festivalom, je bil incident leta 1980, ko se je pod kabinami za prhanje sprožila bomba, skrita v gasilnem aparatu. Trinajst ljudi je umrlo, dvesto je bilo ranjenih. Nemška vlada je dogodek označila za najhujši teroristični napad na Nemčijo, ekstremista, ki je zagrešil zločin, pa so našli mrtvega na kraju nesreče.

No, še ena zanimivost lahkotnejše narave: lani jih je namreč obiskala lepotička Paris Hilton! In iz sebe naredila klovna. Prišla je oblečena v tradicionalno bavarsko nošo in promovirala svojo inovacijo: vino v pločevinki! Turistični šefi Nemčije in dejansko vsa nacija so bili zgroženi in so jo nagnali s festivala, češ da je dala dogodku cenen pridih.

Spletni tračarski magazin E!Online se že sprašuje, kako nizko na dnu prehranske lestvice zvezdnikov moraš biti, da te vržejo z Oktoberfesta. In letos? Letos je Paris Hilton uradno prepovedan vstop na Oktoberfest (no, poleg tega tudi vse oblike promocije zvezdnikov).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri